Előfizetés

Ökörszem etet cinegefiókákat (videó)

Publikálás dátuma
2018.06.23. 19:17
Illusztráció: AFP

Madárbarátok vették videóra, ahogy egy ökörszem félárva kék cinege fiókákat etet. A felvételen az is látszik, hogy a párját vesztett cinegeszülőt ez annyira nem zavarja, hogy időnként át is veszi az élelmet önkéntes segítőjétől - derül ki a Magyar Madártani Egyesület Facebook-bejegyzéséből.

Meghalt Koko, a ,,beszélő” gorilla

Publikálás dátuma
2018.06.23. 07:12
Penny Patterson volt a gorilla életre szóló barátja és tanára FOTÓ: THE GORILLA FOUNDATION/AFP

Koko, a világ leghíresebb gorillája arról vált ismertté, hogy képes volt jelnyelven kommunikálni az emberekkel. Az emberszabású több mint ezer jelet használt, és a beszélt angol mintegy kétezer szavát értette. Látogatóival általában ő maga kezdeményezett beszélgetést, amelyekben leggyakrabban 3-6 szóból álló állító mondatokat fogalmazott meg. A rendkívül barátságos és kíváncsi természetű gorilla emellett szívesen gyakorolt különféle hangszereken, rajzolt, festett és még azt is megtanulta, hogyan kell orrot fújni. Lazításképpen pedig szívesen nézett filmeket, ám amikor szomorú jelenteket látott, mindig elfordult a képernyőtől.

Koko hosszú éveken át élt együtt egy hím gorillával, és a gondozók remélték, hogy utódot fognak nemzeni, de Michael és Koko sosem párosodott, mert testvérként tekintettek egymásra. Egy nap Koka maga jelezte, hogy nagyon szeretné ha gondoskodhatna valakiről. A gondozók teljesítették kívánságát: Koko választhatott magának egy kiscicát, akit All Ball-nak nevezett el, arra utalva, hogy a kis macska egy szőrös golyóra emlékeztette. Úgy gondozta, akár egy bébi gorillát és rendkívül kötődött hozzá, így elvesztését is nehezen fogadta el. A gorilla számos dokumentumfilmben szerepelt, és kétszer is felkerült a National Geographic magazin címlapjára, az 1978-as felvételt saját magáról készítette egy tükör segítségével.

Az ikonikussá vált emberszabású 46 éves volt.

Szabadságra küldik a műanyagokat

Publikálás dátuma
2018.06.22. 14:12
Illusztráció: AFP
Műanyagmentes életre buzdít júliusban a Plastic Free July nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refill.

Műanyagmentes piknikkel indítják a hónapot az akciót hirdető civil szervezetek, amelyen a háztartásokban megtalálható műanyagok helyett tartós, környezetbarát megoldásokat lehet kapni. “Szeretnénk jó hangulatban, ismeretterjesztő játékokkal, workshopokkal, kiállítókkal meghozni a kedvet műanyagmentességhez”- mondta Urbán Csilla, a Humusz Szövetség elnöke.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa, Vighné Boóc Judit azt mondta: "az utóbbi hetekben bejárták a közösségi oldalakat, médiumokat a National Geographic műanyagszennyezéssel kapcsolatos képei, az egész világ megbizonyosodhatott róla, hogy a probléma jelentős. A Töltsd velünk a júliust című kampányunkkal szeretnénk csökkenteni az egy használat után szemétbe kerülő PET palackok számát, ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy amikor csak teheti, töltse újra palackját vagy vigyen magával kulacsot. Ebben segítségünkre lesz számos, Refill matricával jelölt vendéglátóhely, ahol ingyen újratöltik a kulacsot, palackot.” - mondta el Vighné Boóc Judit, az alapítvány munkatársa.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A PET palack, a nyári melegben igen gyakran, egyetlen használat után jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben, rosszabb esetben a szeméttelepen vagy a vizeinkben végzi. A vizekből mikroműanyag formájában az élőlények, rajtuk keresztül pedig a mi szervezetünkbe jutnak. Élettani hatásuk még nem ismert, de valószínűsíthető, hogy nem feltétlenül egészségesek. A Tiszából 2017-ben 100 000 palackot szedtek ki a PET kupa résztvevői, az óceánok partjairól pedig annyi szemetet szednek fel, amivel másfélszer körbe tudnánk rakni a Balatont - derül ki az eseményt szervező szervezetek közleményéből.