Garancsiékhoz kerül a Dürer Kert is

Publikálás dátuma
2018.07.20. 10:02

Fotó: Népszava
Szép csendben egy Garancsi-érdekeltség birtokába került az Ajtósi Dürer soron álló egykori ELTE épület, ahol jelenleg az egyik legfelkapottabb fővárosi szórakozóhely üzemel.
Szinte teljesen észrevétlenül, egy hosszadalmas felszámolási folyamatba csomagolva Orbán Viktorbarátainak érdekeltségébe került az Ajtósi Dürer soron található egykori ELTE-ingatlan. A hatalmas, 36,8 ezer négyzetméteres, Városliget melletti területre egy NER-közeli tőkealap és Garancsi István ingatlanbefektető cége tette rá a kezét - tudta meg a 24.hu.
A volt egyetemi részleg épületeiben, ahol a rendszerváltás előtt az MSZMP pártfőiskolája működött, jelenleg a főváros egyik legpörgősebb szórakozóhelye, a Dürer Kert üzemel is, de van még itt több zenei próbaterem, kisebb vendéglátóhely és irodapark is.
Az ingatlant birtokló Ajtósi University Kft.-ben májusban lett résztulajdonos a Dürer Befektetési Kft., amelyet alig pár hónappal korábban alapított egy magánszemély, hogy aztán hamarosan beszálljanak mellé a NER meghatározó milliárdosai. A székesfehérvári futballklubot is birtokló Garancsi István - Orbán Viktor „kötélbarátja"  – azzal a  Garhartt Invest Zrt.-vel lépett be a Dürer Befektetési Kft.-be, amin keresztül többségi tulajdonosi jogait gyakorolja  a tavaly 100 milliárdos forgalmat bonyolító, és a többi között az úszó-vb helyszínét, a Duna Arénát megépítő Market Zrt.-ben. 
Garancsi mellett a Közép-európai I. Magántőkealap jelent meg a fejlesztőcégben, amiről a HVG nemrégiben annyit derített ki, hogy létrehozásához Mészáros Lőrinc egyik intézője, Csík Zoltán is jelentősen hozzájárult - írja a portál. Az új tulajdonosok megjelenése a lap szerint drasztikusan rontott az Ajtósi Dürer sori épületek bérlőinek helyzetén: az új szerződések alapján 30 napos felmondási idővel bármikor utcára tehetik őket. A „bármikor” vélhetően a Liget-projekt előrehaladtától függ, hiszen a milliárdokat érő ingatlan kiváló lehetőséget kínál egy, a múzeumi negyed közvetlen szomszédságában lévő luxusszálloda felhúzásához.   
Szerző
Frissítve: 2018.07.20. 10:45

Ütőképes ellenzékről beszélt Sallai Róbert Benedek

Publikálás dátuma
2018.07.20. 09:49
A dulakodás miatt kizárt, majd visszatérő LMP-s politikus ütőképes ellenzéket szeretne
Fotó: Kovács Attila / MTI
A visszatérő politikus arról írt, hogy egyelőre nincs ütőképes ellenzéki erő a a közéletben, így nem lát jobb esélyt az LMP erősítésénél. Áprilisban ő lökte fel székestől Hadházy Ákost, a párt korábbi társelnökét.
Nem a legszerencsésebb megfogalmazást választotta Sallai Róbert Benedek, amikor csütörtöki Facebook-bejegyzésében az LMP-be való visszatéréséről írt:  „Addig, ameddig egy ütőképes ellenzéki politikai erő nem jelenik meg a közéleti palettán, továbbra sem látok jobb esélyt az LMP megerősítésénél, ezért úgy érzem, hogy az LMP-t kellene erősíteni azoknak, akik érdemi változást akarnak” - fogalmazott az ellenzéki politikus.
Sallait azért zárták ki fegyelmi eljárás során a pártból, mert április 14-én, a párt belső fórumán egy vita hevében székestől falnak lökte Hadházy Ákost, az LMP akkori társelnökét (ma független képviselőt), Hadházy pedig úgy beütötte fejét, hogy saját bevallása szerint egy pillanatra eszméletét is elvesztette. A párt etikai bizottsága azonban enyhítette a büntetést az ügy másodfokú tárgyalása során –  Sallai R. Benedek újra a párt tagja lehet, csak a pártpozíciók viselésétől tiltották el egy időre.
Mint korábban lapunk is beszámolt róla, a bizottság drasztikus lépésekről döntött a politikus visszafogadása mellett: három évre eltiltották társelnök Szél Bernadettet mindenféle párttisztség viselésétől, illetve kizárta a választások véghajrájában visszalépő Kassai Dánielt.  Mindez azt jelenti, hogy Szél nem tud részt venni a párt másfél évente sorra kerülő tisztújításán sem, bár mandátumát megtarthatja. Jelen helyzetben az sem egyértelmű, hogy Szél továbbra is a párt társelnöke lehet, vagy a jobbra nyitási terveiről ismert Keresztes László marad az egyedüli vezető. 
A kizárást és lefokozást Sallai Róbert Benedek is kommentálta: „Az utóbbi azért jelentős hír szerintem, mert az LMP azt bizonyítja vele: lehet úgy működni, hogy azt ne a következmények nélküliség jellemezze. Ennek ellenére a történtek után, szerintem ez egy enyhe szankció Dettivel szemben.”
Szerző
Frissítve: 2018.07.20. 11:24

Hónapok óta utaztatják a János kórházban elhunytak holttesteit

Publikálás dátuma
2018.07.20. 09:12

Fotó: Népszava
Kilenc hónapja képtelenek befejezni a János Kórházban a boncterem felújítását – jelzi a Magyar Narancs, ezért a holttestekkel 20 kilométereket ingáznak a városban.
lap szerint az intézményben elhunytakat a Nyírő Gyula Kórházig kell szállítani, ahol a boncolásokat végzik, majd onnan vissza. November óta megy ez így, hetente többször 20 kilométert tesznek meg az elhunytakkal. A munkák kezdetén a dolgozók úgy tudták, karácsonyra elvégzik a bonctermek alatti csőhálózat cseréjét, majd márciusban a kórház arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a bonctermek közmű felújítása befejeződött, a kórház elektromos és légtechnikai berendezéseit cserélik, arra törekedve, minél előbb, még a tavasz vége előtt befejezzék. A Narancs értesülése szerint azonban a holttesteket még mindig fuvarozzák Észak-Buda és Angyalföld között annak ellenére, hogy a kórház közlése szerint a bonctermek felújítása befejeződött.  A Szent János Kórház patológiája 2015-ben is bekerült a sajtóba – írja a Narancs, amikor a nagy melegben nem tudták kifogástalanul megoldani a holttestek tárolását: 80 hűtőből 10 elromlott. A bomlás során keletkezett bűz miatt a holttesteket a még működő hűtőkbe helyezték át. Megjegyzik azt is, hogy a kórház egyébként is rendesen adagolja a témákat a színes hírek világának. A héten azt a közösségi kezdeményezést kapta fel a média, amely önkéntes munkában kitakarította volna az egyik rettenetesen lepusztult, rohadó, szemetes kórházi teraszt – lelkes csapat több napig várt a válaszra, de végül a jövő hét elején fogadják őket. A Népszava úgy tudja: azóta a teraszt a takarításért felelős cég alkalmazottai és a kórház dolgozói a főigazgató, és az ápolási igazgató irányítása mellett már rendbe tette. 
Szerző