Százezrekkel nőhet a képviselők bére

Publikálás dátuma
2018.07.13. 09:22

Fotó: Vajda József / Népszava
Körülbelül 200 ezer forinttal kereshetnek többet havonta a parlamenti képviselők, így módosítanák a törvényt a parlament törvényalkotási bizottságához benyújtott kormánypárti javaslat értelmében - írja az Index.
Eszerint a képviselők a bruttó havi átlagfizetés háromszorosát keresnék, vagyis az eddigi 748 ezer forintos tiszteletdíjuk, a jövőben 948 ezer forintra nőne. A frakcióvezetők ennek a dupláját, a frakcióvezető helyettesei valamivel több mint a másfélszeresét keresnék a javaslat szerint megállapított képviselői alapfizetésnek. Azonban ha egy képviselő bizottsági tag, akkor a nagyjából bruttó egymillió forintos alapbére 1,2-szeresét keresné, de ha más bizottságban is benne van, akkor még ennél is több pénz járna neki. Mivel a törvény szerint a lakhatási támogatás is a tiszteletdíjhoz igazodik (annak 25 százaléka), így erre is több pénzt vehetnek majd fel a képviselők. A javaslatban indoklásként a fővárosi albérletárak elmúlt öt-hat évi megduplázódását jelölték meg.  Ha mindez még nem elég a képviselők havi keretét is alaposan megemelik. Aki listán került be, annak a fizetésével megegyező összegű keret áll majd a rendelkezésére, aki egyéniben jutott be, az a duplája felett rendelkezhet a törvénytervezet szerint.  
Szerző
Témák
képviselők bér
Frissítve: 2018.07.13. 09:24

17 órát várt a Honvéd kórházban a trombózisgyanúval beküldött diák

Publikálás dátuma
2018.07.13. 08:57
Képünk illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
Közel egy teljes napot töltött a Honvéd kórház sürgősségi osztályán az olasz tanuló, azért, hogy egy háromperces vizsgálat után kiderítsék, nincs életveszélyben.
Valódi kálváriát élt meg az az erasmusos olasz diák és magyar kísérője, akik a Honvéd kórházban 17 órát vártak egy rövid vizsgálatra. A július 10.-i esetről a HVG számolt be, a kísérő levele alapján: mint a cikkből kiderült, a budapesti szállodában gyakorlatát töltő olasz tanuló lábán furcsa, növekvő piros foltot vett észre – a tünetet megvizsgáló orvos pedig trombózis gyanújával azonnal kórházba küldte. 
A diák és kísérője taxival siettek a kórházba, ahol egy órás várakozás után egy orvos megvizsgálta őket, majd azt mondta, nem tudja eldönteni, hogy ez trombózis-e vagy sem, várjanak inkább egy szakorvos érkezésére. A szenvedés itt kezdődött: a páros ugyanis összesen 17 órát töltött a sürgősségi osztály folyosóján – a fiútól csak a várakozás 15. órájában vettek vért, majd két órával később egy orvos állapította meg, hogy nincs szó trombózisról, a foltot valamilyen gyulladás okozza. Ekkor már hajnali három volt; a vizsgálat ideje alatt egyébként Milánóból Budapestre érkezett a diák egyik olasz tanárnője is – írja a lap. 
A portál megkereste a Honvéd Kórházat; levelükre végül a fenntartó, a Honvédelmi Minisztérium válaszolt, így: „A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Centrumban a betegek ellátása nem érkezési sorrendben történik, hanem az állapotuk súlyosságának függvényében. 2018. július 10-én a délelőtti órákban a megkeresésében említett külföldi fiatalember egy korábbi sérüléssel, és napok óta fennálló panaszával jelentkezett a Honvédkórházban. A jelentkezését követően azonnal elvégzett állapotfelmérés eredményen em indokolta a soron kívüli, sürgősségi ellátást ( emlékezzünk vissza, hogy a szemtanú szerint az első vizsgálat egy óra után történt meg, az orvos pedig állítólag nem tudta eldönteni, hogy trombózisról vagy más problémáról van szó – a szerk) . A férfi jelentkezésének időpontjában rajta kívül közel 100 beteg várakozott a Centrumban, akik közül 45 beteg – súlyos sérülésükből, kritikus állapotukból kifolyólag – haladéktalan orvosi ellátás, illetve közvetlen beavatkozást igényelt. A férfin – a sérülésének és állapotának megfelelően – a szükséges vizsgálatokat a kórház orvosai elvégezték. A várakozási idő hosszúságát az érintett személy sérülésénél súlyosabb esetek ellátása, adott esetben életmentő beavatkozások végrehajtása indokolta.”   
Szerző

A Munkáspárt mindenkit beelőzött Tiszavasváriban

Publikálás dátuma
2018.07.13. 08:30
Illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
Jobbikos fellegvárnak számít – vagy legalábbis számított eddig – a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári, ahol szeptember 16-án időközi polgármester-választást tartanak. A párt az ÁSZ büntetés miatt nem indul el mindenhol, azonban a település kivétel.
Ez az egyetlen olyan 10 ezer fő feletti település Magyarországon, ahol két egymást követő ciklusban is a párt soraiból került ki a polgármester. Fülöp Erik azonban áprilisban listás országgyűlési képviselői mandátumot szerzett, lemondott a tisztségéről, ezért szeptember 16-án időközi polgármester-választást tartanak a településen. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője azt mondta lapunknak: mivel az ÁSZ büntetés kifizetése nehéz helyzetbe hozta a pártot, ezért nem indulnak el minden időközin, Tiszavasvári azonban az egyik kivétel. A város korábban azzal került be a hírekbe, hogy az érpataki modellre alapozva bevezették a Rend és tisztesség nevet viselő programot, amelynek keretében – miként egy sajtótájékoztatón a korábbi polgármester fogalmazott – a lakók rendbe tették lakókörnyezetüket, megszűntek az áramlopások. Néhány hete a Népszava riportban számolt be arról, hogy a helyi közmunkások visszautasítottak egy számukra méltatlan munkát, s ebben még a jobbikos vezetésű város közmunka-program felelőse Zagyva Gy. Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik alapítója is támogatta őket. Ő akkor munkatársunknak azt mondta: bízik abban, hogy továbbra is jobbikos vezetésű lesz Tiszavasvári.  Azt azonban egyelőre nem tudni, kik szállnak ringbe a posztért: először a jelölőszervezeteket veszik nyilvántartásba, a választási bizottság pedig július 31-ig dönt arról, hány ajánlás lesz szükséges a jelöltté váláshoz. Tízezer fő feletti és 100 ezer fő alatti település esetén amúgy 300 ajánlás szükséges, Tiszavasvári ebbe a kategóriába esik, de ezt hivatalosan kimondani csak  július végén lehet.  Jelölőszervezet azonban már június 14-től regisztráltathatja magát, de egyelőre nincs nagy tolongás. A választási irodán megtudtuk: eddig csupán a Munkáspárt jelentkezett be, a kérelmüket megfelelőnek találták és nyilvántartásba vették őket. Szerettük volna megtudni, „kiben gondolkodik” a választásokon igen aktív párt - amelynek indulása legtöbb helyen a Fidesznek kedvez, hisz a baloldaltól vesz el szavazatot, még ha csak egy-két százalékot is -, de a Munkáspárt honlapján megadott megyei vezetőjük telefonja „nincs hozzárendelve egyetlen előfizetőhöz sem”. 
Szerző