Visszatér a nyár - 30 fokot is mérhetünk

Publikálás dátuma
2018.07.08. 20:23

Fotó: Shutterstock
Hétfőn a napos időszakok mellett ismét megjelennek gomolyfelhők, előfordulhatnak lokális jellegű záporok, zivatarok.
Hétfőn a napos időszakok mellett ismét megjelennek gomolyfelhők az égen, több tájegységünkön előfordulhatnak lokális jellegű záporok, zivatarok. Nyugaton, északnyugaton számíthatunk a legtöbb napsütésre, itt csak néhol alakulhat ki csapadék. Az élénk, északnyugaton erős északias szélben 26-30 fokot mérhetünk.  Kedden is megzavarhatják felhők a napsütést, és helyenként, többségében ismét a Dunától keletre várható zápor, zivatar kialakulása. Mérséklődik a szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.  Szerdára egy hidegfront érkezhet feltámadó északnyugati széllel, esővel, záporokkal, helyenként zivatarokkal. Északnyugaton jelentősebben visszaeshet a hőmérséklet, míg keleten 30 fok közelében alakulnak a maximumok. Csütörtökre naposabb, száraz, helyenként szeles idő körvonalazódik, de sokfelé mérhetünk ismét 25 fok feletti maximumokat. Pénteken többnyire napos idő valószínű, legfeljebb délnyugaton, néhol északkeleten lehet zápor, zivatar. Az északnyugati szél továbbra is élénk, északon erős lehet, a maximumok 26-31 fok körül alakulnak. 
Szerző

Rejtély, hogy pontosan mire ment el a chipsadó

Publikálás dátuma
2018.07.08. 19:00

Fotó: Kállai Márton
Egy év alatt 33 milliárdot szedtek be, de tételesen alig tíz millióval tudtak elszámolni.
Nem tud elszámolni a kormányzat a népegészségügyi termékadóként beszedett összeggel – mondta a Népszavának Lukács László (Jobbik) országgyűlési képviselő. A politikus írásban kérdezte a humán minisztert arról, hogy „milyen népegészségügyi programokra fordította a kormány a népegészségügyi termékadóból származó bevételt?”  A válaszból azonban tételes elszámolás helyett csak annyi derül ki, hogy a befolyt pénzek jelentős mértékben járultak hozzá az egészségügyi ágazatban dolgozók bérfejlesztéséhez. Kásler Miklós miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár azt is közölte, az élelmiszeripari szereplők az adó általuk befizetett összegének maximum 10 százalékát levonhatják az adójukból és ezt az egészségmegőrző programokra fordíthatják önállóan, vagy csatlakozhatnak a népegészségüggyel foglalkozó állami hivatalok programjaihoz.

Az államtitkár feleletéből az is kiderült, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2,5 millió forintból Iskolabüfé fesztivált szervezett, és újabb 2,3 millió forintból a Merőkanál kampány részeként megkeresték az ország legjobb konyhás nénijét. Tavaly a cégeknek összesen 840 millió forint adókedvezményt írtak jóvá programok szervezéséhez kapcsolódóan (arról azonban nem esik szó a kormányzati válaszban, hogy ezek pontosan mik voltak) – Mindamellett, hogy fontos, támogatandó ügynek tartom az egészségügyben a béremelést, a kormányzati válasz számomra elfogadhatatlan – állítja az ellenzéki politikus, aki – mint mondta – azt remélte, legalább 10-15 oldalas tételes listát kap majd, melyben áttekinthetően részletezik, hogy pontosan mire ment el ez az összeg. Különösen úgy, hogy az Eurostat minap nyilvánosságra hozott adatai szerint Magyarország a hetedik legrosszabb helyen áll az elkerülhető halálesetek európai rangsorában. A vezető halálokok között pedig ott van a szívroham, a stroke és a rák, amelyek kialakulásnak kockázata valódi népegészségügyi programokkal mérsékelhető lenne.  Ám a fenti rossz mutatók javítását célzó átfogó kormányzati programokról nincs szó a válaszban. Úgy vélem – mondja a politikus –, hogy a kormány nem tud elszámolni ezen betegségek megelőzésére beszedett összeggel.
"Olyan ez, mintha maguk sem tudnák, mire ment az elmúlt hét évben ezen a jogcímen beszedett, mintegy 163 milliárd forint. És ez elfogadhatatlan”

– állítja Lukács László.

A leírtak megkérdőjelezik Kásler Miklós szándékát is, aki a minap jelentette be, hogy új szakmai programmal venné fel a küzdelmet a népbetegségek ellen. Ugyanis a miniszter tervei közt szereplő megelőző, népegészségügyi programokra sem jutna több a jövő évi költségvetésben az idei 8 milliárdos keretnél.
Szerző
Frissítve: 2018.07.08. 20:31

Vegye elő a szelvényt! Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.07.08. 17:30

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 27. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok:  4 (négy)    21 (huszonegy)      26 (huszonhat)      27 (huszonhét)        29 (huszonkilenc)  30 (harminc)        Nyeremények:  6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 500.225 forint; 4 találatos szelvény 1.435 darab, nyereményük egyenként 9.410 forint; 3 találatos szelvény 30.490 darab, nyereményük egyenként 1.725 forint. 
Szerző
Témák
hatos lottó