Előfizetés

Zsámbék fesztiválozókkal - Fotó

Publikálás dátuma
2018.06.25. 23:05
MTI Fotók: Mónus Márton
Több országból érkező színházi előadást, koncertet, szabadtéri mozit, workshopot látogathatott az érdeklődő közönség a színházi és zenei találkozón, a Y.EAST fesztiválon június 21. és június 24. között Zsámbékon.

Orbánt festett az ál-Banksy egy pesti falra

Publikálás dátuma
2018.06.25. 14:04
Illusztráció: Molnár Ádám
A világhírű street-art művész, Banksy aláírásával jelent meg egy pesti házfalon egy kép, melyen Orbán Viktor lovagol Thomas gőzmozdonyon. Az egyből hatalmas érdeklődést kiváltó munkáról hamar kiderült: hamisítvány. Ugyanakkor a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mintha magára vállalta volna a történteket.

Megjelent egy graffiti a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán, Banksy aláírással - szúrta ki a 444.hu. A képen Orbán Viktor szerepel, amint - valószínűleg a felcsúti kisvasútra utalva - a Thomas a gőzmozdony című mese címszereplőjén ül.

Az aláírás és a stílusbeli egyezés mellett a világhírű street-art művész személye körüli találgatások is valószínűsítették a mű eredetiségét. alkotott volna Pesten. De más okból is hihető, hogy eredeti Banksy-ról van szó.

Banksy Pesten?
Arról, hogy ki is lehet gazából Banksy, évek óta csak találgatnak, de a legvalószínűbb tipp Robert Del Naja, a Massive Attack frontembere. Del Naja Banksy barátjának mondja magát, a híres brit DJ, Goldie pedig egyszer úgy beszélt a street-art művészről, hogy Robertnek hívta. Ráadás, hogy a Banksy-graffitik megjelenése - a helyszínt és időpontot nézve - rendre egybeesik a Massive Attack koncertjeivel. Az együttes szombaton lépett fel Budapesten. Nem mellesleg, a koncert alatt a kivetítőkön több magyar nyelvű, kormányellenes üzenet is megjelent.

Ha valóban egy eredeti Banksy lett volna a bulinegyed koszlott falán, izgalmas kérdés lett volna a sorsa: Budapest nem éppen az utcai művészettel való jó viszonyáról híres. Ugyanakkor Banksy munkái rengeteget érnek, tavaly szeptemberben például összesen 3,2 millió fontért, azaz közel 1,2 milliárd forintért kelt el öt nagy-britanniai alkotása. De hamar kiderült, hogy nem ez a helyzet. Nyilatkozott Banksy a kép kapcsán - adta hírül az Index.hu. "This is not by Banksy. It is the work of an imposter" - fogalmazott. Azaz: "ez nem Banksy. Ez egy imposztor munkája".

Nem sokkal később pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt - mely maga is street-art gyökerekkel bír - Facebookon tett közzé egy fényképalbumot, "Tuti a Banksy volt!" címmel. Ebben a számítógépes tervezéstől a stencilek kivágásán át, az üres fal szemlézéséig, majd pedig a már festékes stencil-lapok egy csomagtartóba pakolásáig látható minden lépése annak, hogy hogyan kerülhetett a falra Orbán és Thomas. Letölthető formában még a kép mintáit is közzétették.

Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Magyar Kétfarkú Kutya Párt. 281,896 likes · 5,352 talking about this. Az egyetlen értelmes választás.

Utólag persze könnyű észrevenni a jeleket, de a Kutyapárt szombat éjjel az alábbi posztot is közzétette oldalán: "a street art jövöjéröl fogunk egyeztetni a Massive Attack koncert után". Ennél nyíltabban hatósági felelősségre vonás nélkül aligha lehetne beismerni egy graffiti felfestését.

Kapcsolódó

Szamosi Zsófia nyerte a legjobb színésznő díját Kassán

Publikálás dátuma
2018.06.25. 13:43
Fotó: Draskovics Ádám
Az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért Szamosi Zsófiának ítélte a legjobb színésznőnek járó Kék Angyal díjat a kassai Art Filmfesztivál nemzetközi zsűrije – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

A közlemény szerint a 200 filmet felvonultató kassai fesztivál versenyprogramjában tizenhárom alkotás szerepelt, a díjakat hétvégén adták át.

Szamosi Zsófia tíz éven át játszott Pintér Béla színházi társulatában, országos ismeretségre az HBO Terápia című sorozatában tett szert. Főszerepet kapott az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmben, majd A martfűi rémben nyújtott alakításáért elnyerte a Magyar Filmdíjat a női főszereplő kategóriában.

Az Egy nap című alkotást a Filmalap Inkubátor Program 62 millió forintos támogatásával készítette el Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendező. A film főhőse egy háromgyerekes anya, cselekménye nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik.

A film világpremierje májusban a 71. cannes-i filmfesztiválon volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját.

Az Egy nap a hazai mozikban novemberben lesz látható a Vertigo Média forgalmazásában. Szilágyi Zsófia filmje a Partnersfilm produkciójában készült Kenesei Edina és Pataki Ági vezetésével, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt – olvasható a közleményben.

Arról, hogy megnyerte a Kék Angyal díjat, Szamosi Zsófia a Facebook-oldalán is beszámolt.