Előfizetés

12 órás munkanap, 60 órás munkahét bevezetésére készül Ausztria

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.02. 13:50
Közel százezren tüntettek Bécsben a 12 órás munkanap bevezetése ellen.
Fotó: Mehmet Emin Avcı / ANADOLU AGENCY
Közel 100 ezren tüntettek ellene, de a törvényjavaslatot a társadalom és az ellenzék tiltakozása ellenére várhatóan elfogadja a parlament.
Bécsben hatalmas tömeg vonult utcára szombaton, hogy egy olyan törvényjavaslat ellen tiltakozzon, amely bevezetné a 12 órás munkanapot és 60 órás hetet - írja a Mérce.hu. A bécsi rendőrség szerint a tüntetésen 80 ezren vettek részt, az azt megszervező Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) szerint 100 ezren.
Ausztriában jelenleg nyolcórás a munkanap és összesen 40 óra a munkahét. Az új törvény ezt bővítené ki, „önkéntes alapon”.

A törvénytervezetet a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) kormánykoalíciója a rugalmas munkaidő támogatásaként igyekszik beállítani, Sebastian Kurz kancellár kormánya szerint csupán arról van szó, hogy a 12 órás munkaidő engedélyezésével a munkáltatóknak nagyobb mozgásteret engednek. A törvényjavaslatot a társadalom és az ellenzék tiltakozása ellenére várhatóan a parlament el fogja fogadni.
Első körben úgy szólt a törvénytervezet, hogy a munkavállalók csak bizonyos, előírt esetekben utasíthatnák vissza a 10 óra fölötti munkavégzést. A heves tiltakozásoknak köszönhetően a kormány végül kénytelen a tervezetben arra is kitérni: indoklás és következmények nélkül visszautasítható a 12 órás munkavégzés. Kérdés persze, hogy mennyire érvényesülne a következmények nélküliség a gyakorlatban.
"Minden eszközzel ellen fogunk állni"

- fogalmazott a tüntetésen Wolfgang Katzian, a szakszervezeti szövetség elnöke. Katzian népszavazás kiírására törekszik a kérdést illetően - részletezi a DW.com.
Még ha valóban önkéntes alapú is maradna, a 12 órás munkanap akkor is veszélyt jelent a dolgozó fizikai és mentális egészségére, hívta fel a figyelmet Bernhard Achitz, az ÖGB titkára. Achitz arra is felhívta a figyelmet: a munkaügyi szabályozásnak a munkavállalók érdekeit kéne védenie, és nem az amúgy is erősebb pozícióban lévő munkáltatókét.
Sebastian Kurz kancellár és jobboldali pártjának 2017 végi hatalomra kerülése óta a mostani az első tömegtüntetés az osztrák kormány ellen.

Elsöprő baloldali győzelem a mexikói elnökválasztáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.02. 13:15
Obrador és támogatói.
Fotó: PEDRO PARDO / AFP
Az előzetes adatokból egyértelmű: Andrés Manuel López Obrador lesz Mexikó következő elnöke.
A szavazatok több mint felének megszerzésével Andrés Manuel López Obrador lesz Mexikó következő államfője - írja a Guardian. A baloldali-nacionalistának nevezett politikus a korrupció elleni fellépéssel és a szegények érdekeit néző kormányzással kampányolt. Az előzetes eredmények meghirdetése után arról fogadkozott: a belé vetett bizalmat meghálálja.
Az eredmény még nem végleges, de Obrador már a hétfő kora délutáni állás szerint közel 54 százalékon áll. A politikus legkomolyabb kihívója is csak 22 százalék körüli eredményt tud felmutatni - José Antonio Meade az exit-poll adatokat megtudva elismerte vereségét, és - "Mexikó javára" - sok sikert kívánt Obradornak.
"Nem okozok csalódást. Nem árulom el a népet"

-fogalmazott Obrador.

Mint elmondta, minden társadalmi osztály, vagy épp szexuális kisebbség érdekeit figyelembe fogja venni, de "a legszerényebbek és elfeledettek" érdekein lesz a prioritás. Várhatóan elnöksége alatt Mexikó véres drogellenes háborúját is - mely 11 év alatt közel 200 ezer életet követelt - egy új, kevésbé militáns megközelítés váltja a szervezett bűnözés elleni fellépésben. Országának külpolitikai szerepvállalása ugyanakkor feltehetően csökkenni fog.
Ugyanakkor - mint a Mérce írja - Obradort sokan nevezik a mexikói Trumpnak vagy mexikói Bernie Sandersnek is a nyugati sajtóban, mivel bár a radikális újraelosztás híve, de pártja például az evangélikus keresztények pártjával is szövetséget kötött, és programnélkülisége folytán nem egyértelmű milyen irányba indul győzelmét követően.

Hidat is elmosott az áradás, már több halálos áldozatról is tudni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.02. 10:47
Ami a bodolai vasúti hídból maradt.
Fotó: Adrian CATU / AFP
Legalább négy halálos áldozata van a Romániát sújtó árvíznek, és sok száz érintettje országszerte. A víz településekre tört be, elsodort egy hidat és számos út járhatatlan miatta. 11 megyében elsőfokú az árvízriasztás.
9 megyére másodfokú, 11 megyére elsőfokú árvízkészültséget rendelt el a romániai Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) vasárnap - írja a maszol.ro. Egy összesítés szerint már legalább négy halálos áldozata van a romániai áradásoknak: két férfit megáradt folyó sodort el, és egy eltűnt asszonyról is kiderült, vízbe fulladt. Volt, akire viszont házának átázott mennyezete szakadt rá. Korábban arról is hírt adtak, hogy egy gyerek villámcsapás áldozata lett.
Kovászna megyei település.
Fotó: Adrian CATU / AFP
Az áradás Székelyföldet sem kímélte: a Hargita megyei készenléti felügyelőség tájékoztatása szerint az olyan nagyvárosokban is elöntötte a háztartásokat, pincéket a víz, mint Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely. Gyergyóhollót és Tölgyest sem kímélte.
Összedőlt szombaton Bodolán egy vasúti összekötőhíd is. Luiza Dănilă a Brassó megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője elmondta, senki sem sérült meg az baleset során. Oana Brânzan, a román állami vasúttársaság (CFR) infrastruktúrát kezelő részlegének szóvivője arról tájékoztatott, hogy a vasúti szakaszt egy magáncég üzemelteti. A híd kapcsán feljelentést tesz Lehel Kovács István, az Erdélyi Kárpát Egyesület elnöe, jelentette be hétfőn. A híd ugyanis akkor dőlt össze, amikor a közeli víztározó túlcsorduló vizét egyszerre kiengedték - írja Facebook-on a természetjáró és környezetvédő egyesület vezetője.
A hidat elmosó Tatrang folyó egy töltést is átszakított Kovászna megyében - Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár személyesen látogatott el a helyszínre. A belügyminisztérium katasztrófavédelmi részlege (DSU) szerint a megyében mintegy 200 személynek okozott közvetlen problémát az ár .
Maros megyében Héjjasfalvát öntötte el az árvíz - körülbelül száz háztartást érintett, 30 házba és 15 pincébe hatolt be. Két családot ki kellett lakoltatni a biztonságuk érdekében.