Előfizetés

Vámuniót hoz létre Koszovó és Albánia, a határellenőrzést is eltörölnék

Publikálás dátuma
2018.06.07. 12:57
Az albán és a koszovói államfők - Bujar Nishani és Hashim Thaci - egy tavaly novemberi találkozás alkalmával. Fotó: Erkin Keci /
Vámuniót hoz létre Koszovó és Albánia, a pristinai parlament szerda késő este pedig jóvá is hagyta az erről szóló megállapodást - számol be róla a koszovói sajtó alapján az MTI. Jóváhagyták a képviselők határellenőrzés megszüntetéséről szóló javaslatot is. A szerb kisebbség ugyanakkor tiltakozik: a lépésben a Nagy-Albánia-eszme megvalósulását látják.

A megállapodás értelmében Koszovó és Albánia azonos vámokat vet ki a más országokból származó azonos termékekre, a két ország között pedig megszűnik a vámkötelezettség. Emellett a képviselők jóváhagyták azt a határozati javaslatot is, amely megszüntetné az ellenőrzést a két ország határán. A javaslattevők emlékeztettek: ez nem a határ megszűnését jelenti, csupán megkönnyítenék az emberek közlekedését a két ország között.

A koszovói szerb kisebbségi képviselőket ezzel nem sikerült megnyugtatni. Szerintük a vámunió elfogadhatatlan, mert előrevetíti a két ország teljes egyesülését, vagyis a korábban sokszor bírált Nagy-Albánia-eszme megvalósulását. Az elképzelés egy országban egyesítené az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánokat, és ehhez szeretne csatlakozni a dél-szerbiai Presevo-völgyben élő albán kisebbség is.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád továbbra is a sajátjának tekinti a többségében albánok lakta területet. Zorana Mihajlovic, a szerb kormány alelnöke csütörtökön elítélte a vámunióra vonatkozó elképzeléseket, és kijelentette, a szerb intézmények reagálni fognak a történtekre. Azt azonban nem részletezte, hogy milyen lépésekre lehet számítani.

500-nál több elítéltnek kegyelmezett a "lágyszívű elnök"

Publikálás dátuma
2018.06.07. 12:20
Filip Vujanovic. Fotó: Patrik STOLLARZ / AFP
Tizenöt évig tartó elnöksége alatt több mint ötszáz elítéltnek adott kegyelmet Filip Vujanovic volt montenegrói államfő, akinek májusban járt le a mandátuma - közölte a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) alapján az MTI. Bírálói szerint az elnöki kegyelem feltétele mindenek előtt a kormánypárthoz való lojalitás volt.

Ezzel a számmal Vujanovic rekordernek számít nemcsak saját országában, hanem az egész térségben, és kiérdemelte a "lágyszívű elnök" megnevezést. Mindazonáltal a kegyelmet nyert elítéltek magas száma bírálatra is okot adott, egyesek szerint ugyanis olyanok is szabad lábra kerültek így, akik komoly bűncselekményeket követtek el, és megérdemelték volna, hogy letöltsék a teljes börtönbüntetésüket.

A montenegrói elnöki hivatal adatai szerint Vujanovichoz 15 éves elnöksége alatt mintegy 2500 kegyelmi kérelem érkezett, és ő ezeknek az egyötödét hagyta jóvá. "A manipulatív közlések ellenére nem tartozom a könnyen kegyelmező elnökök közé" - hangsúlyozta a televíziónak a volt elnök. Mint mondta, az utóbbi 15 évben olyan politikát folytatott, amilyet a törvények megszabtak, illetve lehetővé tettek, és ez az elítéltek kegyelmére vonatkozó irányelvekkel is így volt.

Zoran Vujicic, a szabadon bocsátott rabok sorsát is nyomon követő civil szervezet képviselője szerint még az Európa Tanács is megállapította, hogy Montenegró az első három olyan ország között szerepel, amelyek a lakosság számához viszonyítva a legtöbb elítéltnek adtak kegyelmet. Ezzel azt az üzenetet közvetíti az ország, hogy megengedhető a törvényszegés, hiszen ha valaki lojális a kormányzó pártokhoz, akkor nagyon könnyen kegyelmet kaphat - vélte egy másik, az állampolgári jogokkal foglalkozó civil szervezet képviselője, Tamara Milas.

Az igazságügyi minisztérium szerint azonban nem fordult elő olyan, hogy súlyos bűncselekményért elítélt fogoly kapott volna kegyelmet.

Montenegróban a kérvények először az igazságügyi tárcához kerülnek, az továbbítja a dokumentumokat az elnöknek. A leggyakrabban a kisebb bűncselekményekért rövid időre elítéltek kapnak kegyelmet, emellett gyakori az egészségügyi okokból történő szabadon bocsátás - emelte ki Natasa Radonjic, az igazságügyi minisztérium munkatársa.

Az RTCG tájékoztatása szerint a hat évvel ezelőtt elfogadott kegyelmi törvény lehetővé teszi, hogy az államfő saját kezdeményezésre is kegyelmet adjon az elítélteknek, és nincs szükség arra, hogy kikérje a bíróság véleményét

Lángba borult egy luxusszálloda London szívében

Publikálás dátuma
2018.06.07. 11:32
Mandarin Oriental Hyde Park, London/Facebook
Tűz ütött ki egy luxusszállodában London központjában szerda délután. A Mandarin Oriental renoválását éppen egy hete fejezték be, ez volt a 115 éves szálló eddigi legalaposabb felújítása. A hotel tetejéről már hatalmas füstoszlop szállt fel amikor 4 óra előtt riasztották a tűzoltókat - tudósít az Euronews.

Miután a lángok felcsaptak a 12 emeletes épületben, a teljes személyzetet kimenekítették a Hyde Parkba, ahol palackozott vizet kaptak. A felújítás után vendégek még nem voltak a hotelben.

Mandarin Oriental Hyde Park, London/Facebook

Mandarin Oriental Hyde Park, London/Facebook

A Mandarin Oriental honlapja szerint „egyike London leglátogatottabb ötcsillagos szállodáinak”. Több luxusétterem is található benne, az egyik a világhírű séf, Heston Blumenthal nevéhez köthető Dinner. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet.