Kivégeztek 300 cseh legionáriust - 113 hulla a tripoliszi öbölben

Publikálás dátuma
2018.06.29. 10:00

Századparancsnokukat, Cemann hadnagyot, elfogtuk és a legénységgel együtt kivégeztük

(Sajtóhadiszállás) Az olasz foglyok között 300 cseh légionárius is kezünkre került. Ezek olasz egyenruhában, részben minden jelvény nélkül, részben gallérjukon piros-fehér-piros jelvénnyel századokba osztva az olasz rohamcsapatok kötelékében harcoltak ellenünk. Régi osztrák-magyar kitüntetéseik mellett ott díszlett mellükön az új olasz érdemkereszt.

Századparancsnokukat, Cemann hadnagyot, szintén elfogtuk és a legénységgel együtt kivégeztük. Midőn már be voltak kerítve, kétségbeesésükben még mindig védekezni igyekeztek és dühöngve kézigránátokat dobtak olasz szomszédjaik felé, akik cserbenhagyták őket.

113 hulla a tripoliszi öbölben

Minthogy eddig a búvárhajó csak ritka esetben, tudta megállapítani az elsüllyesztett hajó nevét és rakományát, most az ellenséges ellenintézkedések\ megerősödésével még kevésbé válik lehetségessé, hogy csak megközelítőleg is megállapítsák az ellenséges csapatszállítások megsemmisítésénél bekövetkezett emberpusztulást.

Nemrég egy éjszaka a tripoliszi öbölben 113 olasz katona hulláját hordozták a hullámok. Ezek kétségtelenül egy elsüllyedt csapatszállító hajó emberei voltak. Az Havas-ügynökség június 21-en közli, a május 11-én megtorpedózott Anna francia csapatszállító hajó veszteségét és azt mondja, hogy födélzetén tartózkodott katonák száma 2150 volt és ezekből csak 1513-et mentettek meg, a veszteség tehát 637 ember.

Népszava 1918. június 29.

Szerző