Előfizetés

Trump telefonon biztatta Orbánt

Publikálás dátuma
2018.06.16. 18:13
Fotó: AFP / Alexey Vitvitsky / Sputnik

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke felhívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt annak kapcsán, hogy az új amerikai nagykövet a jövő héten foglalja el budapesti állomáshelyét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

Hasonló telefonbeszélgetésre már sor került egyszer, 2016 novemberében, nem sokkal Trump megválasztása után. A megválasztott elnök állítólag már akkor meghívta Washingtonba a magyar kormányfőt, ám ez a látogatás máig nem jött létre, az amerikai-magyar kapcsolatok fagyosak maradtak. Az utóbbi hetekben viszont voltak jelek, amelyek arra utaltak, hogy az elnöki adminisztráció megenyhül az oroszbarátság miatt is mellőzött Orbánnal szemben. Az elnöki telefonhívás ennek a jele lehet.

A tárgyalás részleteiről a megbeszélés után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter árult el néhány dolgot az MTI-nek: Trump szerint az új budapesti nagykövet, David Cornstein nagyszerű ember, akinek az érkezése lehetőséget biztosít a kétoldalú kapcsolatok javítására; illetve beszéltek a határvédelem fontosságáról és egyetértettek abban is, hogy az az ország, amely nem tudja megvédeni saját határát, nem ország többé (Trump egyik fő választási ígérete a mexikói határra felhúzott fal volt).

A miniszter szerint az amerikai elnök biztatta Orbán Viktort, hogy védje erősen a déli határt. Orbán Viktor pedig biztosította az amerikai elnököt, hogy Magyarország elkötelezetten folytatja eddigi migrációs politikáját, és megvédi Magyarország határait. Orbán Viktor a telefonbeszélgetésben állítólag azt emelte ki, hogy Magyarország számára fontos, hogy az EU visszanyerje versenyképességét, ugyanis a magyar kivitel kis híján nyolcvan százaléka az EU tagországaiba irányul.

Kurz: Orbán nem lesz kompromisszumkészebb a lenézéstől

Publikálás dátuma
2018.06.16. 15:30
Sebastian Kurz. FOTÓ: AFP / JOHN MACDOUGALL

„Ugye nem gondolják, hogy Orbán Viktor vagy Salvini [az olasz Északi Liga elnöke - a szerk.] kompromisszumkészebb lesz attól, ha minél magasabbról nézik le őket?” – tette fel a kérdést Sebastian Kurz osztrák kancellár Der Standard című lapnak adott interjúban.

Az osztrák  kormányfő beszélt arról, hogy az Európai Unió vesztét okozhatja a más véleményen lévők lenézése, a világot jókra és rosszakra osztó megközelítés. Ha a kelet-európaiak úgy látják, hogy másodrendű uniós tagok, az szerinte semmiképpen nem pozitív. Kurz úgy véli: a demokrácia és a jogállamiság nem alku tárgya, de más ügyekben teret kell engedni az álláspontoknak.

Az EU soros elnökségét július 1-től átvevő Ausztria kancellárja nem számol azzal, hogy a júniusi csúcstalálkozón nagyobb előrelépés lenne a migrációs és menekültpolitikában. Viszont a saját fél évük egyik legfontosabb prioritásának tartja a kérdést, és azt reméli, a szeptember 20-i, salzburgi csúcson már eredményeket tudnak felmutatni.  

Ausztrália menekültpolitikáját követné a belga miniszter

Publikálás dátuma
2018.06.16. 15:02
FOTÓ: AFP / NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / BELGA

Európának követnie kellene az ausztrál példát a menekültpolitikájában – vélekedett Theo Francken, a belga kormány migrációs politikáért felelős államtitkára, a flamand nacionalista N-VA politikusa. Az ausztrál módszer azt jelenti, hogy nem engedik kikötni a menedékkérőket szállító hajókat, hanem máshová irányítják őket, esetenként távoli szigeteken létesített menekülttáborokba.

A miniszter a Portfolio összefoglalója szerint a Nieuwsblad című flamand napilapnak azt mondta: csak az ENSZ-en keresztül, konfliktusövezetekből érkező menedékkérelmeket kellene befogadni, illetve azok, akik mégis illegálisan Európába jönnek, veszítsék el a menedékjogukat.

„Véget kell vetni az illegális bevándorlásnak!” – mondta Francken, hozzátéve, hogy a lakosság nagy része nem támogatja a nyitott határok gondolatát, és „ezek az emberek egyáltalán nem rasszisták, de racionálisan gondolkoznak”.