Előfizetés

Felesleges és káros a vízimadarak etetése

Publikálás dátuma
2018.06.28. 13:11
Illusztráció: AFP
Nyáron különösen felesleges a vízimadarak etetése, mert korlátlanul találnak maguknak táplálékot, ezért a Magyar Madártani Egyesület mindenkit arra kér, ne etessék az állatokat.

A madár- és természetvédelmi hatóságok és szervezetek világszerte küzdenek a vízimadarak etetése ellen, ami hiába jó szándék vezérli, veszélybe sodorja, megbetegíti és akár pusztulásra is ítéli az állatokat - derül ki a MME honlapjáról.  

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően eltérnek a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért etetésük, az énekesmadarakéval szemben több okból is problémát jelent:

  • a hosszú ideig tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen "táplálék" diéta megbetegíti a madarakat, 

  • a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést,

  • növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből is eredő sérülésveszélyt,

  • az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz,

  • elősegíti a fertőző betegségek terjedését,

  • szennyezi a környezetet, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást,

  • rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket, 
     
  • a közvetlen fizikai érintkezés az emberekre is veszélyt jelenthet.

Gondot okoz az is, hogy a nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, így a "sok szegény, éhes", valójában elkényelmesedett, vagy már beteg, repülésre képtelen madarat látva az emberek tovább etetik őket. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében pedig évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és már több madárral kezdődik újra a folyamat. 

"A vadon élő állatoknak a szabályaikat értő, élni hagyó, szemlélődő tiszteletünkre van szükségük, ezért a vízimadarakat soha, sehol, semmivel ne etessük" - kéri a Magyar Madártani Egyesület.

Négy lábbal kelt ki egy kiscsibe Csurgón

Publikálás dátuma
2018.06.28. 11:45
Illusztráció: Shutterstock
Bár négy lábbal bújt ki a tojásból egy kiscsibe Csurgón, a feleslegeseket nem tudja használni, mert a hátára nőttek.

"Vágtázóból - mert így neveztük el - sosem lesz leves vagy rántott csirkecomb! Él, ameddig él, de velünk marad. Csak néztünk, amikor kikelt, hogy hogy néz ki szerencsétlen. De ugyanúgy jön-megy, csipeget, mint a többiek" - mesélte a Borsnak a gazdája. Semmiben nem akadályozzák a csirkét a plusz lábak, mert a hátára nőttek. A gazda szerint két sárgájából születhetett és sziámiként kelt ki a tojásból a különleges állat.

Nyolc lövést adtak le mezőnagymihályi gólyára

Publikálás dátuma
2018.06.27. 19:21
Illusztráció: AFP

Mint megírtuk, néhány napja sörétes puskával meglőttek egy fehér gólyát, most, a Hortobágyi Madárkórház Facebook-bejegyzéséből kiderült, 4 különböző kaliberű fegyverből 8 lövést adtak le fészkén ülő madárra. A röntgenfelvétel sokkolta az állatorvosokat, ugyanis kiderült, a gólya teste tele volt lövedékkel és a szárnyon lévő sérülés sem törés, hanem golyó okozta gyulladásos zúzódás. 

Az MTI-nek nyilatkozó orvos elmondta, a gólyát alulról érték a lövések, valószínűleg a fészekben, miközben a tojásokat, vagy a fiókákat védte. Déri János hangsúlyozta, a madárban talált szoknyás lövedék azért is veszélyes, mert a saját térfogatánál jóval nagyobb toll- és más szennyeződést visz be a madár testébe, ami komoly gyulladáshoz, esetleges fertőzéshez vezet. 

A főorvos szerint a jelenleg is lábon járó, de repülni még nem tudó madár néhány hét múlva elhagyhatja a madárkórházat.
   
Bűnszövetkezetben elkövetett állatkínzás, orvvadászat és természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt a Madárkórház Alapítvány feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. A fehér gólya fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 000 Ft.