Előfizetés

„Kolompár Dzseniferért” aggódott a Jobbik

Publikálás dátuma
2018.06.26. 13:51
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (háttal) válaszol Ander Balázs (szemben) képviselő
Az Orbán-kormány oktatási rendszerét, korrupciógyanús pályázati ügyeit bírálta az ellenzék a parlamentben, de a napirend előtti vita pillanatok alatt csúszott át cigányozásba, és vádaskodásba. „Brillíroztak” a Jobbik és a kereszténydemokraták képviselői is.

Kevesen tudnak úgy elrontani egy felvetést sztereotípiákkal és közhelyekkel, mint ahogy a jobbikos Andor Balázs tette kedden a parlamentben. Napirend előtti felszólalásában Andor arról beszélt, hogy országosan 12,5 százalék, az észak-keleti régióban 20 százalék feletti azok aránya, akik úgy lépnek ki az iskola világából, hogy nem szereznek szakmát és sokszor a nevüket sem tudják leírni.

A politikus szerint politikai tabuktól mentesen, de higgadtan és őszintén kellene arról beszélni, hogy ha nem lesz sikeres integráció, akkor milyen jövő vár azokra az „óriási gettórégiókká züllő, lassan megyényi területeket felölelő  perifériákkal, ahol sokan nem hallották azt a szentenciát, hogy iskola nélkül fiatalon a nyomorba sokat szülni, az nem kulturális jog és erény.”

Kolompárok és Kalányosok

Már az utóbbi megjegyzés is erős volt, de Andor Balázs tudta fokozni: hozzátette: ő nem tartozik azok közé aki szerint csak úgy lehet felzárkóztatni, „ha genderszakos diplomát adnak Kolompár Dzsenifer vagy Kalányos Józsi kezébe”, arra viszont választ vár, hogy az alapoktatás vagy a rendszerváltás óta a „pedagógia elfekvőjévé vált szakképzés” megerősítése nélkül miként lehet elkerülni az egyre gyorsuló lecsúszást és összeomlást. 

A választ adó Rétvári Bence parlamenti államtitkárnak innentől egyszerű dolga volt: az Országgyűlés nevében visszautasította a jobbikos képviselő szavait, amelyek szerinte megsértették a magyar diákokat, a pedagógusokat, több megyényi magyar embert és a teljes magyar cigányságot.

Visszavágták, hogy megnöveljék

Az MTI által is idézett válaszában Rétvári kitért rá, hogy a a kormány a 2019-es büdzsében 2000 milliárd forint felé emeli az oktatásra szánt forrásokat, ami 38 százalékkal több mint 2010-ben.

Az államtitkár méltatása ugyanakkor két szempontból is félrevezető – jövőre ugyanis alig 15 milliárd forinttal emelik az oktatási keretet, ami maximum csak az inflációt követi. Másrészt, 2010-ben éppen az Orbán-kormány vágta vissza jelentősen az oktatásra szánt forrásokat, amit aztán 2016 után kezdtek újra növelni.

Elcsalt uniós pályázatok? Négyes metró! 

Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy friss adatok szerint 29 vizsgált uniós pályázatból 24-ben találtak szabálytalanságokat, ami példátlan. Mint emlékeztetett, a túlárazás volt a szabálytalanságok egyik oka, vagyis ez a közpénzek megcsapolásának "kedvenc technikája" a Fidesznél, illetve a hozzá közeli oligarcháknál.

Szerinte az ügyben 100 milliárd forintot meghaladó bírságra lehet számítani (a témáról a portfolio.hu írt részletesebben). Különösen felháborító - jegyezte meg -, hogy a kancellária a közbeszerzések ellenőrzését kiközvetítette külső cégeknek és ügyvédi irodáknak, akik ebből milliárdos bevételhez jutottak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára erre nem meglepő módon az „elmúlt nyolc év” - riposzttal válaszolt: Magyarországot régóta kísértik az MSZP-SZDSZ-kormány visszaélései, "csontvázak esnek ki a szekrényből". A rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb korrupciós ügyének a négyes metró beruházását nevezte, amelyben 167 milliárd forint közvetlen károkozás történt.

Arra kérte az ellenzéki képviselőt, hogy segítsék az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat, mert az ügyben érintett politikusok eddig nem tettek eleget az együttműködési kötelezettségüknek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar ellenőrzési rendszer dicséretet kapott az OLAF-tól. Arra, hogy az Európau Bizottság legalább 100 milliárd forintnyi uniós támogatát hívna vissza tőlünk a feltárt magyar visszaélések miatt, Orbán Balázs már nem tért ki, megkerülve Burány felvetésért.

Soros világ, importált emberek

Aradszki András, a KDNP képviselője fontosnak tartotta, hogy megemlékezzen Keresztelő Szent János születésnapjára: szerinte a családban a teremtő szeretete válik kézzelfoghatóvá, manapság azonban sokan tagadják ezt a szeretetkapcsolatot. A liberális demokráciák, "a Soros-világ által hirdetett látszólagos emberi jogok" valójában az ember önpusztításához vezetnek, mert közös nevezőjük a teremtőtől való függés, a nemzeti közösségek és a családok tagadása, ezzel szemben a kereszténydemokrácia sarokköve a család – sorolta Aradszki, ezzel mitikus távlatokba helyezve Orbán-kormány és Soros György – mint a jó és a gonosz – küzdelmét.

Felszólalására együttérzően kontrázott rá Rétvári, hangsúlyozva, hogy a kormány célja a magyar családok támogatása, az ellenzék viszont a bevándorlást támogatja, „importált emberekkel” akarja megoldani a problémákat.

Bajkai István a Fidesz részéről szintén az MSZP-SZDSZ kormány állítólagos bűneit firtatta, napirend előtti felvetésében arra volt kíváncsi, hogy mennyit kell visszafizetnünk az EU-nak a 4-es metró beruházásnál feltárt korrupciós ügyek miatt. Orbán Balázs sietett válaszolni neki, szerinte akár 59 milliárd forintot is elérheti az összeg, amit kérhetnek tőlünk, és ez óriási terhet jelent a magyar adófizetőknek.

Hétvégenként nem jár egy szakaszon a gödöllői HÉV

Publikálás dátuma
2018.06.26. 12:43
Népszava illusztráció
Felújítási munkák miatt pótlóbusz jár szombattól július 26-ig a hétvégéken a gödöllői (H8) HÉV helyett Mogyoród és Gödöllő között, a szerelvények az Örs vezér teréről csak Mogyoród megállóig közlekednek – írja az MTI.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az érintett négy hétvégén Mogyoród és Gödöllő között H8-as jelzésű pótlóbusz szállítja az utazókat.

Mogyoród és Szentjakab megálló között H8SZ jelzésű igényvezérelt pótlóbuszt is indítanak, amely Telebusz-rendszerben közlekedik, és csak akkor indul el, ha erre az utasok részéről igény érkezik. Az utazási szándékot a 06/20-459-9458-as telefonszámon lehet jelezni, legkésőbb az indulás előtt fél órával. Ha regisztrált utasokkal még nem telt meg az autóbusz, akkor azon előzetes bejelentés nélkül is lehet utazni. Hozzátették, hogy kerékpárt csak a H8-as pótlóbuszra lehet felvinni.

A pótlóbuszokon a HÉV-re érvényes díjszabás szerinti jegyek és bérletek használhatók, a pótlás miatti kényszerű átszállás pedig nem minősül útmegszakításnak. A HÉV a hétköznapokon a megszokott menetrendtől eltérő indulási időpontokkal a teljes vonalon jár, Mogyoród és Ganz-kitérő között egy vágányon közlekedik.

A pontos menetrendről a BKK honlapján lehet részletesen tájékozódni.

Még mindig fogy a magyar

Publikálás dátuma
2018.06.26. 11:29
Illusztráció: Shutterstock
Mérséklődött a népesség természetes fogyása január és április között, kevesebben születtek és haltak meg az előző év azonos időszakával összehasonlítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

Az előzetes adatok szerint a vizsgált időszakban a születések száma 1,7, a halálozásoké 4,4 százalékkal kevesebb volt, mint tavaly. Így a természetes fogyás 8,1 százalékkal, 1680 fővel csökkent.

Az első négy hónapban 28 476 gyermek jött világra, ami 503-al, 1,7 százalékkal elmaradt a 2017. január-áprilisi születésszámtól. A teljes termékenységi arányszám becsült értéke 1,43 volt, ami megegyezik az előző év azonos időszakára számított értékkel.

Ebben az időszakban 47 412-en haltak meg, 4,4 százalékkal, vagyis 2183-al kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások számának csökkenése nagyobb mértékű volt, mint az élveszületéseké, ennek következtében a természetes fogyás a 2017. január-áprilisi 20 616-al szemben 18 936 fő volt, ami 8,1 százalékos javulást jelent.

Ezer lakosra 8,9 élveszületés és 14,8 halálozás jutott. Az előbbi 0,1, az utóbbi 0,7 ezrelékponttal alacsonyabb volt a 2017. január-áprilisinál, ennek eredményeként a természetes fogyás 0,5 ezrelékponttal, 5,9 ezrelékre mérséklődött.

2018 első négy hónapjában ezer élveszületésre 3,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,5 ezrelékpontos csökkenést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.

A házasságkötések száma 2,7 százalékkal, 262-vel kevesebb volt az előző év azonos időszakában regisztráltnál. Január-februárban átlagosan 0,9 százalékkal emelkedett, március-áprilisban átlagosan 4,6 százalékkal csökkent a frigyek száma – áll a közleményben.