Foci EB-t rendezne 2021-ben Magyarország

Publikálás dátuma
2018.06.13. 11:17
Szurkolók a Groupama Arénánál. Fotó: Molnár Ádám
A Magyar Labdarúgó Szövetség megpályázza az U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság rendezését. Budapest mint az esemény egyik vendéglátó városa támogatná ebben a szervezetet – amiről a Fővárosi Közgyűlés a mai ülésén döntött –, de pénzt nem ad hozzá - írja a Világgazdaság.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pályázni kíván a 2021-es U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság rendezésére – olvasható a mai rendkívüli Fővárosi Közgyűlés előzetesen nyilvánosságra hozott napirendi pontjai között. Mivel a szövetség elképzelései szerint Budapest az esemény vendéglátó városa lenne, a közgyűlésnek támogató nyilatkozatot kell elfogadnia annak kapcsán, hogy vállalja az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által támasztott kötelezettségeket.

A főváros az MLSZ 2019-es korosztályos kontinensviadalra vonatkozó pályázatát is támogatta, ám a rendezési jogokat Olaszország és San Marino kapta meg. Ahogy akkor, a szövetség most is több város bevonásával bonyolítaná le a viadalt, amihez összesen hat stadiont kell biztosítani. Budapest az egyik helyszín, ahol az FTC bázisa, a Groupama Aréna, valamint az új Honvéd stadion vagy az újpesti Szusza Ferenc Stadion adhat otthont a torna mérkőzéseinek.

A határozat jellemzően általános formulákat tartalmaz, ugyanakkor néhány konkrét kikötést is felsorol. Meccsnapokon például az érvényes belépőkkel rendelkező szurkolóknak ingyenessé kell tenni a helyi tömegközlekedést, a rendező településnek  pedig két héttel az Európa-bajnokság előtt már eleget kell tenniük az UEFA által megszabott városdíszítési programnak (szurkolói zónák stb.).

A Fővárosi Közgyűlés szerdán támogatta az MLSZ szándékát. A képviselők 24 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett hagyták jóvá az erről szóló előterjesztést. Az indítvány szerint a főváros támogatásának feltétele, hogy a kiadásokat a kormány kormányhatározatban vagy az MLSZ nyilatkozatban vállalja. Az MLSZ-nek augusztus végéig kell benyújtania pályázatát.

Szerző
Frissítve: 2018.06.13. 13:01

Széthullóban a Sporting

Publikálás dátuma
2018.06.13. 07:59
A fején megsérült Bas Dost - Fotó: Carlos Palma / NurPhoto /AFP

A májusi szurkolói támadás miatt már heten akarnak eligazolni a Sporting Lisboa labdarúgócsapatától. Csaknem egy hónapja a klub edzőpályáján ötven, arcát eltakaró huligán randalírozott és agresszíven lépett fel a játékosokkal, edzőkkel és segítőkkel szemben. A támadók tettét az váltotta ki, hogy a Sporting a bajnokság utolsó fordulójában 2-1-re kikapott a Maritimótól, így a harmadik helyen végzett, és nem indulhat a Bajnokok Ligájában. Az összetűzésben több futballista megsérült, köztük Bas Dost, akinek a fejét találták el a rendbontók.

A holland válogatott játékos mellett a portugál nemzeti együttesben szereplő William Carvalho, Bruno Fernandes és Gelson Martins is jelezte, kérvényezi a vezetéstől szerződése felbontását, csakúgy mint Rui Patricio csapatkapitány, Jorge Jesus vezetőedző – aki már a szaúdi al-Hilalhoz szerződött – és Daniel Podence is. A portugál napilap, a Correio da Manha arról is beszámolt, hogy Gelson és Fernandes már előszerződést is kötött a rivális Benficával.

Szerző

Férfi kézilabda: a vb-kvalifikáció küszöbén a válogatott

Publikálás dátuma
2018.06.13. 07:57
ÖRÖM - Idegenben sikerült jelentős fórt kiharcolnia a magyar válogatottnak FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Ötgólos előnyről kezdi a Szlovénia elleni vb-selejtező második mérkőzését a magyar férfi kézilabda-válogatott. Bodó Richárd szerdán sem számolgatna, nyerni szeretne.

Sokan féltették a magyarokat az előző világbajnokságon bronzérmes szlovénok elleni, múlt szombaton 29-24-re megnyert idegenbeli összecsapás előtt. A kifejezetten küzdelmes, helyenként részrehajló bíráskodást hozó találkozón ugyanakkor a csapat – amelyből főként a két mérkőzés erejéig visszatérő Nagy László, a kapuban parádézó Székely Márton, valamint az egyaránt hat-hat találatig jutó Bóka Bendegúz és Bodó egyéni teljesítménye volt kiemelkedő – remeklésének köszönhetően hátrányból fordított, s szerzett megnyugtatónak tűnő előnyt. Persze, a fór tudatában sem valószínű, hogy a napokban már a visszavágó helyszínén, Veszprémben készülő együttes tagjai máris a zsebükben érzik a világbajnoki kvalifikációt.

„Természetesen nem – vágta rá a magyar bajnok MOL-Pick Szeged balátlövője, a lapunknak kedden nyilatkozó Bodó Richárd. – Úgy készülünk, hogy a visszavágó is 0-0-ról kezdődik, ezt a mérkőzést is meg akarjuk nyerni. Nem szeretnénk számolgatni, de ha ugyanazt a feszes védekezést és jó kapusteljesítményt tudjuk nyújtani, mint Koperben, akkor azt hiszem, nem is kell. Nagyon jó szlovén válogatottról van szó. Ez akkor is igaz, ha szombaton nem úgy játszottak, ahogy az eddig látottak alapján vártuk volna tőlük. Mi is nagyon jól összeálltunk, sokat hozzátett a csapat teljesítményéhez, hogy Nagy Laci és a Feci (Nagy László és Ilyés Ferenc – a szerk.) is visszajött. Igazán akartuk azt a győzelmet.”

Szlovéniában a dán játékvezetői páros már-már feltűnően többet engedett a hazaiaknak, szinte alig volt olyan periódusa a párharcnak, amikor nem küldtek le átmenetileg magyar játékost a pályáról. A nagyot küzdő nemzeti csapat azonban ezt is elbírta, az ellenszelet a maga javára fordítva, ellenállhatatlanul kézilabdázva győzte le ellenfelét – vendégségben lejátszott tétmérkőzésen története során először. Ennek ellenére kizárt, hogy Szlovénia feladta volna.

„Biztosan mindent meg fognak próbálni, hiszen nekik is ez az utolsó esélyük, hogy kijussanak a világbajnokságra. Szerintem a második mérkőzés nem lesz olyan durva, mint az előző, persze, majd meglátjuk” – mondta ezzel kapcsolatban Bodó.

A tét nem kicsi.

A jövő január 9. és 27. között Németországban és Dániában több helyszínen, Berlinben, Hamburgban, Münchenben, Kölnben, illetve Koppenhágában és Herningben sorra kerülő torna több, mint egy világbajnokság: olimpiai kvalifikációs verseny is egyben. A világbajnok automatikusan tagja lesz a 2020-as, tokiói nyári játékok mezőnyének is, míg a 2-7. helyezettek részt vehetnek a következő olimpia selejtezőjén. Aki kimarad, nehéz helyzetbe kerül a továbbiakban.

A helyzet súlyát átérzik a magyar szurkolók is: amint azt a hazai szövetség a hivatalos honlapján már hétfőn jelezte, szék nem marad üresen a Veszprém Arénában, minden jegyet eladtak a visszavágóra.

A drukkerek sem számolgatni, sokkal inkább ünnepelni szeretnének.

Nagy László: félig nyitva marad az ajtó
A Szlovénia elleni párharcra reaktivált egykori csapatkapitány, a válogatottságtól korábban visszavonuló Nagy László egyelőre úgy gondolja, hogy kijutás esetén sem utazna ki a csapattal a világbajnokságra, mégis el tud képzelni olyan szituációt, amelyben meggondolná magát. "Csak ebből a két meccsből indulunk ki, utána nyári szünet, aztán a többiek készüljenek nélkülem a világbajnokságra. De természetesen, ha sérülés adódna esetleg a jobbátlövő poszton, akkor nyilván a válogatott számára elérhető leszek" – fogalmazott a DIGI Sport Sport 24 című műsorában az immáron kétszázszoros válogatott kézilabdázó.Szerző