Dietetikus: a fagyi nem számít feltétlenül "bűnözésnek"

Publikálás dátuma
2018.06.20. 16:14
Illusztráció: pexels.com
A fagylaltszezont kortól, nemtől függetlenül mindenki várja, de néhány gombóc után sokunknak megszólal a lelkiismerete, és felmerül a kérdés: szabad-e. A dietetikus szerint ésszel és mértékkel fogyasztva még csak nem is számít „bűnözésnek”.

Ha a táplálkozásunk mértéktartó, sok friss zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz és törekszünk a zsírszegénységre, akkor akár naponta, de heti néhány alkalommal biztosan beleférhet a fagylalt – szögezte le a Népszavának  Barcza Zsuzsanna dietetikus. Az azonban nagyon fontos, hogy ez egyszerre ne legyen több két gombócnál, még véletlenül se együnk meg egy egész doboznyit. Az ugyanis - fajtától függetlenül - nemcsak cukor, de zsírtartalmában is erős túlzás. 

Mentesek

Manapság – mindenféle igényt követve - sokféle ízű és akár „mentességű” fagylalt létezik. Így különböző érzékenység vagy allergia, illetve betegség esetén sem kell feltétlenül lemondani a nyári csemegéről. Kapható ugyanis tej-, tejcukor-, laktóz- és cukormentes fagylalt is. Ha nem tartalmaznak tejterméket, többnyire alacsonyabb az energiatartalmuk is, ilyenek az általában gyümölcsös, sorbet-jellegű fagylaltok, de nem árt figyelni, mert a cukortartalmuk akár a tejesekét is meghaladhatja, ezért nem célszerű azokból sem túl sokat fogyasztani alkalmanként – mondta a dietetikus.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Lájtosak

A light-jelölésű fagyiknál célszerű megkérdezni, miből tartalmaz csökkentett mennyiséget, különösen, ha valakinek a szénhidrátbevitelét számolnia kell. Sokszor ugyanis répacukrot nem, de fruktózt tartalmaznak. Ez ugyan kicsit lassabb felszívódású, mint a szacharóz, de van kalória-, energia-, szénhidráttartalma és glikémiás indexe. Az öntet, a tejszínhab és a cukorszórás durván felturbózza, akár meg is duplázhatja az energiatartalmat, ezért ezeket jobb kihagyni. Gluténérzékenység esetén pedig a tölcsért kell elfelejteni – tette hozzá Barcza Zsuzsanna. 

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

 Jégkrémek

A csokival bevontak igazi kalóriabombák, ezeket semmiképpen nem célszerű mindennap enni, annál is inkább, mert általában több feldolgozott anyagot és ízfokozót, aromát is tartalmaznak, és az összes energiatartalmuk gyakran magasabb, mint a fagyiké, ahogy a zsírtartalmuk is.

Szerző

A hőségben a visszerek is belobbanthatnak

Publikálás dátuma
2018.06.19. 16:14
Illlusztráció: AFP
A nagy meleg a lábakat is megviseli: bedagadhatnak, feszülhetnek és a visszerek is belobbanthatnak. A manuálterapeuta elmondta, mit lehet tenni, hogy a kellemetlen érzést enyhítsük vagy akár meg is előzzük.

Ha a kötőszövetek nem elég erősek, nem tudják támogatni a vénákban a vér áramlását, ami így pang és duzzanatot, a visszerek kitágulását okozza a lábban – mondta a Népszavának  Hulényi-Gróf Orsolya manuálterapeuta, gyógytornász.

Mit lehet tenni?

Illlusztráció: AFP

Illlusztráció: AFP

Sokat segíthet a vénás torna, ami az izmok pumpáló mechanizmusát kihasználva segíti a vér áramlását. Ezt mindennap, lehetőleg reggel ajánlott elvégezni, Éjszaka a vesék aktívabbak, ezért jobban visszaszívódnak az ödémák, a torna hatására ki is tudnak ürülni a vénák, és nem kering egész nap az, ami a szövetek között maradt.

Hasznos a megelőző célzatú kompressziós harisnyanadrág viselése is. Ez nem olyan erős, mint az orvos által receptre felírt változat, de meghatározott pontokon meghatározott nyomást fejt ki, így támogatja a vénás keringést. A használata főleg állómunkát végzőknek ajánlott.

Hideg víz

A begyulladt felületes visszereket célszerű jegelni, hűteni. A hideg-meleg víz váltogatása csak akkor ajánlott, ha a verőerekkel van probléma, például érszűkület esetén. Az érfal izomzata ugyanis tudja követni a hőmérséklet változását: szűkülésre és tágulásra képes. A vénáknak a hideg víz tesz jót, mert segíti az összehúzódásukat. Érdemes ezért a zuhanyozás végén a lábakat hideg vízzel átpermetezni – tanácsolta Hulényi-Gróf Orsolya.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Visszeres, vénás betegségek esetén a napozás, a szaunázás, de a szoláriumozás sem javasolt, mert a hő hatására még jobban kitágulnak az erek, összehúzódni azonban nem képesek.

Kitartó sport

A kötőszöveti gyengeség öröklődik, elsősorban anyai ágon, de férfiaknál is előfordul. A túlsúly is rizikófaktora: minél nagyobb, annál több terhelés jut a visszerekre. Segít viszont a sport: könnyebb, de folyamatos, ciklusos jellegű mozgást ajánlott végezni. A legjobb az egyenletes tempójú szobakerékpározás, de egy kis kocogás vagy tempós séta is hasznos. A víz hidrosztatikai nyomása ugyanolyan jótékony hatású, mint a kompressziós harisnya, de nem elég csak két hossznyit tempózni, ezért az úszás akkor ajánlott, ha szünet nélkül húsz percig is megy – mondta a manuálterapeuta.

Szerző

Egyre többen küzdenek testképzavarral nemtől függetlenül

Publikálás dátuma
2018.06.18. 17:15
Illusztráció: AFP
Evészavarok nagyjából másfél évszázada léteznek, de a gyakoriságuk világszerte egyre nő. Már a nemi különbség is kezd csökkenni, egyes becslések szerint a férfiak teljesen felzárkóznak a nőkhöz – mondta a szakértő.

Edzés

Evészavarok közé sorolják a szakemberek a nem szervi eredetű elhízást, aminek előfordulása Magyarországon 20, a világon 30 százalékos, az anorexia nervosá-t, azaz kóros soványságot, a bulimia nervosá-t, a túlevéssel-falással járó zavart, de manapság már a főleg férfiakat érintő izomdismorphiát is – mondta a Népszavának dr. Dömötör Eszter, a Budai Egészségközpont pszichiátere.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Ez utóbbit 2000-ben írták le először. A főleg nőkre jellemző anorexia férfi megfelelője, de fordítva, azaz az érintett a soványságtól tart. Túl fontossá válik a testének összetétele. A médiának komoly szerepe van abban, hogy úgy gondolja, az úgynevezett Schwarzenegger-ideálnak megfelelően kellene kinéznie, és ennek érdekében kényszeresen edz, speciális étrendet tart és akár anabolikus szteroidokat is szed. Gyakran úgy véli, nem tartják tökéletesnek a külsejét, ezért társaságban rosszul érzi magát, és inkább rejtőzködik. A háttérben sokszor korai beteges anya-gyerek kapcsolat és önértékelési zavar áll, aminek következtében hiányos a baráti kapcsolati háló, ezért beszűkül az élettér; az edzés szenvedélyszerűen tölti ki az életet. Ritkábban, de nőknél is létezik a testépítő típusú evészavar. Náluk is gyakori, hogy az intenzív testépítés szteroidok szedésével egészül ki, amelyek a hang mélyebbé válását, szőrösödést, a menstruáció elmaradását és akár agresszivitást is okozhatnak – mondta a pszichiáter.

Evés

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Az anorexiások fanatikusan törekszenek a soványságra, a betegségüket tagadják, nem is motiváltak a terápiára, mert az elért vékonyságuk sikerélmény, egyfajta eszköz az önkifejezésre és autonómiára. Gyógyítja az önbizalomhiányukat, az önértékelésüket, és az önelfogadásukat. Ráadásul a „nemevés” a szülőkkel szembeni dac kifejezési eszköze is. Súlyos énképzavar, a tehetetlenség és a hatásképtelenség élménye jellemzi őket. A családban általában összemosottság, egymásba fonódás tapasztalható; nincsenek személyes és generációs határok, mindenki mindenkivel együtt értelmezi magát, és gyakori a túlvédés is. Jellemző a megfelelő érzelmi interakciók hiánya, az alacsony kommunikációs készség, az izolálódás: a beteg magára marad az érzéseivel. A legveszélyeztetettebbek a 12-18 éves, sokszor „jókislányok.” A halálozás a betegség kezdete után tíz évvel mintegy 8, a kezdet után húsz évvel már 20 százalék.

A túlevéses zavar 2013-ban lett önálló kórkép, és már az orthorexia – az egészséges ételek túlzott hajszolása - is önálló evészavarnak tekinthető – mondta a szakember.

Hajlamosító és kiváltó okok

Az evészavarnak pszichés háttér- és hajlamosító, illetve fenntartó tényezői vannak, ilyenek például az érzelemkifejezés nehézsége, a kommunikációs készség hiányosságai, ezek következtében a viták, a negatív érzelmek kifejezésének kerülése. Hajlamosít rá a bántalmazás vagy valamilyen más kontrollzavar is: aki elvesztette, annak a diéta eszközt jelenthet a visszaszerzéséhez és az erő kifejezéséhez. Állhat a háttérben kényszeres viselkedésre való hajlam, tökéletességre törekvés, másoknak való megfelelés, gyenge önérvényesítés, aminek következménye lehet az, hogy az érintett nem tudja megvédeni a személyes „én-határait”. Ilyenkor kaphat túlzott hangsúlyt a megjelenés, a testsúly – mondta dr. Dömötör Eszter.

A hajlamosító tényezők mellett vannak kiváltó okok, speciális momentumok, amelyek meghaladhatják a beteg megküzdési képességeit. Ez lehet az első sikeres diéta, akár fizikai vagy szexuális bántalmazás is, nem kívánt terhesség, vetélés, abortusz, de a párkapcsolat krízise vagy szakítás is, illetve akár a szülőktől való elköltözés, amikor a függetlenségre való törekvés és az elszakadásra való képtelenség egyszerre van jelen, illetve amikor konfliktus lép fel a női és az anyaszerep között.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

 Gyógyítás

Az összes evészavar pszichoszomatikus betegség, tehát lelki eredetű, de fizikai tüneteket is - kövérséget vagy soványságot - okoz. A gyógyításuk nagyon nehéz, és nem korlátozható a szomatikus rész gyógyítására, ha ugyanis az evészavart fenntartó háttértényezőket nem kezelik, nincs az a diéta és mozgásterv, ami hatásos lehet. A pszichoterápia egyrészt a torzult gondolkodást tudja gyógyítani, az általánosító, felnagyító, téves következtetéseket levonó, mindent vagy semmit elven működő ítéleteket, akár babonás gondolkodást hivatott áthangolni. Másrészt az egyéni dinamikus terápia a beteg és a terapeuta érzékelésével, finom összehangolásával elvezet a saját érzelmek, érzések jobb felismeréséhez, "emészthetővé tételéhez" és kifejezéséhez. Ahogy lassanként nő az "érzelmi párbeszéd" képessége és megtörténik önmaga "újraszerveződése", úgy csökken az evészavar szerepe.  Az egyéni terápia mellett segíthetnek a családterápiás és a csoportos terápiás módszerek is – mondta a pszichiáter.

Szerző
Témák
evés anorexia