Előfizetés

A vonalakba sürített társadalomkritika - A sajtókarikatúra ünnepe

Publikálás dátuma
2018.06.07. 10:55
Forrás: World Press Cartoon/Facebook
Sok újdonságot hozott az idei World press Cartoon: a sajtóban megjelent karikatúrák Portugáliában megrendezett mustrájának történetében először, tizenhárom év után nő, az olasz Nardi nyerte el a fődíjat - informál az Euronews.

A szólásszabadságról szóló karikatúrája, amely a rajzolt publicisztika kategóriában szerepelt, elbűvölte a zsűrit, mondta a fesztiváligazgató António Antunes. Idén a World Press Cartoont megnyitották az interneten megjelent művek előtt is.

Az internetes publikáció komoly előnyökkel és hátrányokkal is jár. Rengeteg újság egyszerűen megszűnt, vagy már nincs nyomtatott változata. Van, ahol csökkentették a karikatúráknak szánt felületet. nem cenzúráról van szó, annál is rosszabb a helyzet. Ez egy kulturális probléma. Lassan elveszik a közéleti karikatúra hagyománya. Az internet persze nagyszerű, mert az egész világ potenciális közönség, de ha az internetre publikálsz, akkor nem mindig fizetnek ki - mondta a Nardi művésznéven alkotó karikaturista. 

Életműdíjjal ismerték el Augusto Cid portugál karikaturista ötven éves pályafutását.

Idén is Donald Trump volt a karikaturisták fő témája, de jutott reflektorfény Vlagyimir Putyinnak és Kim Dzsong Unnak is.

PÁPAI GÁBOR RAJZA

PÁPAI GÁBOR RAJZA

A hazai mezőnyben vélhetőleg Orbán Viktor miniszterelnök adja a fő muníciót.

POSZT: a Katona József Színház a csúcstartó

Publikálás dátuma
2018.06.07. 07:47
Forrás: Facebook/POSZT
A baranyai megyeszékhelyen ma kezdődik a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó. Némi hiányokat mutató, mégis több érdekességet felvonultató versenyprogram, és sok kísérő rendezvény várja a posztolókat.

Az idei POSZT műsorfüzetében összegyűjtöttek néhány rekordot a találkozó történetéből. Kiderült például, hogy a legtöbb díjat, szám szerint harmincnégyet, eddig a Katona József Színház zsebelhette be. Most is van esélyük, hiszen két előadásukat is beválogatták a találkozó versenyprogramjába. A díjeső dobogón a második az Örkény Színház és a harmadik egy vidéki teátrum, a kaposvári Csiky Gergely Színház. Utóbbi két színház most nem szerepel a versenyprogramban. Ami a további rekordokat illeti a rendezői jelenlétet számon tartó kimutatásban Mohácsi János És Zsótér Sándor szerepel fej-fej mellett, mert mindkettőjüknek tizenhat produkcióját válogatták be a POSZT-ra és Mohácsi csupán egy díjjal nyert többet, mint Zsótér. Most egy Mohácsi-előadás indul az elismerésekért, Zsótér Sándor által színre vitt mű ezúttal nem versenghet a díjakért.

Ami egyébként a mostani versenyprogramot illeti, szintén rekord, legalábbis nem volt rá eddig példa, hogy egy darabot háromféle előadásban is lehet majd látni. A kaukázusi krétakör a Katona József Színház, a Nagyváradi Szigligeti Színház és a Miskolci Nemzeti Színház változatában szerepel a programban. Ami még újdonság, hogy négy határon túli magyar társulat is meghívást kapott a POSZT-ra, már mint a versenybe. A már említett nagyváradi mellett, a marosvásárhelyi, az újvidéki és székelyudvarhelyi együttes is jelen lesz a fesztiválon.

És ha már fesztivál, az előző évekhez hasonlóan ismét szerepelnek versenyen kívül is előadások a találkozón, elsősorban olyanok, amelyek szélesebb közönségréteget céloznak meg. De van közöttük egyetemi vizsgaprodukció, monodráma és önálló est is.

Fontos része a POSZT-nak a Nyílt Fórum, ahol új kortárs darabokat olvasnak fel, most többek között Drubina Orsolya, O, Horváth Sári, Lénárd Róbert, Totth Benedek, Maruszki Balázs, illetve több szerzőpáros, Kovács Dominik - Kovács Viktor, Maros András – Szálinger Balázs, Kurta Niké – Tési Dóra, műve mutatkozhat be a pécsi közönség előtt.

Kinek szól?
Évre évre felvetődik, kinek is szól a Pécsi Országos Színházi Találkozó. A szakmának, vagy inkább a pécsi nézőknek, netán mindkettő kategória képviselőinek?
Azt hiszem erre a régi dilemmára a mostani sorozat sem ad majd választ. Mindenesetre az tény, hogy a tizennyolc évessé lett sorozat nagy ambícióval indult, köszönhetően Jordán Tamásnak és munkatársainak. Igyekezett is mindenki részt venni rajta, aztán a politika és szakmai viták hullámai idei is begyűrűztek és talán nem túlzás azt állítani, hogy emiatt kissé viharvert lett a találkozó.
A fennmaradását azonban a látszólagos szakmai kiegyezés tartja egybe, vagyis a két szakmai szervezet és a város egységesen kitartott amellett, hogy Pécsett maradjon a fesztivál. A szakma prominenseiből létrejött tanácsadó testület legitimálta ezt a szándékot, igaz időközben például a Színházi Kritikusok Céhének képviselője kilépett a grémiumból.

Szeresd a dínót!

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2018.06.07. 07:45
Forrás: UIP-Duna
Politikailag korrekt és látványos lett a Jurassic World: Bukott birodalom és ráadásul zsánert vált a végkifejletre. Nem utolsósorban a képsorok hatására még könnyeket is lehet ejteni a dínókért.

Napjaink Hollywoodja a biztonsági játék híve. Adott rajongótáborral rendelkező képregényadaptációk, csillagközi mesék szappanoperai mélységekig vezérelve és a franchise reményében leporolt régi sikerek újragondolása. A ma mozikba kerülő Jurassic World: Bukott birodalom az utóbbi csoportba tartozik, hiszen Steven Spielberg 1993-as, Jurassic Park című blocbustere nyomán ez immár a negyedik folytatás. Azaz, pontosabb mégsem, mert Spielberg trilógiája után Colin Treworrow író-rendező nem negyedik részt, hanem inkább egy rebootot készített el három évvel ezelőtt Jurassic World címmel. Ez a film lényegében az első rész harsányabbra hangszerelt és olykor egészen önironikus verziója volt: azon a mai napig elnevetem magam, amikor Bryce Dallas Howard magassarkúban szökdécselt és rohangált az elszabadult vadállatok elől.

A bevételek olyan kedvezőek voltak, hogy eldöntötték: akkor készül még egy trilógia. Mivel erre nem volt előre semmilyen terv, Trevorrow álladó írótársával, Derek Conelly-vel elkezdett dolgozni a folytatás forgatókönyvén, de a rendezői széket átadta a spanyol Juan Antonio Bayonának (Árvaház A lehetetlen), mivel akkor még úgy volt, hogy ő rendezi majd a Star Wars kilencedik részét. (Állítólag Trevorrow-nak nagy tervei voltak Luke Skywalkerrel, de ő Az utolsó jedik-ben meghalt, így kreatív vitába keveredett a Disney-vel és szerződést bontott.) De jó hírem van: tulajdonképpen jót tett a franchise-nak Bayona vizuálisan sokkal kifinomultabb stílusa, miközben dramaturgiai szempontból is innovatív lett a Bukott birodalom. Már amennyire ez a terminus az álomgyárban értelmezhető.

A Jurassic Word: Bukott birodalom ugyanis zsánert vált a végkifejletre. Ez pedig nem meglepő egy Trevorrow-tól, aki a 2012-es debütjében a Kockázatos túra című komédia utolsó jeleneténél úgy döntött, komolyra fordítja a hangvételt, és sci-fi drámaként fejezi be. A Bukott birodalom esetében is hasonlót dobott be, hiszen a nagy nyári blocbusternek a lezárását egy gótikus horrorba fordította át – persze a vér nélküli verzióba, mivel a korhatár azért nagy úr odaát. A hősök maradtak: a veled is, nélküled is viszonyban lévő Vöröshajú Nő (Howard) és a Bajuszos Viccmester (Chris Pratt), akik tudósok és akcióhősök is egyszerre. Azért térnek most vissza a dínók szigetére, hogy a teljes pusztulástól elől (mert a földdarabot elpusztítja egy vulkán) kimentsenek néhány példányt. De persze, az egész egy összeesküvés. A szigetről sikerül kijutniuk (lenyűgözően látványos akció keretében), hogy aztán egy kastélyban bekövetkezzen a nagy leszámolás a gonoszokkal és a már említett gótikus horror. A lezárás pedig olyan, hogy garantáltan kíváncsiak leszünk a grande lezárásra a következő epizódban.

Bár sok logikátlanság is van a Bukott birodalom cselekményében végletekig spilázott forgatókönyvben (például: nem veszik észre a gonoszok, ahogy hőseink egy teherautóval felugratnak a hajójukra), nem igazán tudok haragudni a Bukott birodalomra, mert Trevorrow és Conelly piszok jószándékú mondanivalóval dobták fel a képletet. Ebben a filmben ugyanis még könnyeket is lehet ejteni a dínókért, sőt nevelik a nem (teljesen) cinikus mozinézőt: a kihalt, majd genetikailag újraalkotott kissességet is megilletik az alapvető emberi jogok. Remélem, érthető!

Info:

Jurassic World: Bukott birodalom

Forgalmazza a UIP-Duna