Előfizetés

Feketézés, halogatott bérek: a munkaadók 81 százaléka szabálytalankodott

Publikálás dátuma
2018.06.25. 15:57
Fotó: Népszava/Németh András Péter
Főként az építőipar és az agrárium területén talált visszaéléseket a pénzügyi tárca, ezer céget vizsgáltak meg egy áprilisi ellenőrzés során.

Több mint ezer céget vizsgált meg áprilisban a Pénzügyminisztérium munkaügyi főosztálya, és rengeteg szabálytalanságot találtak az ellenőrzés során.

A tavaszi akcióban feltárt visszaélésekről most számolt be a tárca: mint közleményükben írták, a vizsgált 1042 munkáltató 81 százalékánál munkaügyi szabálytalanságot fedtek fel – az ellenőrzött csaknem négyezer munkavállalónak pedig 69 százalékánál találtak valamilyen problémát.A legtöbb gyanús eset az építőipari szektorban  bukott ki,  és jellemzően a fekete foglalkoztatásból adódott.

A tárcánál elsősorban azt vizsgálták, hogy megvalósult-e a 2018. január 1-jén életbe lépett minimálbér és garantált bérminimum emelése, illetve áttekintették a foglalkoztatási jogviszonyok rendezettségét és a munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó jogszabályok megtartását.

A minimálbérre és garantált bérminimumra vonatkozó szabályok megszegése 42 munkavállalót érintett, azaz a jelentés szerint ez a típusú szabálytalanság továbbra sem jellemző. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a legtöbb probléma a határidőben történő bérfizetés elmaradásából adódott, ami 409 munkavállalót érintett. Az ágazatokat tekintve ezek a problémák főként a feldolgozóipar területén fordultak elő. 

A fekete foglalkoztatás a vizsgált dolgozók 16 százalékát érintette, az építőiparban ellenőrzött munkavállalóknak azonban az 53 százalékát, a mezőgazdaságban dolgozóknak pedig a 42 százalékát.

Az elmúlt évek tapasztalatainak megfelelően kiemelkedő volt a nyilvántartási kötelezettség megszegése (hiányos, hamis nyilvántartás, illetve nyilvántartás hiánya) is, az intézkedések 35 százalékát ezek a jogsértések indokolták, amelyekkel a leggyakrabban a feldolgozóipari cégeknél találkoztak az ellenőrök. 

A munkaidőre vonatkozó szabályok be nem tartásából adódott az intézkedések 20 százaléka, ezen belül az ellenőrök legtöbbször a munkaidő-beosztással és a munkaidőkerettel kapcsolatos rendelkezések megszegése miatt találtak problémákat. A munkaidővel összefüggő szabálytalanságok 66 százaléka a vendéglátásban és a kereskedelemben fordult elő, az ilyen jogsértéssel érintett munkavállalók 67 százaléka ebben a két ágazatban dolgozott, ami a jelentés szerint egybevág az elmúlt évek tapasztalataival.

A közlemény szerint az ellenőrzések 26 százaléka az építőipar, illetve a kereskedelem (például ruházati bolt, ékszerbolt, ital nagykereskedés, papír-írószer, textilkereskedés) területére terjedt ki, ezt követte 21 százalékkal a vagyonvédelem, 18 százalékkal pedig a vendéglátás - idézi a minisztériumi kimutatást az MTI.

A gazdasági válság miatt bevezetett, a kis- és középvállalkozások támogatását célzó enyhébb szankciók már nem feltétlenül tartják vissza a jogsértésektől a munkáltatókat. Ezért 2018-tól kezdve már első alkalommal is munkaügyi bírságot von maga után még a minimális foglalkoztatási szabály megszegése is, például a bejelentés elmulasztása - olvasható a minisztérium munkaügyi főosztályának jelentésében.

Drasztikusan emelnék a késedelmi pótlékot

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2018.06.25. 15:35
Shutterstock illusztráció

Háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék január 1-től, ami sokakat érinthet kellemetlenül – tudta meg a Népszava a MAZARS pénzügyi tanácsadó cégtől. A pótlékot késedelmes adófizetés után számolja fel az adóhatóság, a mértéke pedig a hatályos törvények szerint a jegybanki alapkamat kétszerese, azaz jelenleg 1,8 százalék. A parlament előtt lévő tervezet alapján azonban a pótlék január 1-től a mindenkori alapkamat 5 százalékponttal növelt értéke, azaz 5,9 százalék lenne (feltéve, hogy a jegybank addig nem emel alapkamatot).

„Ugyan egyelőre még csak egy tervezetről beszélünk, a módosítás sokakat érinthet kellemetlenül. A magyar vállalkozások ugyanis hajlamosak a késedelmes fizetésre. Különböző felmérések szerint a cégek nagyjából fele szokott késni számlái kifizetésével, míg adóügyekben a gazdálkodók 17 százaléka fizet a megadott határidőkön túl. A késedelmes fizetések egyik meghatározó oka a forráshiány, így pedig az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő cégek január 1-től közel 3-szor nagyobb „büntetésre" számíthatnak majd." – emelte ki H. Nagy Dániel adóigazgató. Hozzátette, hogy a késedelmi pótlék emelése már tavaly szerepelt a tervek között, akkor azonban az utolsó pillanatban visszakozott a kormányzat.

Agárstadion is épülhet a Kincsem Parkban

Publikálás dátuma
2018.06.25. 14:54
FOTÓ: AFP / JENS BUTTNER / DPA

Több milliárd forintos fejlesztések kezdődhetnek hamarosan a Kincsem Parkban. A Kerepesi út mögötti területen többek között multifunkciós agárstadion, valamint nemzeti öttusaközpont helyszínéül szolgáló komplexum, így uszoda, fedeles lovarda, vívóterem épülhet két éven belül – tudta meg a Világgazdaság Pécsi Istvántól, a Kincsem Nemzeti Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. ügyvezetőjétől.

Pécsi István hozzátette, hogy a Kincsem Park öt év alatt megháromszorozta bevételét, miközben megduplázta látogatószámát. Mint mondta, a cél, hogy négy-öt éven belül önfinanszírozóvá tegyék az ágazatot, amihez újra divatba kell hozni a lóversenyeket, azaz növelni kell a látogatószámokat, és a fogadók felé a versenyek ázsióját nemzetközi futamok behozatalával kell emelni.