Előfizetés

Egy migránsszendvics utóélete

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.06.19. 07:00
Metcz János, szigetvári mezőgazdasági vállalkozó szerint a szendvicstörténettel csak elterelte a figyelmet a kormány arról, hogy
Egy hónapja adott meghökkentő magyarázatot az agrárminiszter a sertéspestis terjedésére. Mint azt riportunkból kiderül, a termelőkben mély nyomott hagyott a politikus állítása.

Az agrárminiszter még május közepén azt mondta, hogy egy migráns eldobott szendvicse okozhatta hazánkban az afrikai sertéspestist. Noha a sertéstartók ezt képtelenségnek vélik, a jelek szerint nincs az a migránsozás, amire ne lenne nálunk kuncsaft.

– Dajkamese! Az egyszerű emberek meggyalázása! Nem nézhetnek minket ennyire butának! – ekképp háborog Metcz János, szigetvári mezőgazdasági vállalkozó annak okán, hogy Nagy István, agrárminiszter szerint egy migráns eldobott szendvicse okozhatta Magyarországon a vaddisznók közt terjedő afrikai sertéspestist.

A 30 hektár szántón gazdálkodó Metcz évente 50-60 hízót ad le, s míg tavaly a sertés kilójáért 380 forintot fizettek az átvevők, jelenleg 280-at, s az utóbbi ár már nem fedezi az állattartás önköltségét. Az áresést az átvevők azzal magyarázzák, hogy tucatnyi ország nem vesz magyar sertésárut a betegség megjelenése óta, így a feldolgozók elvesztették piacuk jelentős részét. Tegyük hozzá, hogy hazánkban még nem mutatták ki az afrikai pestist a házisertés állományban, ám a vevők óvatossága nem felesleges, hisz ez az – emberre veszélytelen, a sertésekre azonban végzetes – betegség valóban átterjedhet a vaddisznókról a ház körül nevelt jószágokra. Metcz János tudja ezt, a migráns elhajította szendvics történetet viszont életidegennek és politikai szándékúnak gondolja:

– A miniszter magyarázata arra jó, hogy folytassák a migránsozást. Na és a figyelem elterelésére: a kormánynak az lett volna a dolga, hogy találja ki, miként lehet a termelők érdekében stabilizálni a felvásárlási árakat. Ezt elmulasztották, s hogy ezt ne kérjük rajtuk számon, elterelik a figyelmet a már bevált migránsozással.

Nagy István egy hónapja, a parlament mezőgazdasági bizottsága előtt, a bemutatkozó meghallgatásán mondta a már idézett hipotézist a pestis idejutásáról. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a sokakat meglepő feltételezést mennyire fogadta be az agrárszakma és a közvélemény. Nos, az általunk megkérdezett baranyai sertéstartók véleményét talán Metcz János már citált szavaival lehet legpontosabban összefoglalni. A családjával 300 hektárt művelő, ugyancsak Szigetváron élő, 72 eztendős Karácsony Móric ezzel egészíti a képet:

– Az afrikai sertéspestist eddig hevesi és szabolcsi vaddisznókon mutatták ki, s arra nem is mozognak menekültek. És hát a migránsok leginkább muszlimok, ők meg nem esznek sertéshúsból készült szendvicset.

Egy vajszlói asszony, aki húsz hízót ad le évente ugyancsak képtelenségnek minősítette Nagy István állítását, de ő megajándékozott minket egy, a kistermelők közt erősödő összeesküvés-elméletével is:

– Ez az egész arra jó, hogy a kistermelők hagyják abba a sertéstartást, és csak a nagyok maradjanak meg, konkurencia nélkül. És hogy ezt senki se lássa, bedobták a migránsos szendvicsmesét. Miután a migránsokról az emberek mindent elhisznek, ezt is el fogják.

A vajszlói asszonynak némiképp igaza lett. Mert bár a sertést leadásra hizlalók egyöntetűen ostobaságnak tartják a migráns eldobott szendvicséről szóló elképzelést, a baranyai falvak lakóinak jelentős százaléka – a jelek szerint – hajlamos hitelt adni a miniszter szavainak. Tegyük hozzá, hogy a kérdezettek túlnyomó többsége nem is hallott az afrikai sertéspestisről és annak következményeiről. A Nagypeterden élő, 80 esztendős Zsigmond László évente 7-8 sertést vág le családjának, gyermekeinek, unokáinak. A kora ellenére remek mozgású, ránctalan férfi tőlem hallotta először az agrárminiszter szendvicses sztoriját. Mikor megkérdeztem őt, hihetőnek tartja-e mindezt, akkor ő ennyit mondott:

– A tévében azt láttam, hogy a migránsok nagy koszt hagynak maguk után, ezért elképzelhető, hogy ők okozták.

Efféle válaszok ismétlődtek mindenfelé, Csányoszrón, Magyarmecskén, Királyegyházán, Baksán és Görcsönyben. Vajszlón, az egyik divatáru üzlet eladónője ekképp összegezte saját megfigyelését:

– Errefelé nem beszédtéma a sertéspestis meg a migráns szendvicse, de az emberek a migránsokról bármit elhisznek, még ezt is.

Pécsett is megfaggattam az embereket ebben a kérdésben. A sertéspestisről és a miniszter szendvicses történetéről itt is kevesen tudtak, de amikor felidéztem Nagy István feltételezését, akkor a pécsiek többsége csak nevetett és a miniszter szavait a kormánytól megszokott migránsozásnak ítélte, amit azonban szerintük senki sem hisz el. Megjegyeztem, hogy a falvakban van hitele a politikus szavainak, mire elcsodálkoztak. Egy ötvenes pécsi férfi, akinek szenvedélye a vadászat, így fogalmazott:

– Ezer százalékig nem kizárható, hogy egy migráns szendvicse okozta a pestist, de eddig még nem találkoztam olyan vadásszal, aki ezt ne tartaná méretes marhaságnak. Próbálja ki: egy vadász sincs, aki elhinné. Egy se! Tán, még a Semjén se.

Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2018.06.18. 23:01
Illusztráció/AFP fotó

Kedden nagyon erős UV-B sugárzás várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében. A Dunántúlon a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7,7-es UV-B sugárzás várható. Ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást. Ilyenkor, normál bőrtípusnál, már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet - hívták fel a figyelmet. A várható UV-B értékek területi eloszlása itt megtekinthető. Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14-20, a legmagasabb hőmérséklet 27-32 fok között valószínű.

Megrótták Molnár Gyulát

Publikálás dátuma
2018.06.18. 22:32
Molnár Gyula - Népszava fotó

Első fokon lezárult a Molnár Gyula elleni fegyelmi eljárás. A volt pártelnök fegyelmi vétséget követett el és megrovást kapott – tájékoztatta lapunkat Tóth Bertalan, a szocialisták elnök-frakcióvezetője. Az MSZP alapszabálya szerint egy ilyen eljárás figyelmeztetéssel, megrovással, vagy kizárással zárulhat. Mint ismert, a volt pártelnök ellen azért indult vizsgálat, mert Molnár a szocialisták szerint az elnökséget kihagyva megállapodást kötött a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párttal. Tóth korábban egyértelművé tette, hogy az évi 60 millió forintos támogatást saját dokumentumtárukban nem találták, azt Fodor Gábor személyesen adta át nekik. Pénzügyi kötelezettséget hozó döntést állítása szerint sem az MSZP elnöksége, sem a választmánya nem hozott, és az elnök sem rendelkezett felhatalmazással a megkötésére. Kerestük Molnár Gyulát, aki egyelőre nem kívánt reagálni.