Előfizetés

Megvan a medve

Altató lövedékkel meglőtték azt a medvét, amely május végén először Nógrád megyében bukkant fel, legutóbb pedig a Csongrád megyei Sándorfalván látták.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán közölte: a Szegedi Vadaspark igazgatójának, Veprik Róbertnek sikerült altatólövedékkel meglőni a medvét.

A 2-3 évesre becsült, fokozottan védett fajhoz tartozó állat visszakerül a Bükki Nemzeti Parkba, de szabadon engedése előtt jeladót kap, hogy egyszerűbb legyen nyomon követni a mozgását.

Ítéletidő Vas megyében

Tizenhárom ingatlanból negyven embert telepítettek ki és helyeztek el ideiglenesen a helyi művelődési házban a Vas megyei Hegyhátszentjakabon, mert az éjszaka hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső miatt a Vadása tórendszernél a két tavat elválasztó védműnél több helyen megcsúszott a föld, suvadások keletkeztek - közölte szombaton reggel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

Az érintettek azóta visszatérhettek otthonukba, a védművet megerősítik.

Egyed László alezredes elmondta, az éjszaka során harminchat eseményhez vonultak a tűzoltók a megyében. A lehullott csapadék miatt megtelő vízelvezető árkok és felduzzadt patakok elsősorban őrségi településeken okoztak gondot, ahol a vízátfolyások ellen homokzsákokkal védekeznek.

A viharban 12 településen az elektromos ellátórendszer is meghibásodott, a szolgáltató szakemberei dolgoznak a helyreállításon.

A meghibásodásban érintett települések Ivánc, Hegyhátszentmárton, Csákánydoroszló, Nemesládony, Nagygeresd, Pecöl, Kenéz, Nagysimonyi, Tokorcs, Szombathely Nárai úti része, Szemenye és Kám.

Egyed László szólt arról is, hogy Gasztony községben egy megáradt patak miatt nyolc épületet védenek homokzsákokkal.
Vízátfolyások miatt kilenc alsórendű út egy-egy szakaszát kellett lezárni, de elzárt település nincs - tájékoztatott az alezredes.

7-en a 7-ről: Ön hol látott medvét?

Arató András

Klubrádió

Nem mondom meg, mert Önök közzéteszik, a magyarok fő keresztényének trófea figyelő kommandója elolvassa, aztán szegény mackó egy finn háziállat sorsára jut, vadászbaráti vendégül látás keretében, közbeszerzési alapon. Viszont az éppen Orosháza közelében bóklászó szőrös migráns, miközben a vice miniszterelnök flintája elől menekül, fennakadhat az Európát védelmező szögesdróton, ám a szerbek minden bizonnyal beengedik, hiszen nyilvánvalóan veszélyben az élete.

Avar János

újságíró

Pakson. De persze Pesten is, méghozzá kormányhivatalban. Mármint a jelképes orosz medvét, az ő nyomait észlelem atomerőműben és külügyminisztériumban, s másutt is. De az altatólövedékeket nem rá lövik, hanem az zembereket altatják: nem kell félni ETTŐL a medvétől, csak jóban vagyunk vele, ki emlékszik már medveharapásra?!.

Bolgár György

rádiós újságíró

Sehol. Hiába kiabálom évek óta, hogy lássuk a medvét, csak üres duma van, gyakran még az se. Lássuk a mevét, de a nemzet örökös vezetője csak a vagyonnyilatkozatát mutatja, amelyen még egymilliós megtakarítás sincs. Lássuk a medvét, mondom, ám a nemzet Lőrince ártatlan arccal csak az osztalékot markolja föl. Lássuk a medvét, kiabálom hiába, mert csak Putyint látom gyakran errefelé kóborloni. Szóval a medvét nem látom, csak a brummogását hallom. Itt van.

Farkasházy Tivadar

Hócipő

A medve itt mégis gyakoribb, mint a migráns, márpedig ha láttak Őcsényben, Szegváron, Perbálon, Pécsett, bár azok vízipólósok voltak, akik között ritka a néger. Nem úgy mint Makón, ahol Fekete Pákót látták annak. Sajnos Toroczkai épp Pesten volt szövetkezni és nem Ásotthalmon, ő kiverte volna a kultúrból. Akkor mi az érdekes abban, hogy Szolnokon medvét láttak. 56-ban Kádárt is látták ott, pedig akkor épp Moszkvában volt. Már van egy mondás is: látod az abonyi 32 medvét? De lehet, hogy keverem a milánói makarónival.

Horváth István

hírlapíró

Egy régi fotóra emlékszem. A képen egy lelőtt medve teteme fölött diadalmasan mosolyog a Kárpátok géniusza, Ceausescu, a román kommunisták és a falurombolás bölcs vezére. Pontosan úgy, ahogyan a magyar keresztény demokraták géniusza, Semjén Zsolt áll elejtett áldozata mellett. Ja, az szelíd, háziasított rénszarvas volt. Bocs!

Horváth Zoltán

újságíró

Az utóbbi években leggyakrabban a tőzsdén futottunk össze. De neki sem örültem jobban, mint annak, amelyik vagy 44 évig vackolta be ide magát - ideiglenesen. Mindegyik az én mézecskémet dézsmálta...

Veress Jenő

a Népszava főmunkatársa

Olcsó poén lenne elsütni, hogy egyre többször és egyre nagyobbnak, aggasztóbbnak látom a minálunk csörtető nagy orosz medvét. A biztonság kedvééért inkább csak annyit írok: barátom a Medve sajt. (És Micimackó.)