Kommandósok rohantak le tévedésből egy utasszállítót

Publikálás dátuma
2018.06.28. 17:30
Kép: Twitter/@Alexa_Curtis
A rossz rádió, illetve a válasz-jeladó rossz kódja miatt a hatóságok úgy hitték, túszul ejtették a jetBlue New York-Los Angeles járatának pilótáit és utasait - írja a CNN alapján az Airportal. A kommandósok a fedélzetre betörve jöttek csak rá, hogy téves riasztás történt.

A jetBlue 1623-as, New York JFK és Los Angeles közti járatát teljesítő repülő rádiója meghibásodott, emiatt a légiforgalmi irányítók nem tudtak kommunikálni a járatot teljesítő pilótákkal. Önmagába ez még nem probléma: egy válasz-jeladó automatika ilyenkor egy kód elküldésével jelzi a légiforgalmi irányításnak, hogy mi történt.

Csakhogy - mint arról a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) tájékoztatást adott - a berendezés ez esetben olyan kódot küldött a légiforgalmi irányításnak, amelyet akkor használnak, ha a gépen lévő utasokat és a pilótákat túszul ejtették. A légi irányítók pedig – mivel a rádió hibája miatt nem tudtak kommunikálni a géppel – joggal hitték, hogy tényleg eltérítették a járatot. Azonnal riasztották a hatóságokat.

A kommandósok leszállás után betörtek a repülőgép fedélzetére, és közölték az utasokkal: mindenki dobja el a telefonját és kezeiket emeljék a magasba. Leszállítottak mindenkit, és csak miután átvizsgálták a járatot, derült ki, hogy téves riasztás történt.

Az FAA és a légitársaság vizsgálja az incidenst.

null

null

Szerző

Ha legalább szólnának hozzám… - Összeomlott a népszerű tévés élete

Publikálás dátuma
2018.06.28. 17:02
Fotó: AFP/CHRISTIAN CHARISIUS/DPA
Romokban hever az élete Monica Lierhaus, korábbi ismert és kedvelt televíziós műsorvezetőnek, miután egy rutinvizsgálat agydaganatot állapított meg nála, a műtét pedig rosszul sikerült.

Németország egyik legismertebb és legkedveltebb műsorvezetője volt Monica Lierhaus, aki első nőként a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Bundesliga összefoglaló műsorait is vezethette. Ezen kívül különböző beszélgetős műsorok állandó vendége volt, a férfi központú futballközeg pedig nemcsak elfogadta, hanem kedvelte is őt.

A jelenleg 48 éves Lierhaus a Die Weltnek adott interjúban elmondta, 2009-ben lézeres szemműtétet szeretett volna csináltatni látásának javítása érdekében, hogy elkerülhesse a szemüveg viselését. Egy ismerős orvost keresett fel, aki azt javasolta, a biztonság kedvéért előtte vizsgáltassa meg a fejét, hogy minden rendben van-e.

Fotó: AFP/CHRISTIAN CHARISIUS/DPA

Fotó: AFP/CHRISTIAN CHARISIUS/DPA

Lierhaus gyanútlanul elment a vizsgálatokra, melyek során az agyában aneurysmát (ballonszerű daganat) és vérrögöt találtak, mindkettőt el kellett távolítani. A műsorvezetőre a rutinnak számító lézeres beavatkozás helyett egy nagyon komoly és veszélyes agyműtét várt, ami szörnyen sikerült: az operáció alatt az aneurysma kipukkadt, Lierhaus négy hónapig volt kómában. Később fedezték fel, hogy az agyvíz az idegeket is komolyan károsította. Amikor magához tért, újra kellett tanulnia szinte mindent, a járástól kezdve a beszéden át. Nem tudott segítség nélkül ülni sem, nyolc hónapot töltött egy rehabilitációs klinikán.

„Élő hulla voltam ebben az időszakban – idézte fel a korábbi műsorvezető. – Talán jobb is lett volna, ha meghalok, rengeteg szenvedéstől kíméltem volna meg magam.” A rehabilitációs kezeléseken orvosai szerint példamutató volt a hozzáállása, hihetetlen akaraterejének és kitartásának köszönhető, hogy megint megtanult járni és beszélni. Megszállottként végezte a számára előírt feladatokat, többször attól tartottak, hogy túlhajtja magát.

Az egyensúlyérzékét elveszítette, ezért felhívták a figyelmét, hogy lehetőleg egyedül ne közlekedjen, ha mégis erre kerül sor, vigyen magával botot vagy üljön kerekesszékbe. Ahogy javult Lierhaus fizikai állapota, úgy lett egyre bátrabb és magabiztosabb. Tavaly egy alkalommal azonban, amikor egyedül volt és figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést, elesett és eltört az állkapcsa, azóta a fél arca is lebénult.

Elmondta: naponta vannak komoly fájdalmai, melyektől nem tud rendesen aludni, képtelen kipihenni magát, és ez kikészíti.

Lierhaus hozzátette, élettársa, Rolf Hellgardt, ismert producer 2015-ben, hat évvel a szörnyű következményekkel járó operáció után hagyta el. „Azt mondta, kiégett, nem bírja tovább, megértem őt, rengeteget tett értem, nélküle nem éltem volna túl ezt az egészet "– mondta volt párjáról a televíziós, akinek a kutyája, Pauline és családja nyújt támaszt. ,,Ettől még nagyon fájt, hogy elment, tizennyolc évig voltunk együtt, ő volt életem szerelme.” Lierhaus Hamburgban, egy akadálymentesített lakásban él, nem maradt munka nélkül, a Sky nevű csatornán időnként híres emberekkel beszélgethet, de ez nem tölti ki a teljes idejét, nem jelent állandó és folyamatos munkalehetőséget.

„Többször érzem azt, hogy értelmetlenül telnek az órák, nincs semmi feladatom, azon kívül, hogy a kutyámat, naponta négyszer elviszem sétálni, és járok a különböző kezelésekre" – emelte ki. ,,Édesanyámra, a testvéremre bármikor számíthatok, ez nagyon jó érzés. Néha eljönnek a barátnőim, nyolcan-tízen jókat beszélgetünk, sokat nevetünk. Ezek azonban csak felvillanások az életemben. Ha elmegyek vásárolni, sokan felismernek, ilyenkor megnéznek, akár hosszabb ideig is bámulnak, de nem szólítanak meg, és ez szörnyű. Ha legalább szólnának hozzám, szívesen beszélgetnék, ehelyett az emberek elhúzódnak tőlem, és ez fáj.”

Szerző
Témák

Befogják a francia fiatalokat

Publikálás dátuma
2018.06.28. 16:47
Francia fiatalok - AFP fotó

A most felnövő francia nemzedék tagjai nem biztos, hogy Emmanuel Macron feltétlen hívei lesznek szavazatra jogosult állampolgárként, igen népszerűtlen ugyanis a fiatalok körében a francia elnök terve, amely minden 16 éves fiatalt ún. nemzeti szolgálatra kötelezne.

Macron korábban a kötelező sorkatonasághoz hasonló gondolatot dédelgetett – írta a BBC –, ám ennek egy sokkal finomabb változatát lengette be a kormány csütörtökön. A tervek szerint a fiatalokra egy hónap kötelező „gyakorlat” vár – korrepetálhatnak, különböző szervezeteknek segíthetnek, de akár a rendőrségnél, a hadseregnél vagy a tűzoltóságnál is jelentkezhetnek – amely a nemzeti összetartozás érzését hivatott erősíteni, s a kormány reményei szerint a fiatalok mindeközben felelősségteljes állampolgárokká válnak.

A program második része már nem kötelező, de aki kedvet érez hozzá, az akár egy évig is önkénteskedhet. A brit híróriás beszámolója szerint külön bátorítják a kamaszokat, hogy ez idő alatt olyan területen helyezkedjenek el, amely kapcsolódik a nemzetvédelemhez- és biztonsághoz, de ha szociális területen tevékenykednének, annak sincs akadálya.

Szerző