Elítélték Szigetvár korábbi, fideszes polgármesterét

Publikálás dátuma
2018.06.29. 16:22
A szóban forgó szigetvári gyógyfürdő. Fotó: Csortos Szabolcs
Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék pénteken, nem jogerősen a volt szigetvári polgármestert a hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt ellene, valamint egy korábbi önkormányzati képviselő és egy önkormányzati cég volt vezetője ellen indult eljárásban - írja az MTI.

Az ügy harmadrendű vádlottjaként Kolovics Jánost, aki 2010 és 2014 között volt Szigetvár Fidesz-KDNP-s polgármestere, felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés és folytatólagosan, felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében találták bűnösnek.

Az elsőrendű vádlottat, Z. L. M. volt önkormányzati képviselőt távollétében - hivatali vesztegetés elfogadása és hűtlen kezelés miatt - két év börtönre, a másodrendű vádlottat, M. G.-t 1 millió 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a törvényszék.

A vádirat szerint jogszabályváltozások miatt a szigetvári vízközmű-szolgáltató társasága beolvadt más szolgáltató cégekbe. A képviselő-testület azonban úgy döntött, hogy a különös jelentőségű nem víziközmű-vagyonelemek - köztük a szigetvári gyógyfürdő és tanuszoda, a gyógyfürdőhöz kapcsolódó hotel - maradjanak a város tulajdonában. Ezek működtetésére új gazdasági társaságot kívántak létrehozni. A polgármester azt szerette volna, hogy az új cég ügyvezetője M. G. legyen, de a szándékát a képviselő-testület egy része nem támogatta. A városvezető több képviselőt is megkeresett - a minősített többségű döntéshozatalt igénylő - javaslat támogatására, de hiába.

Az elsőrendű vádlott önkormányzati képviselő szorult anyagi helyzete miatt külföldön dolgozott - idézték fel a vádiratban, kiemelve: a polgármester őt azért kereste meg, hogy vegyen részt a döntő szavazáson. A képviselőnek a városvezető önkormányzati gépkocsit biztosított a külföldről történő hazatéréshez, illetve a visszautazáshoz. Az elsőrendű vádlott szavazata által biztosított minősített többséggel 2013 októberében a képviselő-testület döntött az új gazdasági társaság megalapításáról, illetve M. G. ügyvezetővé választásáról.

Ennek kompenzálásaként a polgármester 2014 januárjában utasította az ügyvezetőt, hogy a képviselő cégével 3,8 millió forintos vállalkozási szerződést kössön. A vád szerint az elsőrendű vádlott cége munkát nem végzett, ennek ellenére a cégvezető teljesítésigazolást állított ki a vállalkozói díj kifizetésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, Kolovics János és védője elsősorban felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, míg az elsőrendű vádlott ügyvédje három nap gondolkodási időt kért. M. G. az ítéletet tudomásul vette, így az esetében jogerőre emelkedett. A többi vádlott vonatkozásában az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Ellenzéki túlélési trükkök Szigetváron

Szinte az egész országot maga alá gyűrte a Fidesz, de akadnak községek és városok, ahol a demokratikus ellenzék irányít. Vajon miként boldogulhat egy NER-en kívüli polgármester és települése? Sorozatunk közvetkező állomása Szigetvár. - A tehetséges szigetvári fiatalok menekülnek a városból - morogja lemondóan egy ötvenes éveit taposó pedagógus, aki húsz éve tanít a baranyai városban.

Szerző
Frissítve: 2018.06.30. 14:25

„Megsértette a NER-t” – menesztették az igazgatót

Publikálás dátuma
2018.06.29. 15:14
Fotó: Molnár Ádám
A Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola felmentett igazgatója bírósághoz fordul. Az is felrótták neki, hogy kormánykritikus lapok írtak az ellene folyó eljárásról, pedig ő nem is nyilatkozott.
Sokféle oktatási demonstrációt láttunk már, de olyat, ami a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolában zajlott, még nem. Bár a tanévnek már vége, az intézmény tanárai közül több tucatnyian mégis az épületben gyülekeztek már reggel háromnegyed nyolckor, feketébe öltözve, egyedül Kovács Levente igazgató húzott fehér inget, de neki nyolc órakor éppen saját főnökével, az intézményfenntartó Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum főigazgatójával, Horváth Bélával volt fontos megbeszélése. A tét saját állása volt. Igaz, Kovács Leventének nem voltak illúziói: „Biztos, hogy felmentenek” – mondta lapunk kérdésére.
Dombormű az iskola épületén. Fotó: Fortepan
Persze túl sok oka nem is volt arra, hogy másban reménykedjen: mint megírtuk, hiába szavazta meg tavaly igazgatónak a Bánki tanári kara 96 százalékos többséggel igazgatónak, hiába tüntette ki a főleg autóipari hiányszakmákban képzést adó intézményt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum több vizsgálatot is indított ellene különböző adminisztrációs és egyéb hiányosságokra hivatkozva, valamint arra, hogy az iskola tanműhelyében szerelték rendszeresen a tanárok vagy egyes diákok autóit. Egy tanár lapunknak tegnap azt mondta, a vizsgálatok tárgya és eredménye is mondvacsinált volt, a cél egyértelműen az lehet(ett), hogy eltávolítsák Kovács Leventét. Az igazgatói emeletén, a lépcsőfordulóban várakozó tanárok látszólag kedélyes hangulatban beszélgettek, a légkör csak akkor vált feszültté, amikor megjelent Horváth Béla néhány kollégájával és mindenkit arra kért, hogy a szerinte fél órás megbeszélés ideje alatt a földszinten, az aulában várakozzanak. A társaságában lévő egyik tanárt – aki nem feketében volt – többen is leárulózták. Az egyik pedagógus a kérdésre, hogy miért tartják az illetőt árulónak, azt mondta: „Mert ő jelent mindent Horváth Bélának, ami nálunk történik. Tanárok vagyunk, kapásból észrevesszük, ki puskázik, azt is meg tudjuk állapítani, ki az áruló” – hangzott a válasz. Azért mindenki rendben levonult, az igazgatói ajtaja mögött eltűnő Kovács Levente kivételével. A lenti beszélgetésekből kiderült, minden demonstráló koncepciós eljárásnak tartja a vizsgálatokat, aminek egyedül az igazgató eltávolítása a célja, mert „kell a hely valakinek”. Többen attól tartanak, hogy Kovács Levente után ők maguk következnek majd. „Itt a nyár, az iskola bezár, mi van, ha majd egyenként hívogatnak be minket, hogy kirúgjanak?” – mondta egyikük. Igaz, többen azt állították, ha az igazgatónak mennie kell, ők is felállnak.

Fekete ruhában állnak ki a feljelentett igazgató mellett

Botrányos vezetőváltás jöhet Budapest egyik legnagyobb szakközépiskolájában. A Bánki Donát Szakközépiskola tantestületének 96 százaléka támogatta az igazgatót, de a fenntartó most vizsgálatot indított, állítólag a kisebbségben maradt kollégák feljelentésére. Fekete ruhában kísérik el pénteken reggel nyolckor a kollégái Kovács Leventét, a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatóját a intézményfenntartó, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Váci úti épületéhez - ahol az intézményvezetőt várhatóan azonnali hatállyal felmentik majd tisztségéből. 
Ha nem is fél, de szűk egy óra után megjelent Kovács Levente, és az őt körbeálló kollégáival csendben, indulatok nélkül közölte, hogy felmentették, sőt, közalkalmazotti jogviszonyát is megszüntették. Szavait hol dühös moraj, hol nevetés fogadta, például, amikor arról beszél, még azt is felrótták neki, hogy a kormánykritikus sajtónak nyilatkozott, és ezzel „megsértette a NER-t”. A Bánkiban történtekről lapunkon kívül még a 168 óra írt cikket, Kovács Levente sem nekünk, sem a hetilapnak nem nyilatkozott.  Most viszont már nem köti semmi, így lapunk kérdésére értékelte a felmentésének körülményeit. Mint elmondta, az eljárást teljesen jogtalannak tartja, „alaptalan eljárásokat folytattak ellenem, amiknek az eredményét nem fogadtam el, visszautasítottam és erről egy feljegyzést át is adtam reagálásképpen”. Az adminisztrációs hiányosságokkal kapcsolatban azt mondta, azokat örökölte elődjétől, és ezen a nyáron és a következő tanévben tudták volna teljes mértékben pótolni őket. A tanműhelyben folyó autójavításokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az évtizedes hagyomány az iskolában, külön kellett minden ilyet engedélyezni, de a vizsgálat megállapításai itt sem állják meg a helyüket.  A fenntartó az elmúlt másfél hónapban egyébként öt ellenőrzést is kezdeményezett a Bánkiban, átvizsgálták a belső dokumentációt, munkavédelmi ellenőrzést, belső ellenőrzést tartottak, kihívták a tűzoltóságot és az ÁNTSZ-t az intézménybe, éppen a vizsgaidőszakban. Az igazgató szerint tény, hogy ezek során találtak néhány hiányosságot, de ezekért nagyrészt éppen a fenntartó lenne a felelős. „Ha a tűzoltóság szerint nem jó a 2008-ban tervezett villámhárítónk, vagy, hogy megfelelően van-e kiépítve a tűzcsap az iskolában, az a fenntartó felelőssége, mégis nekem rótták fel” – mondta. A közalkalmazotti jogviszonya megszüntetését végképp jogellenesnek tartja, mivel tanárként minden feladatát elvégezte a munkaköri leírásának megfelelően.
”NEM TUDTÁK MEGMUTATNI AZT A PONTOT A MUNKAKÖRI LEÍRÁSOMBAN, AMIRE HIVATKOZVA MEGSZÜNTETTÉK A KÖZALKALMAZOTTI JOGVISZONYOMAT”

Közben az is kiderült, a héten Kovács Levente és a tantestület tudomása nélkül kineveztek egy igazgatóhelyettest is, így mostantól elvileg ő irányítja a Bánkit. Többen azt állítják, valójában ez volt a célja az egész eljárásnak. Kovács Levente elmondta még, hogy mindenképpen bírósághoz fordul, erre többen biztatják is, majd megköszöni kollégáinak a közös munkát. „Akinek van állásajánlata, szerintem fogadja el” – szólt az egyik tanerő amolyan búcsúzásképpen.
Frissítve: 2018.06.30. 11:22

Bevásárol helikopterből a honvédség

Publikálás dátuma
2018.06.29. 15:00
Egy sornyi Airbus H145M - illusztráció: Thomas Warnack / DPA
Húsz darab Airbus H145M megvásárlásáról döntött a honvédelmi tárca – az új helikopterekről már meg is kötötték a szerződést. A bevásárlás a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében zajlik.

A haderőfejlesztés terén régóta napirenden lévő és emellett "elengedhetetlenül szükséges" tényező a forgószárnyas-, azaz a helikopterképesség megújítása – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét. Ezért első körben ezek pótlásáról döntött a honvédelmi tárca: az új helikopterekről már meg is kötötték a szerződést. A vételárat nem közölték.

Összesen 20 könnyű, többcélú Airbus H145M típusú helikopter katonai változatának beszerzéséről döntött a tárca – a Népszava már korábban megírta, hogy a német-francia gyártó lehet az esélyes. Az Airbus a helikopterek mellett egy kiterjesztett felszerelési, oktatási és támogatási csomagot is ad a Magyar Honvédség részére.

Fotó: Airbus /A. Pecchi

Fotó: Airbus /A. Pecchi

A Minisztériumi közleménye szerint a tárca a közelmúltban pilóták kiképzésére és egyéb katonai feladatokra is alkalmazható Zlin kisrepülőgépeket szerzett be, valamint többfunkciós csapatszállító Airbus A 319-es repülőgépekkel bővítette a Magyar Honvédség légiflottáját (ezek valójában szürkére festett utasszállító gépek, nem valódi katonai teherszállítók, de kétségkívül segítik például a külföldi missziókat).

Hamarosan pedig – további hiányokat pótlandó – futár, illetve felderítő feladatokra is alkalmas kisebb repülőgépek, továbbá nagyobb méretű és teljesítményű, teherszállításra és légideszant feladatokra is alkalmas, úgynevezett "rámpás" katonai repülőgépek beszerzési eljárása indulhat meg - tették hozzá.

Helikopterbeszerzés: az Airbusnak áll a zászló

A kormány döntése feltehetően kedvezően hat a német-magyar és a francia magyar kapcsolatokra, ráadásul azt is demonstrálja, hogy Magyarország elkötelezett a NATO és az európai közös haderő létrehozása mellett. Minden bizonnyal megszületett a döntés a kormányban a honvédségi helikopterbeszerzés ügyében - értesült több egymástól független forrásból a Népszava.

Közölték: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program elindításával az elmúlt negyedszázad legnagyobb volumenű modernizációs folyamata vette kezdetét. "A cél egy olyan 21. századi modern hadsereg felépítése, amely képes megfelelni az új típusú kihívásoknak és válaszokat ad a megváltozott biztonsági környezetben jelentkező fenyegetettségre Magyarország és a magyar állampolgárok biztonságának minél szélesebb körű garantálása érdekében" - olvasható a HM közleményében.

Szerző
Frissítve: 2018.06.30. 19:16