Leekens lapáton - Rossi az új szövetségi kapitány

Publikálás dátuma
2018.06.19. 20:33
Marco Rossi (balra) a pályán, 2009-ben. Fotó. DAMIEN MEYER / AFP
Marco Rossi a magyar labdarúgó-válogatott új szakvezetője. Az olasz szakember a belga Georges Leekenst váltja a szövetségi kapitányi poszton.

Marco Rossi a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya. A szakember kedd délelőtt tárgyalt a Magyar Labdarúgó-szövetségben (MLSZ), és meg is egyezett a szervezet irányítóival. A szakember 2020 nyaráig írta alá szerződését, az az elvárás vele szemben, hogy juttassa ki a nemzeti csapatot az Európa-bajnokságra, amelynek rendezői között megtalálható Budapest is. Az itáliai szakember 2016-ban bajnokságot nyert az NB I-ben az előzetesen esélytelennek tartott Budapest Honvéddal, legutóbb Dunaszerdahelyen dolgozott, de többször hangsúlyozta, a magyar nemzeti együttes kispadjáért bármilyen munkát azonnal feladna.

Az MLSZ a váltás indoklásában azt írta, hogy a „Georges Leekens által összeállított és irányított, különböző összetételű csapatok a lejátszott négy felkészülési mérkőzésen nem voltak eredményesek, és játékban sem mutattak határozott fejlődést. Noha voltak a négy mérkőzésen elfogadható, illetve biztató időszakok a játék tekintetében, összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy meg van a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben. Ezek alapján az MLSZ elnöksége megállapodott Georges Leekens-szel szerződése felbontásáról. Az MLSZ elnöksége továbbra is elismeri Leekens szakmai felkészültségét, emberi kvalitásait és megköszöni eddigi erőfeszítéseit. A belga szakember nem tart igényt végkielégítésre.”

Még szerencse, hogy a végkielégítésről lemondott Leekens. Minden bizonnyal ő is tisztában van azzal, hogy amit Magyarországon mutatott, azért a fölvett havi fizetése is ajándék volt. A szövetségi közleményből is az derül ki, hogy a kitűzött célokból semmit sem valósított meg a nemzeti csapattal.

Szerző
Frissítve: 2018.06.20. 12:27

Fucsovics megsérült a hallei tenisztornán

Publikálás dátuma
2018.06.19. 16:45
Illusztráció: Facebook/Fucsovics Márton
Fucsovics Márton a döntő játszma elején combsérülés miatt feladta a hatodik helyen kiemelt Philipp Kohlschreiber elleni nyitófordulós mérkőzését a 2,1 millió euró (683 millió forint) összdíjazású hallei füves pályás férfi tenisztornán - írta az MTI.

A világranglistán 45. magyar játékos a nyitó felvonásban 4:3-nál elvette a rangsorban 24. riválisa adogatását, de nem tudta kiszerválni a játszmát, a hazai közönség előtt szereplő Kohlschreiber három játszmalabdát hárított, mielőtt brékelt volna. Fuvocsics azonban nem tört meg, a következő játékban a negyedik és az ötödik szettlabdáját is kiharcolta, s utóbbit egy nagy tenyeressel ki is használta, ezzel 49 perc alatt játszmaelőnybe került. 

A második szettben gyorsan vezetést szerzett a német játékos, és a folytatásban sem hibázott, majd újabb 48 perc elteltével egyenlített.

A mindent eldöntő harmadik szett elején Fucsovics 1:1-es állásnál ápolást kért, láthatóan a bal combját fájlalta, és a gémet ugyan még befejezte, tovább már nem tudta folytatni a küzdelmet. A teniszező Facebook-oldalán található bejegyzés szerint  a jobb lába kicsúszott alóla, teljes testsúlyával a jobb combjára nehezedett, és elesett. A hétperces ápolási szünet után bekötött combbal tért vissza a pályára. Lépni is alig bírt, Kohlschreiber két gyors pontot szerzett, majd miután a magyar teniszező adogatóként kettős hibát vétett, és látszott, hogy felugrani sem bír, feladta a mérkőzést.

Eredmény:
egyes 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Philipp Kohlschreiber (német, 6.)-Fucsovics Márton 4:6, 6:3, 2:1-nél Fucsovics feladta.

Szerző

Vívó Európa-bajnokság: Vereségek egy tussal

Publikálás dátuma
2018.06.18. 21:45
Szilágyi Áron -MTI/ Krizsán Csaba
Öt magyar is egy tussal szenvedett vereség után esett ki az újvidéki vívó Európa-bajnokságon, a legjobb eredményt Szilágyi Áron érte el, aki ötödik lett.

Az első érem megszerzésében bízva várta a magyar küldöttség az egyéni versenyek hétfői zárónapját. A derűlátás megalapozottnak tűnt, hiszen női párbajtőrben a riói olimpiai aranyérmes Szász-Kovács Emese is ott volt az indulók között, férfi kardban pedig a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András is tagja volt a mezőnynek. A kardozóknál lépett még pástra a korábbi világbajnoki bronzérmes Decsi Tamás és a korábbi Európa-bajnoki harmadik helyezett Gémesi Csanád.

A selejtezők a magyar klasszisok és a csapat többi tagja számára is kiváló ráhangolódást jelentette a folytatásra, ami azonban rendkívül balszerencsésen alakult. A női párbajtőrözőknél a négy magyar induló közül hárman a 32 közé is bejutottak, egyedül Szabó Réka bukott el ennél az akadálynál, és az 51. helyen fejezte be az Eb-t. A tizenhat közé jutásért olyasmi történt, amire nem lehetett előre felkészülni, és sokkolta a csapat tagjait. Mindhárom magyar kiesett, és valamennyien egyetlen tussal kaptak ki. Elsőként Kun Anna találkozott az észt Kirpuval, és szenvedett 15-14-es vereséget, majd Budai Dorina még balszerencsésebb volt. Az ő mérkőzése a vívóidő lejártakor döntetlen volt, az egy perces hosszabbítás előtt a sorsolás a szintén észt Lehisnek kedvezett, ő lett a kedvezményezett. A ráadás után 9-9 volt az állás, ami Lehis továbbjutását jelentette. Szász-Kovács az olasz Rossella Fiamingóval találkozott, akit a riói játékok döntőjében legyőzött. Ezúttal is óriási csatát vívott egymással a két világklasszis, az olasz 8-4-re vezetett, de Szász-Kovács egyenlített, majd 12-14-ről is sikerült Szász-Kovácsnak 14-14-re alakítani az állást. A győztes találatot azonban végül Fiamingo érte el, ami azt is jelentette, hogy Szász-Kovács a 19., Kun a 23., Budai pedig a 29. helyen fejezte be az egyéni versenyt az Eb-n.

A kardozóknál Decsi Tamás a főtáblán magabiztos 15-7-es sikerrel jutott be a 32 közé, ahol őt is utolérte a hétfői magyar átok, egyetlen tussal, 15-14-re veszített a 16 közé kerülésért a francia Anstett ellen. Gémesi Csanád is a ebben a körben kényszerült búcsúra, miután 15-12-re kikapott a korábbi kontinensgyőztes román Dolniceanutól. Gémesi a 22., Decsi a 24. helyen fejezte be az Eb-t.

Szilágyi Áron -MTI/ Krizsán Csaba

Szilágyi Áron -MTI/ Krizsán Csaba

Szilágyi Áron és Szatmári András jó teljesítménnyel, magabiztos sikerekkel jutott be a legjobb tizenhat közé, itt azonban egymással kerültek szembe. A magyar világklasszisok csatájában elmaradt a szoros küzdelem, Szilágyi végig vezetve, könnyen nyert 15-9-re. Szatmári a kilencedik helyen végzett.

Szatmári a negyeddöntőben a címvédő német Max Hartunggal találkozott. A két sportoló kiválóan ismeri egymást, Szilágyi 2011-ben a cataniai világbajnokságon a négy közé jutásért 15-11-re verte Hartungot, de volt róla frissebb, igaz kevésbé kellemes emléke is: tavaly Tbilisziben az Eb fináléjában, majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt, június 15-én a német nyert 15-7-re. Ezúttal sokkal szorosabb csatát vívott egymással a két kardozó, ez az asszó is 15-14-gyel ért véget, és megint a riválisé volt az utolsó találat. Szilágyi az ötödik helyen fejezte be az egyéni küzdelmeket. Hétfőn a nyolc magyar induló közül öt esett ki egytusos vereséggel.

Kedden a csapatversenyekkel folytatódik az Eb, először a női kardozókkal és férfi tőrözőkkel. Mindkét együttes rosszul járt a sorsolásnál, a nők Ukrajnával, a férfiak Nagy-Britanniával csatáznak majd a nyolc közé jutásért.

"Amit a sors elvesz, azt vissza is adja" - jegyezte meg a versenynap végén Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány.

A próféta szóljon belőle...

Szerző