Nem jár egy szakaszon a szentendrei HÉV a hétvégén

Publikálás dátuma
2018.06.20. 19:13
Illusztráció/Népszava fotó

Karbantartás miatt pótlóbusz viszi az utasokat szombaton és vasárnap az 5-ös, szentendrei HÉV helyett Békásmegyer és Szentendre között.

A Budapesti Közlekedési Központnak az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint két járatot is indítanak: a H5 jelzésű járatok minden HÉV-megállónál megállnak a 160-as, illetve 943-as buszok megállóiban. A H5E jelű buszok Szentistvántelep és Pomáz érintése nélkül közlekednek.

A HÉV-pótló buszoknak nincs Futár fedélzeti egységük, ezért a BKK utazástervezőjén, valamint a közterületi kijelzőkön az autóbuszok közlekedéséről csak az előre tervezett menetrendi információk jelennek meg. A pótlóbuszokon kerékpárokat is lehet majd szállítani.

Szerző

PDSZ: évszázados alapelvek sérülnek

Publikálás dátuma
2018.06.20. 19:10
Szűcs Tamás áprilisi sajtótájékoztatóján - FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Akármilyen kevesen is vagyunk, ki kell állnunk, nem hagyhatunk szó nélkül egy ilyen alaptörvény-módosítást - mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerdán a szakszervezet Országház előtti demonstrációján. A tiltakozó megmozdulást azért szervezték, hogy felhívják a figyelmet arra, Magyarországon minden gond nélkül át lehet verni olyan alkotmány-módosításokat, amelyek évszázados alapelveket támadnak: korlátozzák a gyülekezés szabadságát, veszélyeztetik a hatalmi ágak szétválasztását, nyomás alá helyezik a független magyar bíróságot.

"Ezek az alapelvek a polgári demokráciák hosszú küzdelem árán kivívott megkérdőjelezhetetlen értékei, és a szakszervezetek, egyesületek és valamennyi állampolgár működésében, életében olyan garanciális elemek, amelyek képesek ellensúlyozni a mindenkori végrehajtó hatalom túlzó befolyását" - olvasható a PDSZ kommünikéjében. Szűcs Tamás mindezzel kapcsolatban elmondta: az elmúlt napokban nyilatkozatot küldtek a szakszervezeti konföderációknak, tagszervezeteknek, civil szervezeteknek, egységes fellépésre kérve őket. A nyilatkozatot eddig legalább tucatnyian támogatják, mint például a Magyar Orvosok Szakszervezete, a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete, az Oktatói Hálózat vagy a Tanítanék Mozgalom.

Utóbbi szervezet képviselője, Törley Katalin a tüntetésen elmondta: ez a kormány már számtalan dolgot elvett a magyar emberektől, a végső cél pedig egyre nyíltabban az, hogy elvegyék a szabad szellem, a szabad gondolkodás, véleményalkotás jogát is. "Hallgassunk a lelkiismeretükre, ne maradjunk némák és közönyösek. Álljunk ki a szolidaritás, az emberi méltóság és a szakmai méltóságunk nevében" - zárta gondolatait. Deák Dániel jogászprofesszor, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója pedig arról beszélt: a jelenlegi rendszerrel már nem lehet mit kezdeni. "Egyetlen lehetőségünk van: a rendszertagadás" - mondta.

Szerző

Festékkel lövöldöznek az autókra a Ferihegyi úton

Publikálás dátuma
2018.06.20. 18:55
Lesben - Illusztráció/AFP fotó

Emberéletekkel játszik valaki, aki festékpatronos puskával és gumilövedékkel lövöldöz az autósokra a Ferihegyi úti gyorsforgalmin, a Sárkány center előtti hídról. De nemcsak a felüljáróról lőnek, a Blikk egyik olvasója arról számolt be, hogy a XVIII. kerületi Nefelejcs utcában kapta telibe valaki, mégpedig egy taxiból, majd padlógázzal leelőzték. A rendőrség elismerte, hogy összesen öt ügyben folytat nyomozást, azonban egyelőre nem találják a támadót vagy támadókat. Elemezték a térfigyelő kamerák felvételeit, de azok „nem adtak értékelhető eredményt”. Megpróbáltak elindulni a Nefelejcs utcai támadó vonalán is, de a taxitársaság nem tudta beazonosítani a hiányos rendszám alapján az autót.

A paintballpuskák gázzal vagy sűrített levegővel működnek, 200-300 bár nyomással. Így lövik ki a festékgolyókat, zselatinkapszulákat, amelyek – eltalálva az ellenfelet – szétrobbannak. A lövedék maximális engedélyezett torkolati sebessége 90 méter/másodperc.

Szerző