Kell még száz méter: bicikliútra gyűjt a Kutyapárt

Publikálás dátuma
2018.07.13. 11:32
Sár, macskakövek, betonakadály nehezíti a biciklisek dolgát a rákosrendezői szakaszon
Fotó: Magyar Kétfarkú Kutya Párt
Évek óta nem készült el a rákosrendezői biciklisáv MÁV területre eső szakasza, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt civil gyűjtéssel és munkával fejezné be a hiányzó szakaszt.
Mintegy száz méteren hiányzik a kerékpáros sáv Rákosrendezőn, a Teleki Blanka úton, ezt a hiányt pedig évek óta nem pótolta senki: a biciklisek útja kátyúk, ezer éves megsüllyedt macskakő, betondarabkák és sínek között vezet itt, egyértelműen balesetveszélyes zónának számít.
A kutyapárt ezért gyűjtésbe kezdett, hogy adományozói segítséggel építse meg a jelenleg csak papíron létező, két méter széles etapot. 
A munkaköltséget 805 ezer forintra becsülik, amiből 800 ezret az aszfalt és az emulzió, ötezret pedig egy kézi úthenger bérlése tesz ki becsléseik szerint – minden egyéb szükséges szerszámot kölcsönkérnek majd valahonnan. A munkát önkéntesek végzik, akiknek „valami finomat” főznek majd a kétfarkúak aktivistái. A projektet ide kattintva lehet támogatni.   
Az Index még 2015-ben készített videót a rákosrendezői bicikliút 400 méteres, nehezen járható szakaszáról. Azóta a CivilZugló Egyesület szerint az önkormányzat megcsináltatta a járda-kerékpárutat, de, mint a portál írja, a MÁV részén egyre járhatatlanabb a fennmaradó szakasz. 
Szerző

Balaton-átúszás – Hajójáratok maradnak ki szombaton

Publikálás dátuma
2018.07.13. 10:57

Fotó: Tóth Gergő
„Úszófolyosó” szavatolja az 5,2 kilométeres távra vállalkozók biztonságát.
A Balaton-átúszás miatt szombaton több menetrendi és sétahajójárat kimarad, továbbá bizonyos útvonalakon nem közlekednek a gyorshajók és a vízitaxik – közölte a Balatoni Hajózási Zrt. a honlapján. A Balaton-átúszás szombaton 7 óra 30 perckor indul Révfülöpről és – a tervek szerint – 12 óráig tart (ez az időjárástól függően módosulhat). Az 5,2 kilométeres távra vállalkozóknak 16 óráig kell megérkezniük a balatonboglári célba. Az úszók biztonságát egy hajókból álló, Révfülöp és Balatonboglár között kialakított „úszófolyosó” szavatolja. A rendezvény miatt hét útvonalon kimaradnak – jellemzően a 9 óra 30 perc és 11 óra között, valamint a 15 óra 30 perc és 18 óra körül induló – menetrendi hajójáratok. Tíz kikötőt érintve 15 sétahajójárat sem indul. Egész nap nem közlekednek a gyorshajók és a vízitaxik a Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalon. 
További információk a www.balatonihajozas.hu oldalon olvashatók. 

Csak gyakorlott úszók vágjanak neki a távnak!

A szombaton várható szélviszonyok és hullámzás miatt a gyakorlott, szabadvízi úszásban tapasztalt, megfelelő erőnléttel rendelkezők vágjanak neki a Balaton-átúszás 5,2 kilométeres távjának, és minél korábbi időpontban – hívta fel a figyelmet Máth István főszervező, aki körülbelül nyolcezer résztvevőre számít.  A met.hu honlap erre az eseményre készített prognózisa szerint a reggeli órákban még mérsékelt, óránkénti 15-20 kilométeres erősségű lökésekkel kísért északnyugati szél lesz, ami a délelőtt folyamán megélénkül, és nyugati-északnyugatira változik. A legerősebb széllökések ereje óránkénti 35 kilométer körüli erősségűre nő a későbbiekben. A hullámok magassága a Révfülöp–Balatonboglár közötti táv felén túl elérheti a 25 centimétert. A déli parthoz közeledve egy-egy tarajos hullám is kialakulhat. A víz hőmérséklete a reggeli órákban 23-24, délután 24-25 fok körül alakul. Túlnyomóan napos, száraz lesz az idő. A Balaton-parton a reggeli hőmérséklet 20, a kora délutáni 28-29 fok körül várható. Erős, égető napsütésre kell számítani.  A szervezők közlése alapján az időjárás stabil lesz, de a szél- és hullámviszonyok, valamint a víz – amelyben az átlagos úszó 3-4 órát tartózkodik – hőfoka miatt elmondható, hogy idén nehezebb lesz teljesíteni a Balaton-átúszást, mint az elmúlt években.  

Szerző
Témák
Balaton úszás
Frissítve: 2018.07.13. 13:00

Százezrekkel nőhet a képviselők bére

Publikálás dátuma
2018.07.13. 09:22

Fotó: Vajda József / Népszava
Körülbelül 200 ezer forinttal kereshetnek többet havonta a parlamenti képviselők, így módosítanák a törvényt a parlament törvényalkotási bizottságához benyújtott kormánypárti javaslat értelmében - írja az Index.
Eszerint a képviselők a bruttó havi átlagfizetés háromszorosát keresnék, vagyis az eddigi 748 ezer forintos tiszteletdíjuk, a jövőben 948 ezer forintra nőne. A frakcióvezetők ennek a dupláját, a frakcióvezető helyettesei valamivel több mint a másfélszeresét keresnék a javaslat szerint megállapított képviselői alapfizetésnek. Azonban ha egy képviselő bizottsági tag, akkor a nagyjából bruttó egymillió forintos alapbére 1,2-szeresét keresné, de ha más bizottságban is benne van, akkor még ennél is több pénz járna neki. Mivel a törvény szerint a lakhatási támogatás is a tiszteletdíjhoz igazodik (annak 25 százaléka), így erre is több pénzt vehetnek majd fel a képviselők. A javaslatban indoklásként a fővárosi albérletárak elmúlt öt-hat évi megduplázódását jelölték meg.  Ha mindez még nem elég a képviselők havi keretét is alaposan megemelik. Aki listán került be, annak a fizetésével megegyező összegű keret áll majd a rendelkezésére, aki egyéniben jutott be, az a duplája felett rendelkezhet a törvénytervezet szerint.  
Szerző
Témák
képviselők bér
Frissítve: 2018.07.13. 09:24