Megint tilos a fürdés a mártélyi strandon

Újra határérték felett volt a cianobaktériumok száma.
Ismét fürdési tilalmat rendeltek el csütörtöktől a mártélyi Holt-Tiszában – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálata csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a kormányhivatal megrendelésére vízmintát vettek a holt-tiszai szabadstrandon,a cianobaktérium (kékalga) korábban tapasztalt túlszaporodása miatt. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a cianobaktériumok száma újra határérték feletti volt. A kékalgáknak potenciálisan egészségkárosító hatásuk lehet vízi és szárazföldi élőlényekre, valamint az emberi szervezetre. A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal népegészségügyi osztálya ezért csütörtöktől felfüggesztette a fürdőhely üzemeltetését. 
Szerző

Politikusok fordultak „kéréssel” Pálinkáshoz

Publikálás dátuma
2018.07.19. 11:38

Fotó: Népszava
Azt mondták, ha nem teljesül a kívánságuk, szólnak a megfelelő helyen a kormányzatban.
Az elmúlt három évben mintegy kéttucatnyi politikus vagy politika közeli személy próbált beleszólni a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal munkájába – mondta a Hír TV Egyenesen című műsorában Pálinkás József. A szervezet nemrég felmentett vezetője hozzátette: ezek a személyek konkrétan ugyan nem fenyegették meg, de azt mondták, hogyha nem teljesül a kérésük, szólnak a megfelelő helyen a kormányzatban.  
– Hozta konkrétan, hogy ezt és ezt szeretné, ha ez és ez a pályázat nyerne. A három év alatt ez senkinek sem sikerült. – Itt nagy pénzekről volt szó? – Nagy pénzekről volt szó. – Tól-ig? – Kétmilliárd. 
Pálinkás korábban az ATV műsorában arról beszélt: szakmai, és nem személyes vitája van Palkovics Lászlóval, lehetséges utódjának pedig még a nevét sem hallotta. Mint mondta, jót nevetett azon, hogy jobboldali újságírók az Orbán-ellenes tudományos elit vezetőjének nevezték. Hozzátette, hogy nem ezek az újságcikkek voltak az első jelei, hogy fel fogják menteni. Ezeket megelőzően levelet írt a miniszterelnöknek, ahol felvázolta a terveit, de nem kapott választ. Ennek ellenére viszont azt mondta, hogy jó a viszonya Orbán Viktorral. 
Szerző

Gyárfás: Soha nem fogok megszökni

Publikálás dátuma
2018.07.19. 11:04
FOTÓ: Molnár Ádám
Teljes mértékben a hatóság rendelkezésére áll – mondta az Indexnek.
Százmillió forintért cserébe kerülhet le a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ha a bíróság döntése jogerős lesz – hangzott el szerdán az M1 Híradójában. A műsorban közölték: Gyárfás elérkezettnek látta az időt arra, hogy a bíróság enyhítsen a számára előírt fogvatartási szabályokon és óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott. Ha a döntés jogerőssé válik és Gyárfás Tamás befizeti a pénzt, akkor lekerül róla a nyomkövető és akár külföldre is utazhat.   Gyárfás most az Indexnek ezzel kapcsolatban elmondta: a kérelmükben a kényszerintézkedés enyhítését azzal indokolták, hogy eleget akar tenni a nemzetközi- és az európai úszó szövetségben betöltött tisztségeivel járó kötelezettségeinek. Hozzátette, hogy a két nemzetközi sportági szövetség már jelezte, bármennyire is tiszteletben tartják az „ártatlanság vélelmét”, ha ő az eddigiekhez hasonlóan nem tud helytállni, ha még csak részt vesz a testület ülésein, akkor a fennálló szabályok értelmében kénytelenek lesznek kizárni. Kitért arra is, hogy korábban kétszer kért engedélyt a Fővárosi Főügyészségtől, hogy eseti jelleggel, egy-két napra ott lehessen a FINA aktuális ülésén, valamint a szlovákiai Somorján zajló műúszó világ sorozat versenyén, de ezt elutasították. Előbbit azzal, hogy fennáll a szökés veszélye, utóbbit pedig arra való hivatkozással, hogy ezt az útlevéltörvény kizárja. Gyárfás elmondta, hogy a jogerős döntést megelőzően neki nem állt szándékában a kérelemről senkit sem tájékoztatni. Hangsúlyozta, hogy soha nem fog megszökni, teljes mértékben a hatóság rendelkezésére áll. Annak ellenére, hogy az ügyvédje, Bánáti János többször elmondta neki, a bizonyítás nem a gyanúsított kötelezettsége, ő már alig várja, hogy a vele szemben megfogalmazott vallomásokat kellően alátámasztva cáfolja, a riasztó ellentmondásokat feltárja.  Nem tagadja, hogy az eddig megkapott anyagok ismeretében ezt már rég elkezdte volna, de elmondása szerint a Bánáti Jánossal való megbeszélése alapján elfogadta, hogy ehhez szükség van a hatóság által még visszatartott anyagok megismertetésére is. Meg kell várni, amíg a július elsejétől hatályba lépett törvénynek megfelelően az üggyel kapcsolatos valamennyi dokumentumot a rendelkezésükre bocsátják. A nyomozás érdekeire való hivatkozással ugyanis ezek közül többet változatlanul visszatart a rendőrség. Bánáti ezért azt tanácsolta ügyfelének, hogy a saját maga érdekeit a fentiek szerint csak ezt követően érvényesítse. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.19. 11:06