A Toroczkai-mozgalom törléséről vitáznak a Wikipedia szerkesztői

Publikálás dátuma
2018.06.25. 21:51
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
„Nem tájékoztat, hanem propagál” – mondják a radikális mozgalom önmagáról írt szócikkéről a törlést támogatók. Az ellenérv szerint nem törölni kellene, hanem kijavítani.

Még ki sem mondták a Jobbikból kiszakadt új mozgalom, a Mi Hazánk megalakulását szombaton, Ásotthalmon, valaki már szorgalmasan megírta a szervezetről szóló szócikket a legnépszerűbb internetes enciklopédiában, a Wikipedián. Az egy bő bekezdésből álló szöveget láthatóan olyan ember írta, aki szimpatizál a Toroczkai László által vezetett mozgalommal, és kritikus a Jobbikkal szemben (például parlamenti pártként tüntetik fel magukat, amelynek Dúró Dóra személyében képviselője van az Országgyűlésben).

Meg is érkezett a reakció a Wikipedia legendásan precíz szerkesztői részéről: egyikük a lap törlését kezdeményezte, mivel az nem releváns, inkább „Jobbik-történet és az enciklopédia megcsúfolása”. A szerkesztők vitája most is tart (itt követhető), és egyelőre a törlés pártján állnak többen. A fő érv, hogy a szócikk jelen formájában „nem tájékoztat, hanem propagál”, az ellenérvek szerint nem törölni kell, hiszen a Mi Hazánk egy létező mozgalom, hanem kiegészíteni, kijavítani. A vitát az adminisztrátor fogja lezárni, és ha úgy alakul, törli a szócikket.

Kettészakadt a Jobbik, és "nem félnek cselekedni"

Mintegy ezren vettek részt a Toroczkai László ásotthalmi polgármester által meghirdetett rendezvényen, amelyet a településnél lévő Gárgyán-erdei Pihenőparkban rendeztek. Az egybegyűltek körében nagy népszerűségnek örvendtek az árpádsávos jelképek, egy kissé testes férfi Horthy Miklós arcképét viselte a pólóján.

Szerző
Témák
Wikipedia Jobbik

A Facebookon harcol az üldözött keresztényekért a kormány

Publikálás dátuma
2018.06.25. 21:31
Fotó: Delil Souleiman / AFP
A menekültek teljes kizárása mellett a kormány sokat beszél az üldözött keresztények megsegítéséről. A jelek szerint ennek szerves része lesz egy weboldal, illetve valaki valamit posztol majd a Facebookra a témában. Szerződést legalábbis már kötöttek erre.

Az Emmi által közzétett szerződéslista tanúsága szerint üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság 2,5 millió forintért bízta meg a weboldalakkal és tartalomgyártással foglalkozó Origami Europe Kft-t, hogy készítsen egy oldalt, illetve „közösségi média tartalmakat” – vagyis Faccebook- vagy Instagram-posztokat – a helyettes államtitkárságnak. A közzétett adatokból az derül ki, hogy a megbízást három ütemben, jövő februárig kell elvégezni.

Ezen kívül havonta 275 ezer forintot kap egy Ozsváth Kálmán nevű magánszemély, hogy menedzselje a közösségi média tevékenységet az üldözött keresztények témakörében, illetve beszámolókat írjon erről. Ez a megbízás a friss táblázat szerint két hónapra szól, de Ozsváth neve már korábban is felbukkant a témában: tavaly novemberben a keresztényüldözésekről szóló tanulmányt rendelt tőle az Emmi.

Ozsváth személye azért is érdekes, mert feltehetően ugyanarról az emberről van szó, aki a korábban újpesti fideszes önkormányzati képviselő volt, és akit 2016 decemberében az Országos Mentőszolgálat belső kommunikációs vezetőjévé neveztek ki.

A szerződésekben szereplő weboldalnak és közösségi-médiatartalmaknak egyelőre nem találtuk nyomát, ami persze nem jelenti azt, hogy nem készülnek el. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság korábban, tavaly év végén még azzal büszkélkedett, hogy 2,5 milliárd forintot fordítottak a legveszélyeztetettebb közösségek támogatására, főleg Libanonban és Irakban.

Miközben a kormány az üldözött keresztények megsegítéséről beszél, egy szíriai vagy iraki keresztény, akinek az élete minden bizonnyal tényleg veszélyben van, hiába kopogtatna menekült státuszért: a múlt héten elfogadott alaptörvény-módosítás értelmében nem kaphatna védelmet, mert biztonságosnak minősített országokon keresztül utazott. Márpedig – a magyar kormány szerint – mindenkinek csak az első biztonságos országig, jelen esetben például Törökországig lenne szabad menekülnie.

Szerző

Délelőtt derű, délután ború

Publikálás dátuma
2018.06.25. 20:39
Illusztráció/AFP
Kedden a  változóan felhős ég mellett többórás napsütésre számíthatunk, majd délutántól délkelet felől fokozatosan beborul az ég. Elszórtan alakulhat ki zápor, néhol zivatar is lehet, utóbbira hétfőn délnyugaton és északkeleten van nagyobb esély. Az északias szél megélénkül, kedden a Nyugat-Dunántúlon helyenként megerősödik.   A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között alakul.  A legmagasabb nappali kedden 22 és 26 fok között valószínű.

Szerdán erősen felhős lesz az ég, sokfelé kell esőre, záporra készülni, és nagy területen megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet 11-17 fok között valószínű. A nappali maximumok 18-23 fok között alakulnak.

Csütörtökön továbbra is sokfelé lesz eső, zápor, keleten helyenként zivatar is. A déli, délkeleti megyékben lehet több napsütés. A szél megélénkül, időnként meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-17, a legmagasabb hőmérséklet 20-26 fok között alakul.

Pénteken is a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar. A szél élénk, időnként erős lesz. A minimumhőmérséklet 12-17 fok között valószínű. A maximumok 20-27 fok között alakulnak.

Szombaton reggel még lehet főként délen csapadék, majd ott is megszűnik az eső. Napközben már jórészt gyengén felhős idő várható sok napsütéssel, de a szél erős, sőt néhol viharos is lehet. A leghidegebb órákban 13-18 fok lesz. Napközben 24-29 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap napos idő várható kevés felhővel, csapadék nélkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-17, a legmagasabb hőmérséklet 22-27 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Szerző
Témák
időjárás