Előfizetés

Sándor bátyánk

Gál Mária
Publikálás dátuma
2018.06.22. 07:48
VIRRASZTÁS KÁNYÁDIÉRT - A Petofi Irodalmi Múzeumban tegnap virrasztást rendeztek Kányádi Sándor emlékére, ahol fellépett a Kalák

Általános iskolásként találkoztam először Kányádi Sándorral. Akkoriban a Napsugár szerkesztőjeként járta az erdélyi településeket, s mesélt, szavalt, úgy ahogyan csak ő tudott. Kérdezhettünk bármilyen hülyeséget, ő mindig megtalálta a gyerek számára is felfogható választ. Én arra voltam kíváncsi, hogy mit jelképez a Fától-fáig című versében a visszatérő „anyatej, hangyatej”, majd a végén az ecet. Rám mosolygott utánozhatatlan hamiskás mosolyával, s azt mondta: leányka, erre majd 10 év múlva majd válaszol Sándor bátyád. Eyg évtized múlva kezdő kolozsvári újságíróként gyakorta beszélgethettem vele, s egyszer emlékeztettem ígéretére. „Tudod te azt már leányka, de tíz év múlva még visszatérünk rá”. Közben mindkettőnk lába alól kifutott a szülőföld, s 2009-ben találkoztunk újra, immár Budapesten. „Ecetes leányka”, fogadott változatlanul mosolyogva, „látod, vannak dolgok, amiket az élet magától is megválaszol, ha akarod, ha nem”.

Igen, Sándor bátyánk, igazad volt, mint majdnem mindig! Csupán abban tévedtél, hogy azt majd csak az utókor tudja megítélni, hogy valóban költészet volt-e a tiéd, vagy csak olyan „Sándor bácsis fecsegés”.

Isten veled Sándor bátyánk, Isten veled Kányádi Sándor, a KÖLTŐ!

Az életigenlő mester kulisszái

Varga Péter
Publikálás dátuma
2018.06.22. 07:46

BERNSTEIN 100 - Nem csak a West Side Story zeneszerzőjeként kell számon tartanunk a zeneszerző-karmester-zongorista-ismeretterjesztőt.

Bernstein mindenestől a legmodernebb Amerika szülötte volt. Fürdött a sikerben, a hírnévben: a közönség rajongása, a média figyelme éltető elem volt számára. Laza, könnyed, talán túlságosan is könnyed, sokak szemében mondhatni felületes figura képét sikerült kialakítania magáról. Pedig sokat tudott a sötétségről is: a Kaddishban (3. szimfónia) vagy akár a Mahler-szimfóniák vezénylése során erről is tanúságot tett.

De a West Side Story a maga nemében verhetetlen, slágerei úton-útfélen hallhatók, és kísérő holdjai, az azt megelőző musicalek, az On the Town, vagy a Wonderful Town is méltók figyelmünkre. Az utóbbit nálunk is bemutatták Csodák városa címmel 2005-ben Székesfehérváron. Ezt a művét Bernstein 1953-ban írta, amely akkor a Broadwayen 559 előadást ért meg. Bár itt-ott előadták a világban, és tévéfilm is készült belőle, a legközelebbi felújításra a New York-i színházak széles útján is 2003-ig kellett várni, a West Side Story mellett más, lényegében hasonló stílusban fogant darab – úgy tűnik – nemigen állt meg. A művet négy hét alatt dobták össze a szövegírók és a zeneszerző, de nem tűnik fércműnek, és slágerei révén, ilyenek az Ohio, vagy Conga!, ez is ott bujkál a köztudatban. Egy zeneszerző születésének századik évfordulója a jó alkalom arra, hogy a lemezgyárak elővegyenek archívumukból régebbi felvételeket, akár minőségtől függetlenül is, de a jelen kiadvány kibocsájtói nem nyúltak mellé. Bernstein zenéjének a leglényege egyfajta túláradó életigenlés, az alapos klasszikus iskolázottságú zeneszerzőt ez néha valóban túlzott könnyedségekre is ragadtatja – bár ha szükséges, komolyzenei dramaturgiai fordulatokkal is él -, de ez a műfaj sajátosságaiból is következik. És a történet sem tragikus: a nagy világválság idején Ohióból a nagyvárosba érkező lánytestvérek végül megtalálják helyüket, egyikük – az eredeti, életrajzi alapú történet szerzője – újságíróként, a másik színésznőként, és persze párjukat is meglelik. A felvétel azért nem túl régi, 20 éve készült, egy évvel később jelent meg. 1998 volt Rattle utolsó éve Birminghamben, a hangzatos nevű együttes feltehetőleg jórészt a városi szimfonikus zenekar tagjait rejti. Az énekesek, a kórus kiválóan megfelelnek a műfaj támasztotta követelményeknek, az 1955-ben született Rattle huszadik századi figura, abszolút mesterfokon képes a könnyű műfaj elemeiből építkező Bernstein muzsika interpretálására is.

Info:

Leonard Berstein: Wonderful Town
Kim Criswell, Audra McDonald, Thomas Hampson, London Voices, Birmingham Contemporary Music Group
Vezényel: Simon Rattle
Kiadja: Warner, 2018

 

Nick Cave - Világhírű zenész Budapesten

Publikálás dátuma
2018.06.21. 23:15
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nick Cave világhírű ausztrál zenész és jellemző nevű együttese, a Nick Cave and the Bad Seeds csütörtök este lépett fel Budapesten. A dalszerző és előadó legfrissebb, Skeleton Tree című lemezét és pályafutása legjavát hozta a Papp László Budapest Arénába - ahogy az a koncert-esemény leírásában olvasható.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Cave 1983-1984 fordulóján alakította meg a Bad Seeds-t. Népszerűsége a 90-es években egyre csak nőtt, 2018-ra pedig a zene sznobjainak szemében egy pillanat alatt semmivé zsugorodik bárki, aki nem ismeri munkásságát. A könnyűzenei műveltség ilyen hiányosságait nem is célszerű leleplezni, mikor az ember meg is hallgathatja Nick Cave valamelyik milliós lejátszottságú dalát, hogy aztán például értő mosollyal kérdezhesse a koncertről érkező ismerőseitől: "na és volt a Higgs Boson Blues?"