Medve harapott meg egy pásztort

Publikálás dátuma
2018.06.12. 13:21
Európai barna medve. Illusztráció: Lino Mirgeler / DPA
Medve harapott meg egy pásztort a Hargita megyei Kissolymos határában - közölte kedden az Agerpres hírügynökség alapján az MTI.

A Hargita megyei rendőrség tájékoztatása szerint a 34 éves férfi a juhait legeltette a falu közelében, amikor hétfő este medve támadt rá. A rendőrségi szóvivő szerint a férfi minden bizonnyal megpróbált elszaladni, de a medve elkapta, és megharapta a jobb bokáját. A történtek után a rendőrség riasztotta a mentőszolgálatot, és a férfit a székelyudvarhelyi kórház sürgősségi osztályára szállították.

A kissolymosi volt az idei negyedik eset, amikor emberre támadt medve a székelyföldi Hargita megyében. Tavaly 18 személy sérült meg medvetámadás következtében a megyében.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Csakhogy a vadászok elsősorban a trófeaként értékesíthető domináns hímekre vadásztak.

A román környezetvédelmi tárca áprilisban közvitára bocsátotta a medvepopuláció megőrzésére kidolgozott cselekvési tervet. A dokumentum megállapítja, hogy túlszaporodott a romániai medvepopuláció, és a populációszabályozás érdekében történő vadászatot is lehetővé teszi.

Május végén a román parlament a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére olyan törvénymódosítást fogadott el, amely arra kötelezi a környezetvédelmi minisztériumot, hogy állapítson meg beavatkozási kvótát a medvepopuláció szabályozása érdekében. A törvénymódosítás Klaus Iohannis államfő kihirdetésére vár.

A medvékkel való együttélés elsősorban székelyföldi problémának számít Romániában. A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található

Szerző

Felborult egy autó a Józsefvárosban

Publikálás dátuma
2018.06.12. 12:50
A Bérkocsis utca látképe Forrás: Google Maps
Karambol történt kedd reggel a Bérkocsis utcában, egy nő megsérült.

Baleset miatt helyszínelnek a rendőrök a józsefvárosi Bérkocsis utcában, ahol reggel nyolc óra után két autó karambolozott, a 31-es szám előtt.

A tisztázatlan körülmények között történt ütközés során az egyik autó felborult, a benne utazó nő megsérült. A helyszínelés idejére a rendőrség mindenkit óvatos közlekedésre kér az érintett útszakaszon.

Szerző

Tragédia a Volgán: hajók ütköztek, legalább tízen meghaltak

Publikálás dátuma
2018.06.12. 09:17
A Volga folyó, ködben. Illusztráció: Vladimir Vyatkin / Sputnik
Összeütközött egy katamarán sétahajó egy uszállyal hétfő este a Volga folyón, Volgográdnál - írja az MTI. A balesetben tizenegy ember életét vesztette: a korábban eltűnt férfi testét is megtalálták.

A tizenkét személyes katamarán, amelynek fedélzetén tizenhatan tartózkodtak, felborult. A vizsgálat megállapította, hogy járművön - amelyre nem váltottak ki személyszállítási engedélyt sem - nem voltak mentőmellények. A hajó kapitánya, aki maga is életét vesztette a balesetben, a halottkémi jelentés szerint ittas volt.

A sétahajó öt kimentett utasa közül hármat lehűlés miatt, illetve zúzódásokkal kórházba kellett szállítani. Az áldozatok - hét nő és négy férfi - valamennyien orosz állampolgárok voltak.

A holttestek felkutatásában mintegy 1400-an vesznek részt, köztük a vízi rendőrség egységei és búvárok is.

A két jármű helyi idő szerint este 10 órakor, a parttól 250 méternyire ütközött egymásnak. A baleset ügyében eljárás indult a vízi közlekedés szabályainak megsértése címén.

Szerző