Előfizetés

Börtönbe kerülhetnek egy elhagyott falu újjáépítői

Publikálás dátuma
2018.06.19. 19:05
Forrás: Facebook/Fraguas Revive
Börtönbüntetéssel néz szembe a spanyol Colectivo Fraguas Revive hat tagja, amiért újjáépítettek egy egykor lakott, ám mára elhagyott falut - írja az Euronews. A csoport 5 éve fordított hátat a városoknak, és kezdett a felújításba, ám az ellenük ítélő bíróság szerint munkájuk illegális lakásfoglalásnak minősül.

A Fragas - egy apró spanyol falu a Guadalajara hegység lábainál - az 1960-as években néptelenedett el. A kollektíva, mely az újjáépítést végezte, 5 évvel ezelőtt érkezett a faluba.

A regionális kormány ellenzi a csoport tevékenységét. Részben azzal érvelvnek, hogy a lakosok jelenléte tűzveszélyes a falut körülvevő erdőre nézve. Pénteken a Castilla-La Mancha-i feljebbviteli bíróság úgy döntött, a csapat törvénytelenül foglalta el a területet, ezért hat embert 18 hónap börtönbüntetésre, és 16 380 euró közös befizetésére ítélt. Ha az összeget nem tudják előteremteni, még három évnyi börtönnel néznek szembe. A fentieken kívül nekik kell állniuk az általuk újjáépített házak lerombolásának költségét is.

Forrás: Facebook/Fraguas Revive

Forrás: Facebook/Fraguas Revive

A csoport célja az önfenntartás volt. Napelemeket helyeztek el és vízturbinával felszerelt, hidroelektronikus rendszert építettek ki. Jaime Merino, a csapat szóvivője szerint a kollektíva a helyiekkel is jó viszonyt alakított ki - az első dolog, amit tettek az volt, hogy újjáépítették a falu egykori temetőjét, gesztusként a falu valamikori lakói felé. "Úgy tűnt, ez egy nagyszerű ötlet, nagyon örültek neki" - mondta erről Merino. Az egyik régi lakos még egy könyvet is adott nekik, amit ő írt a falu történetéről - az ebben szereplő fényképeket is használták a házak helyreállításánál.

Forrás: Facebook/Fraguas Revive

Forrás: Facebook/Fraguas Revive

"Meg kell változtatni a törvényt, hogy a fiatalok, akik el akarják, könnyebben el tudják hagyni a várost, anélkül, hogy ennek óriási anyagi vonzata lenne" - nyilatkozta Merino az Euronewsnak. Véleménye szerint azért fordultak ellenük a hatóságok, mert a régió felkapott vadászhely, jelenlétük pedig zavarja a vadászatot. Minden jogi fórumon megpróbálják megtámadni az ítéletet.

Tüntetők vertek rendőröket, engedett az ukrán kormány

Publikálás dátuma
2018.06.19. 17:27
Fotó: AFP/Sputnik
Összecsapott a rendőrökkel, áttörte a kordont, és egészen a parlament főbejáratáig nyomult kedden Kijevben a jórészt az egykori szovjet hadsereg afganisztáni veteránjaiból és bányászokból álló tüntető tömeg, amelynek résztvevői szociális juttatásaik emeléséért vonultak a törvényhozás épülete elé - számol be az MTI. A csernobili nukleáris baleset áldozatai is részt vettek a megmozduláson.

Kora délután az Interfax Ukrajina hírügynökség azt jelentette, hogy Irina Herascsenko parlamenti alelnök egyezségre jutott a tüntetők tárgyalóküldöttségével, és ezután a demonstrálók tömege elkezdett feloszlani.

Helyszíni jelentésekben a demonstrálók számát délelőtt több ezerre becsülték, a rendőrség szerint mintegy másfél ezren voltak. Az összetűzésben a tüntetők állítólag botokkal és könnygázspray-vel támadtak a rendfenntartókra. Három rendőr könnyebben megsérült, nyilatkozta Andrij Kiscsenko kijevi rendőrfőnök. Megerősítette, hogy egy ittas tüntetőt őrizetbe vettek.

A rendfenntartók sorfalakba rendeződtek a parlament épülete és a tüntetők között - számolt be még korábban az Ukrajinszka Pravda hírportál. A főbejáratot lezárták, sem ki, sem be nem engednek senkit. A hatóságok közlése szerint mintegy ötszáz rendfenntartót vezényeltek a helyszínre.

Az afganisztáni veteránok a hírek szerint azt követelik, hogy ugyanolyan juttatásokban részesüljenek, mint a Donyec-medencei fegyveres konfliktus veteránjai. A bányászok úgyszintén szociális juttatásaik emelését, továbbá a bányászati szektor állami támogatásának növelését követelik. Követeléseik között a fizetésemelés és a pontos kifizetések is szerepelnek, írja az AFP hírügynökség. Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a demonstráción az 1986-os csernobili nukleáris baleset áldozatai is részt vettek, létszámuk viszont a másik két csoporthoz képest elhanyagolható volt.

Irina Herscsenko az Interfax Ukrajina jelentése szerint elmondta: abban állapodtak meg a tüntetők képviselőivel, hogy a parlament illetékes bizottsága már szerdán megvitatja a demonstrálók követeléseit. Ezen túlmenően pénteken a kormányhoz intézett kérdések órájában a kabinet tagjainak is tolmácsolják a tüntetők követeléseit, továbbá felszólítják az illetékes tárcák vezetőit, hogy üljenek le tárgyalni az érintett szervezetek képviselőivel. A megállapodás tényét a tüntetők egyik képviselője is megerősítette a hírügynökségnek.

Brutális vámokkal sújtaná Trump Kínát

Publikálás dátuma
2018.06.19. 09:33
Donald Trump Fotó: AFP/ Chris Kleponis / Consolidated News Photos / DPA
200 milliárd dolláros korlátozásról dönthet az amerikai elnök, aki Peking múlt vámrendelkezéseit próbálja megtorolni.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn este bejelentette, hogy további 200 milliárd dollár értékben kíván védővámot kivetni kínai termékekre.

Trump már utasítást is adott Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő hivatalának, hogy dolgozza ki, mely kínai árucikkeket érinthetnek az újabb védővámok. Az elnök egyértelműen jelezte: lépése megtorlás azért, mert Peking a múlt héten amerikai termékekre - elsősorban marhahúsra, szárnyasokra, dohányárura és gépkocsikra - kivetendő, 50 milliárd dollár értékű tarifaemelésről hozott döntést.

„Kína legutóbbi cselekedete egyértelműen jelzi eltökéltségét, hogy fenntartsa az Egyesült Államok állandó és tisztességtelen hátrányos helyzetét, amit nagy, 376 milliárd dolláros kereskedelmi deficitünk is jelez” - hangoztatta az amerikai elnök.

A megfelelő jogi előkészületek után a vámokat azonnal bevezetik, ha Kína nem vonja vissza saját szankcióit -idézi Trump bejelentését az MTI.

A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint egyelőre nem világos, hogy Lighthizer hivatala mennyi időt kapott a védővámokkal sújtandó termékek listájának összeállítására. A lap megjegyzi: a védővámok bevezetését az amerikai elnök nyomásgyakorlásként alkalmazza, annak érdekében, hogy így kényszerítse tárgyalóasztalhoz az Egyesült Államok kereskedelmi partnereit, és végső soron rábírja őket piacaik nagyobb mértékű megnyitására az amerikai termékek előtt.

A pengeváltás úgy tűnik, nem érinti az amerikai elnök lányának kínai üzleteit: Ivanka Trump már 16 saját márkás terméket forgalmazhat a kínai piacon – ezek közül hármat azután jegyeztek be, hogy Trump elnök közbenjárt a ZTE kínai telekommunikációs vállalat érdekeiben, és sürgette a mamutcégre kivetett korábbi amerikai szankciók feloldását.