Előfizetés

Százmilliárdba kerülnek a honvédség új helikopterei

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.02. 20:45
Ilyen helikopterekből vásárol húszat a honvédelmi tárca
Fotó: Thomas Warnack / AFP/DPA
Húsz, több célra is bevethető Airbus helikoptert vesz a honvédség, de nem hagyják veszni a meglévő Mi8-as és Mi17-es gépeket sem.
Lépcsőzetes kifizetéssel, összesen mintegy 100 milliárd forintot fordítanak az új honvédségi helikopterek beszerzésére - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este.
Benkő hangsúlyozta, az Airbusszal kötött szerződést széles felmérés előzte meg, nemcsak a gépek típusa, hanem logisztikájuk, kiszolgálásuk biztosítása is fontos szempont volt. Mindezek alapján döntöttek végül a vállalatnál, az aláírt szerződés a húsz helikopter megvásárlásán túl ötven pilóta kiképzését, a pótalkatrészeket, valamint a technikai, műszaki személyzet felkészítését is tartalmazza - idézi a nyilatkozatot a távirati iroda.
A 20 új könnyű, többcélú H145M típusú helikopter a pilótán kívül kilenc ember szállítására alkalmas. Alkalmazhatók kiképzésre, felderítésre, kutatásra, mentésre, harcászati feladatokra, tűztámogatásra is. Ugyanakkor meglévő Mi-8-as, Mi-17-es helikoptereket sem hagyják "veszni". Amíg rendszerben tarthatók - nagyjából 2022-2024-ig -, használni fogják őket. Nemsokára a Mi-24-es harci helikopterek is visszaérkeznek a javításból, így teljes lesz a flotta - tette hozzá a miniszter.
A Népszava már korábban megírta, hogy a német-francia gyártó lehet az esélyes. A honvédelmi tárca a közelmúltban pilóták kiképzésére és egyéb katonai feladatokra is alkalmazható Zlin kisrepülőgépeket szerzett be, valamint többfunkciós csapatszállító Airbus A 319-es repülőgépekkel bővítette a légiflottát (ezek valójában szürkére festett utasszállító gépek, nem valódi katonai teherszállítók, de kétségkívül segítik például a külföldi missziókat).
Hamarosan pedig – további hiányokat pótlandó – futár, illetve felderítő feladatokra is alkalmas kisebb repülőgépek, továbbá nagyobb méretű és teljesítményű, teherszállításra és légideszant feladatokra is alkalmas, úgynevezett "rámpás" katonai repülőgépek beszerzési eljárása indulhat meg  

Közel százmillióért figyeltetné parkolóőreit Óbuda

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.07.02. 20:11
Az ellenőrt is ellenőrzik. Képünk illusztráció
Fotó: Bohanek Miklós / Népszava
Pályázatot írt az Óbudai Parkolási Kft. saját alkalmazottainak ellenőrzésére: revizorok titokban figyelik, és helyenként tesztelik is az őröket. A üzlet házon belül maradt, a 95 milliós tendert a Kft. egyik vezetőjének cége nyerte meg.
A bizalom szép dolog, de az állandó kontroll hasznosabb: így gondolhatják ezt a óbudai önkormányzatnál is, hiszen a helyi parkolási cég komoly összegű pályázatot írt ki saját parkolási ellenőreinek titkos megfigyelésére. 
Közbeszerzési Értesítőben megjelent anyag szerint az Óbudai Parkolási Kft 15 zónában, legalább 50 ellenőr napi munkáját figyeltetné meg: a „rendszeres feddhetetlenségi ellenőrzés” keretében a fedett revizorok váltakozó időben járőröznek - havonta egyszer minden zónát át kell világítaniuk, és kéthavonta minden parkolóőr munkáját, ruházatát és felszerelésének meglétét is vizsgálni fogják, persze titokban.
Az ellenőrök ellenőrei nem csak éber szemek lesznek, a  pályázatban meghatározott feladatkörük, hogy kísértésbe is vigyék az óbudai parkolóőröket. Havonta minimum nyolc „próbavásárlást” kell végrehajtaniuk, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy megpróbálják valamilyen szabálytalanságra rábírni a parkolóőrt. 
Az eredetileg 120,8 milliósra értékelt tenderre egyetlen, a becsültnél kedvezőbb ajánlat érkezett, így a pályázatot 95,7 millió forinttal vitte el az Operatív Team Kft. A nyertes cég ügyvezetője, Éliás Tibor, aki egyben komolyabb pozíciót tölt be az Óbudai Parkolási Kft.-nél is, ő a parkolás-üzemeltetési vezető az önkormányzati tulajdonú cégnél.  Az Operatív Team már korábban is végzett ellenőrzést a parkolási  Kft. megbízására, így könnyűszerrel teljesíthette az újabb tender referenciára vonatkozó követelményeit is.  
A mostani tendert azonban jóval drágábban vállalták az előző megbízatásnál, amikor 8 hónapos időtartamban, 16 millió forint+áfáért nyomoztak a parkolóőrök után. Érdeklődtünk az óbudai önkormányzatnál, hogy mi volt a drágulás oka – illetve, hogy  nem merül fel összeférhetetlenség olyankor, amikor a parkolási cég egyik vezetőjének saját vállalkozása kapja a nagy értékű megbízást. Ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Merkelt temetik, az új határoktól félnek a fideszesek

Kósa András
Publikálás dátuma
2018.07.02. 18:31
Orbán Viktor és Angela Merkel a múlt csütörtöki EU-csúcson
Fotó: Ludovic Marin / AFP
Nem látják a Fideszes és kormányzati illetékesek, hogyan működhet majd a gyakorlatban az a menekültügyi rendszer, aminek az alapjait a múlt heti uniós csúcson tették le. Merkel politikai jövőjére nem sokan fogadnának.
– Merkel most már minden erejével igyekszik jobbra manőverezni, hogy túlélje ezt a helyzetet politikailag, de ekkora fordulatot nem nagyon tudtak eddig véghezvinni – értékelte a Fidesz egyik külügyes szakpolitikusa a múlt heti uniós csúcson történteket. A csütörtöki ülésen ugyanis végképp lekerült a napirendről a korábban elsősorban Németország és néhány skandináv állam által szorgalmazott menekültkvóták ügye, és arról is döntöttek, hogy zárt táborokban helyezik el az Európába tartó menekülteket.
Igaz, azt még senki sem tudja, hogy ezek a táborok hol lesznek majd, a tervek szerint erre önkéntes alapon lehetne jelentkezni akár az EU-n belül, akár azon kívül. Mindenki az utóbbiban reménykedik titokban, bár Líbia és Tunézia kormánya már jelezte, hogy ők pénzért sem lesznek hajlandók ilyen tábor létesítésére. A már idézett kormánypárti képviselő szerint ugyanakkor a Balkánon lehetnek olyan államok, amelyek majd az uniós integrációjuk felgyorsításában reménykedve hajlandók lesznek egy ilyen tábor megnyitására. - Úgyis lesz egy-két baloldali kormány majd, amelyik ideológiai okokból bevállalja a menekültek elhelyezését - fogalmazott.
Láthatóan zavart okozott a DPA német hírügynökség híre is, miszerint a csúcson Angela Merkel megállapodott 14 másik tagállam vezetőjével (Lengyelország, Csehország, Belgium, Észtország, Finnország, Luxemburg, Litvánia, Lettország, Hollandia, Portugália, Svédország, Csehország, Dánia és Magyarország) arról, hogy a náluk regisztrált, de azóta Németországba távozott menekülteket visszafogadják. Több érintett részéről hamar cáfolták a megállapodás hírét, így a magyar kormány is. Egy magyar kormányzati illetékes érthetetlennek nevezte a DPA hírét, mert a 14 tagállam között több olyan van – Svédország, Luxemburg például – ahonnan aligha mentek menekültek tömegesen Németországba.
Angela Merkel kapcsolatban - akinek politikai túlélése vagy éppen bukása most komoly hatással lehet az uniós menekültpolitikára is kormányzati forrásaink azt hangsúlyozták, hogy inkább a német kancellár bukására számítanak. Horst Seehofer váratlan három napos ultimátuma azonban okozott egy kis zavart, erre ugyanis senki nem számított, így a német belpolitikai válság kimenetelére sem nagyon akart senki tippelni. – Ez azért azt jelzi, a CSU nagyon be akar keményíteni, ha netán bevezetik a német-osztrák határon a határellenőrzést, az akár dominó hatást is elindíthat és ez pedig akár a teljes schengeni-rendszer végét jelentheti – mondta a már idézett Fideszes képviselő.
Egy kormánytag is úgy vélekedett, hiába az egyértelmű gazdasági előnyök, a hangulat most közél áll a hisztérikushoz, így lehet, hogy néhány kormányfő elveszíti a fejét és bevezeti a határellenőrzéseket egyoldalúan.
Attól persze nem kell tartani, hogy a migránsozás és sorosozás alábbhagy az uniós csúcs után, hiába mondhatunk már végleg búcsút a kvótáknak és hiába mondta azt Orbán Viktor a csúcs után, hogy „véglegesen eldőlt, hogy Magyarország nem lesz bevándorlóország”, a retorikai csapásirány most az lesz, hogy „még mindig milliók akarnak Európába jönni”, így nem nyugodhatunk meg. Egyebek mellett erről beszélt Halázs János Fidesz-képviselő is, amikor egy huszáros kormánypárti interpelláció keretében megkérdezte Dömötör Csaba államtitkárt, mit tesz a kormány az ország megvédéséért. Mindenki megnyugodhat: bár Dömötör Csaba is elismerte, hogy a menekültkérdés továbbra is súlyos ügy, a kormány mindent meg fog tenni.