Távozik posztjáról a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója

Publikálás dátuma
2018.07.23. 12:42

Fotó: Draskovics Ádám
Lantos Gabriella nyolc év után, két hónappal a kórház eladását követően távozik. A szakember megbízatása hivatalosan szeptember 2-áig tart, de július 20-ától már nem vesz részt az intézmény irányításában.
Lantos Gabriella vezetése alatt a korábban veszteséges magánkórház megháromszorozta árbevételét, sőt évről évre profitábilisabbá vált: 2017-ben 2 milliárd forintos árbevétellel mintegy 120 millió forint nyereséget termelt. A kezdetekben kizárólag nőgyógyászati profilú intézmény mára egy városi kórháznak megfelelő felszereltségű és profilú egészségügyi intézménnyé fejlődött. Az elmúlt években egyre több szakterülettel és számos neves szakemberrel bővült a Róbert. Tavaly, működésének tizedik évében, a magánkórházban 55.000 orvos-beteg találkozó zajlott le, 5000 műtétet végeztek, és 1000 szülés történt. Ezzel az eredménnyel 2017-ben a Róbert a legnagyobb forgalmú hazai magán-fekvőbetegintézménnyé vált. A Róbert Károly Magánkórház vezetése mellett Lantos Gabriella egészségügyi szakértőként rendszeresen publikált és nyilatkozott a magyar egészségügyet érintő kérdésekről. A legnagyobb visszhangot kiváltó írása az „orvosbárókról” két évvel ezelőtt jelent meg, tavaly pedig komplett egészségügyi reformtervet publikált a Hegymenet című tanulmánykötetben, amely az Eötvös Kör kiadásában jelent meg. A Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatójaként több száz nyilatkozat, interjú, szakmai anyag és cikk elkészítésében vett részt. A bölcsész és közgazdász végzettséggel is rendelkező szakember pályája a Magyar Rádiónál kezdődött. A rendszerváltás időszakának több emblematikus rádiós műsorában dolgozott, többek között a 168 óra és a Gondolat-Jel készítésében is részt vett. Uniós szakközgazdászként a 2000-es években először a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség fejlesztéspolitikai szakértője, majd kommunikációs főigazgatója volt. 

Felhőszakadás és jégeső jön

Publikálás dátuma
2018.07.23. 12:42
A kép illusztráció
Fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
Másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Erős szél társulhat a zivatarokhoz, de akár 31 fokot is mérhetünk.
Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében is másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás veszélye miatt, az érintett területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. A fővárosban és Pest, Baranya, Fejér, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.  Az előrejelzés szerint kiemelten az ország déli részben várható intenzív zápor, zivatar, felhőszakadás, de néhol a délután folyamán északon is előfordulhat zivatar. Helyenként rövid idő alatt 20-50, néhol 50 milliméter feletti csapadék is hullhat. A legintenzívebb zivatarok az Dél-Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén valószínűek. Késő délutántól a kiterjedtebb csapadékgócok a déli országrészre szorulnak vissza, majd késő estére a legtöbb helyen megszűnik a csapadék. A felhőszakadás mellett egy-egy helyen jégeső és 50-70 kilométer/óra körüli szél is társulhat a zivatarokhoz.
Forrás: OMSZ
Hétfőn a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között valószínű, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul. Kedden főként a Tiszántúlon, délkeleten, kisebb eséllyel a Duna-Tisza közén alakulhatnak ki napközben elszórtan zivatarok. Zivatarban egy-egy helyen 60-70 kilométer/óra körüli szél, kisebb méretű jég és főként délkeleten 20 milliméter feletti csapadék fordulhat elő. Északkeleten, főként a Zemplén, Bodrogköz térségében az északi szelet zivatartól függetlenül is kísérhetik 60 kilométer/órát elérő széllökések.
Szerző
Frissítve: 2018.07.23. 12:43

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23. 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Németh András Péter / Népszava
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
Szerző