Musk lepedofilozta, pert fontolgat a gyerekek mentésében részt vevő búvár

Publikálás dátuma
2018.07.16. 17:38
Elon Musk
Fotó: PETER PARKS / AFP
Vern Unsworth kritizálta a SpaceX vezérigazgatójának mentőkapszuláját, válaszul Musk durván kiosztotta Twitteren.
Fontolgatja, hogy jogi lépéseket tesz a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk ellen egy brit búvár, aki részt vett a vízzel elárasztott barlangba szorult 12 fiú és edzőjük kimentésében Thaiföldön – írja a BBC. Az ügy előzménye, hogy Elon Musk tervezett egy mentőkapszulát, amivel szerinte ki lehetett volna hozni a gyerekeket. A búvár, Vern Unsworth viszont „PR trükknek” titulálta felajánlását és kritizálta a találmányt, kiemelve, szerinte esélytelen, hogy működjön. Musk találmányát  egyébként végül nem használták a mentőakció során. Válaszul Elon Musk Twitteren, egy azóta már eltávolított bejegyzésben „pedo fickóként” említette a búvárt, akiről kétségbe vonta, hogy valóban részt vett a mentésben. Bár a nevét nem említette, egy Thaiföldön élő britről írt, és azt üzente neki: készít majd egy videót, ami bizonyítja a mentőkapszula működőképességét.  A BBC beszámolója szerint Vern Unsworth kulcsszerepet játszott a mentésben.
Szerző

Putyin elkésett, de Trump szerint nagyon jó volt a kezdet

Publikálás dátuma
2018.07.16. 17:12

Fotó: AFP
Némi csúszással kezdődött Helsinkiben az amerikai és az orosz elnök csúcstalálkozója. Trump korábban soha nem volt ilyen rossz a viszony Oroszországgal, de ideje ezen túllépni.
Nagyon jó kezdetnek nevezte Donald Trump amerikai elnök az első, négyszemközti – vagyis csak a tolmácsok jelenlétében tartott - megbeszélését orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. Ez a találkozó a tervezett másfél óra helyett több mint két órán át tartott, és utána kezdődött meg az amerikai és az orosz delegáció közös munkaebédje. 
A csúszás már korábban garantált volt, hiszen eleve közel egy órás késéssel kezdődött meg a finn államfői palotában a csúcstalálkozó, mivel Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le Helsinkiben. Ez nem teljesen meglepő, az orosz elnök korábban elkésett már a brit királynőtől és a római pápától is. Trump már vasárnap este a finn fővárosba érkezett.    A két elnök korábban nemzetközi rendezvényeken már többször találkozott egymással, de ez most az első hivatalos kétoldalú találkozójuk.  A négyszemközti megbeszélést megelőzően, még a kamerák előtt Trump arról beszélt, hogy a világ azt várja tőlük, jöjjenek ki egymással. Az elnök szerint adott a lehetőség a „rendkívüli viszony” kialakítására. A tárgyalások témái közt a kereskedelmet, a védelmet, a rakétákat, a nukleáris fegyvereket és Kínát említette. Putyin arról beszélt, hogy eljött az ideje a kétoldalú viszony és a világ különböző „forró pontjaival” kapcsolatos kérdések alapos megvitatásának.

Az orosz kémek árnyéka

Elemzők szerint a helsinki csúcstalálkozó egyik megkerülhetetlen témája a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba történt orosz beavatkozás is, bár az ezzel kapcsolatos újságírói kérdést Donald Trump - aki korábban jelezte, hogy fel kívánja vetni a témát - ezúttal elhárította. Washingtonban éppen a múlt pénteken emeltek vádat távollétükben az orosz katonai hírszerzés 12 tisztje ellen, a Demokrata Párt számítógépes hálózatának a feltörése miatt. A vádirat szerint az oroszok a megszerzett adatokkal befolyásolni kívánták az elnökválasztás kimenetelét. Előzőleg az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága is arra a következtetésre jutott, hogy az orosz titkosszolgálat Putyin utasítására Donald Trump republikánus elnökjelölt javára próbált beavatkozni a választási folyamatba.  A vádemelés alapjául szolgáló bizonyítékokat annak a Robert Mueller különleges ügyésznek a hivatala tárta fel, aki az orosz befolyásolási kísérletek, illetve a Trump-kampánystábbal való esetleges összejátszás ügyében vizsgálódik.

Amerika ostobasága

Néhány órával a helsinki csúcstalálkozó előtt, Twitter-bejegyzésében Donald Trump „az Egyesült Államok ostobaságának” tulajdonította, hogy megromlottak Washington és Moszkva kapcsolatai. Úgy fogalmazott, hogy Oroszországgal soha nem volt ilyen rossz a viszony, mégpedig Amerika hosszú éveken át tanúsított ostobasága, illetve az általa boszorkányüldözésnek nevezett Mueller-vizsgálat miatt.  Erre reagálva Hillary Clinton, aki a 2016-os elnökválasztáson Trump demokrata párti ellenfele volt, szintén Twitter-bejegyzésben azt kérdezte az elnöktől, tudja-e egyáltalán, hogy melyik csapatban játszik.  Oroszország következetesen tagadja, hogy beavatkozott volna az elnökválasztási folyamatba. A helsinki csúcstalálkozó előtt a RIA orosz állami hírügynökség azt jelentette: Moszkva kész megvitatni, hogy a felek kölcsönösen vállaljanak kötelezettséget arra, tartózkodni fognak a másik fél belügyeibe való beavatkozástól.
Frissítve: 2018.07.16. 19:11

Fanyalognak a franciák

MACRON Lassan lemorzsolódóban van a francia államvezetés - az elnök, a kormányfő - népszerűsége, de alapjában nincs vészhelyzet, a számok még a tűréshatár közelében mozognak.
Emmanuel Macron köztársasági elnök a nyár derekán Versailles-ban, a patinás kastélyban kongresszust hívott össze, a parlamenti képviselők és a szenátorok együttes ülését, hogy kormányzásának második esztendeje elején programbeszédben ismertesse velük, mire is számíthatnak az elkövetkezőkben. Az elnök ezzel kétségkívül az először a tengerentúlon meggyökeresedett szokásokat, az unió helyzetéről szóló beszámolókészítés gyakorlatát másolta le.   Macron szavaiból leginkább arra a megállapításra figyeltek fel, amellyel az elnök a számok tükrében egyébként enyhülő migrációs válsággal összefüggésben az európai szembenállás alapképletét vázolta fel. Az a baj - mondta -, hogy két kibékíthetetlen tábor néz farkasszemet egymással, a kontinens progresszívjei és reakciósai. A politikusok javarésze - már csak udvariasságból is - megjelent Versailles-ban, az ellenzék durcásai azonban távol maradtak. Őket az érdekelné, hogy milyen stratégiával készül az Élysée-palota a következő hónapokra. Azt gyanítják, hogy kettős szándékkal, vagyis hogy Macron elszánta magát arra, módszeresen szétdúlja a baloldalt, valamint az úgynevezett republikánus konzervatívokat, akik az ő társadalmi-politikai törekvéseit egyaránt makacsul kétségbe vonják. A baloldaliak váltig ragaszkodnak ahhoz a fölfogáshoz, hogy Macron minden látszat ellenére "a gazdagok Franciaországát” gyarapítja, hiába bizonygatja, hogy jóléti állam épül. Sokak vélekedése szerint Macron első elnöki esztendejében a középosztály nagyrészt kiábrándult.  A versailles-i programbeszédből - állították a bírálók - hiányzott a lélek. Csak nagyon kevés szó hangzott el a vásárlóerő csökkenéséről, az ország elmaradottabb részeinek a támogatásáról. A parlamenti munka hatékonyságának a javítását azonban megígérte Macron. Elmondta, hogy átszabnák a választókerületi határokat, korlátoznák a képviselők törvénymódositó jogait, vagyis ahhoz valamelyest hasonló reform készülődik, amilyeneket éppen Nyugat-Európa kárhoztat a kontinens más térségeiben. A szigorúbb bírálók a demokrácia torzulásairól beszélnek, és helyenként elhangzik az is, hogy vészesen terjed a korrupció. A közigazgatás 63 százalékát gyanúsítják korrupciófertőzöttséggel.   

Macron: "nem vagyok mindenre képes"

"Van egy dolog, amit minden köztársasági elnök tud: az, hogy nem képes mindenre, tudja, hogy nem lehet mindenben sikeres. Én is megerősítem önöknek, tudom, hogy nem vagyok mindenre képes, tudom, hogy nem vagyok mindenben sikeres. De az a dolgom, hogy soha ne törődjek bele, és fáradhatatlanul folytassam ezt a küzdelmet " - mondta a francia elnök a másfél órás versailles-i beszéd kezdetén.  "A vállalkozásbarát politika nem a gazdagokat pártoló politika. Ez az egész nemzet számára politika, a munkahelyteremtésért, a közszolgáltatásokért folytatott politika" - fogalmazott Emmanuel Macron.    "Hazugság a fizetésből élők védelmét képviselni, ha közben nem védjük meg a vállalatainkat" - hangsúlyozta az államfő az ellenzék szerint a tehetősebbeket segítő adóreformok igazolására, amelyek szerint erősítették Franciaország versenyképességét.    "Nem szeretem sem a kasztokat, sem a privilégiumokat, és hiszek abban, hogy léteznek olyan sikerek, amelyek nem anyagi meggazdagodást eredményeznek" - hangsúlyozta Macron. "De a gazdagság megteremtése, a nemzet prosperitása az alapja minden, igazságosságot és egyenlőséget eredményező projektnek" - tette hozzá.    "Ha osztozni akarunk a tortán, akkor az első feltétel az, hogy legyen torta. És ezt a tortát a vállalkozások teremtik meg, amelyeknek vezetői, részvényesei és munkásai vannak" - fogalmazott Emmanuel Macron      Az Odoxa közvélemény-kutatóintézet csütörtökön felmérése szerint az államfő politikáját a franciának csak 29 százaléka tartja "igazságosnak", 34 százaléka pedig "hatékonynak". A megkérdezettek háromnegyede továbbra is dinamikusnak látja Emmanuel Macront, de ugyanekkora arányban gondolják azt, hogy "túlságosan magányosan és személyesen" vezeti az országot. A felmérés legfőbb tanulsága, hogy az államfőt egy ideje saját táborában is nyíltan bírálják amiatt, hogy jobboldali politikát folytat, és kiigazításokat várnak tőle szociális irányba. 

Szerző
Témák
Franciaország