Pártalapításra készülnek Ásotthalmon a szakadárok

Publikálás dátuma
2018.06.12. 20:12
Novák előd még 2011-ben, a Jobbik nagygyűlésén - Népszava fotó

Nagy a felhajtóerő, egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy új pártot alakítunk – mondta lapunknak Novák Előd. A Jobbik vezetőivel szemben úgy látja, a párt történetében most először lehet valóban kilépési hullámról beszélni: komplett önkormányzati frakciók készülnek arra, hogy szakítanak a Jobbikkal.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere Mi Magunk néven alakított platformot a Jobbikon belül, az etikai bizottság ezt követően zárta ki a pártból. Toroczkai június 23-ra zászlóbontó gyűlést hirdetett Ásotthalomra. Novák Előd elmondása szerint azonban a várhatóan megalakuló párt neve nem feltétlenül Mi Magunk lesz. Annyit mondott, hogy „folynak az ötletelések”, több forgatókönyv is létezik, de bővebb részleteket nem árult el.

Novák Elődöt két évvel ezelőtt Vona Gábor, a Jobbik vezetője szorította ki előbb a párt elnökségéből, majd a parlamenti frakcióból. Miután a választási eredmény miatt Vona lemondott és háttérbe vonult, Novák Előd volt az, aki felkérte Toroczkai Lászlót, hogy induljon el az elnöki posztért. Toroczkai kis különbséggel kapott ki Sneider Tamástól.

Toroczkai kizárásával párhuzamosan a párt vezetői Novák feleségét, Dúró Dórát felszólították, hogy adja vissza parlamenti mandátumát. Dúró ennek nem tett eleget, de – Novák Elődhöz hasonlóan – kilépett a Jobbikból.

A képlet egyszerű. Novák Előd elmondása szerint: „ha Ásotthalmon sokan leszünk, akkor pártot alapítunk”. Arról, hogy mi számít soknak, nem akart beszélni. Számolni kell azzal is – tette hozzá – a helyszín nehezen megközelíthető, Budapestre nyilván könnyebb lenne mozgósítani.

Novák megközelítőleg pontosan sem tudta megmondani, hogy a tagság hány százaléka hagyta el eddig a Jobbikot. Eleve az is kétséges, hogy a Jobbik – mint azt a párt vezetői állítják – tényleg 15 ezres tagsággal rendelkezik-e. Az aktív tagokat illetően szerinte ennek inkább a harmada közelít a valósághoz. Novák végképp hiteltelennek tartja azokat a nyilatkozatokat, hogy a belső konfliktusok hatására még növekedett is volna a Jobbik taglétszáma.

A kilépések mértékét – jegyezte meg – azért nehéz számba venni, mert némelyik alapszervezetben akkora a csalódottság, hogy a feloszlásról nem is született formai döntés határozatképesség hiánya miatt, de attól a szervezet még megszűntnek tekinthető. Ilyen például a sátoraljaújhelyi, amelynek elnöke viszont ezután kilépett, független települési és megyei közgyűlési képviselőként folytatja munkáját.

Akadnak, akik még várakozó állásponton vannak. Mások a kilépésüket még nem hozták nyilvánosságra, vagy éppen nem is fogják nyilvánosságra hozni. Novák Előd több esetről is tud, ahol a teljes jobbikos önkormányzati frakció elhatározta, hogy elhagyja a pártot, és már csak a technikai részletekről folynak egyeztetések.

A Jobbik vezetői közben tartják magukat ahhoz, hogy csak tisztulás vagy lemorzsolódás zajlik. Sőt. Jakab Péter szóvivő – ahogyan arra Novák Előd is utalt – a köztévében kijelentette, hogy még csak lemorzsolódás sincs: a tisztújítás óta másfélszer annyian léptek be a Jobbikba, mint ahányan elhagyták azt

A szóvivő a Népszavának elmondta: nincs felhatalmazása rá, hogy pontos adatokat közöljön, de az általa említett arányok stimmelnek. Amúgy pedig „se pro, se kontra nincs nagy mozgás”. Arra a kérdésünkre, mit szólna ahhoz, ha a kilépők saját pártot alapítanának, Jakab Péter a Jobbik volt elnökét idézte. Vona Gábor ugyanis többször kitért rá, hogy azok, akik másként képzelik el a közélet alakítását, hozzanak létre új mozgalmat vagy pártot.

Szerző

"Dühöngött" a vihar, fákat csavart ki Nagycenk közelében

Fákat, villanyvezetékeket döntött ki és háztetőket rongált meg kedd délután Nagycenk és Pereszteg környékén egy gyorsan átvonuló vihar, ezerháromszáz fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. A nagycenki Soproni utcában több helyen károkat okozott a vihar a családi házakban, a peresztegi Fő utcában és a hegykői Fő utcában kidőlt fát távolítottak el az úttestről a tűzoltók.  Hozzátette: folyamatosan érkeznek a bejelentések, a hivatásos tűzoltók mellett önkéntes tűzoltók is segítenek a károk felszámolásban. A viharban senki nem sérült meg.

Szerző
Témák
vihar Nagycenk

Akkora válság jön, hogy még 7 milliárdot költünk az Operaházra

Publikálás dátuma
2018.06.12. 19:04
Az Operaház nézőtere Fotó: Népszava/ Kállai Márton
Már közel bruttó 28 milliárd forintnál jár az Operaház felújításának költsége, a pénzügyi válságra készülő kormány újabb milliárdokkal támogatja az eredetileg harmadáron tervezett tervezett projektet.

Mintegy 7 milliárd forintot költ a magyar állam az Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújítására – derül ki a Magyar Közlönyből; az Orbán Viktor által jóváhagyott kormányhatározat az idei évben kétmilliárd, jövőre pedig 4,95 milliárd forintot biztosít a generálkivitelezési munkákra és külön beszerzésekre. A támogatással együtt a kormány arról is döntött, hogy az Operaház átadása 2019 januárjáról májusra csúszik.

Mint a Népszava megtudta, a kormányzati pluszpénz többletforrásnak számít az eddigiekhez képest, vagyis az Operaházra így közel bruttó 28 milliárdot szánnak.

A költségek fokozatosan, másfél év alatt emelkedtek az égig: az intézmény fenntartója a pályázat kiírásakor – 2016 októberében – még 9,2 milliárd forintra becsülte a költségeket, a közbeszerzést elnyerő konzorcium azonban közel 14,2 milliárdért vállalta és vitte el generál tervezési és kivitelezési feladatokat. A konzorciumot nem mellesleg a jól menő győri üzletember, Paár Attila érdekeltségébe tartozó West Bau Hungária Zrt. vezeti – Paár arról is ismert, hogy korábban Tiborcz István üzlettársa volt.

A felújítási költségek azonban itt sem álltak meg: a színpadfelújítás bruttó 6,6 milliárdos költsége tovább emelte a limitet, és csak ezután érkezett a kormány hétmilliárd forintos ajándéka. Az Operaház sajtóosztályától szerettük volna megtudni, hogy milyen plusz beruházás, munka indokolja az Operaházra fordított újabb közpénzhegyet. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

Hiába kérnek, nem fog adni

Az újabb pénzosztás már azért is visszás, mert sajtóértesülések szerint Orbán Viktor épp a hetekben jósolt pénzügyi válságot az eurózónában. A kötcsei polgári pikniken a miniszterelnök azt mondta, hogy ezentúl hiába kérnek majd miniszterei plusz 10-20 milliárdot fejlesztési célokra, ő nem fog adni - Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig éppen az állítólagos várható krízisre hivatkozva jelentette be, hogy 50 százalékkal növelni fogják az ország általános költségvetési tartalékát.

Szerző