New Yorkot is féltik a németektől

Publikálás dátuma
2018.06.07. 09:13

Elrendelték, hogy a tengerpart homályban tartandó. Ez intézkedéssel kapcsolatban a Broadway - fényreklámokat is betiltották

Azon épületeket, amelyekben világítanak kifelé, el kell homályosítani. Ez intézkedések okát még nem közölték. valószínűen azonban a németek esetleges légi támadásának megakadályozására szolgálnak.

Mint a lapok New York-ból jelentik: New York kikötőjét a tengeralattjárók miatt elzárták.

Egy másik new-yorki Reuter-jelentés szerint körülbelül 15 amerikai hajót, köztük 2 gőzöst süllyesztettek el május 25-e óta tengeralattjárók az Atlanti-tenger partjain. A Portorico-vonal Carolina nevű legnagyobb, gőzösét Sandy Hooktól 125 mérföldnyire támadták meg. A Carolina június 2-án este szikratávirattal jelentette, hogy egy tengeralattjáró megtámadta. Egy másik szikratávirattal azt adta hírül, hogy lövés érte épp, az utasok csónakba szállnak. A Carolinának 220 utasa és 120 főnyi legénysége volt, közülük 58-an eltűntek, beleértve azt a 16 személyt, akik egy mentőcsónak fölfordulása folytán megfulladtak.

Az Edward H. Celet shooner kapitánya közli, hogy hajóját vasárnap este egy körülbelül 200 lábnyi hosszú tengeralattjáró, amelyen két nagyobb és egy kisebb ágyú volt, megtámadta. A Cele legénységét egy amerikai hajó vette föl, amelyet ugyancsak üldözőbe vett egy tengeralattjáró azonban sikertelenül.

A Texél nevű hajót, amely rakománnyal Portoricoból New Yorkba tartott, vasárnap a parttól 30 mérföldnyire elsüllyesztették. A német parancsnok a személyzetet a mentőcsónakokba, rendelte, azután robbantó bombát helyeztek el a hajón. A 36 főnyi személyzetet élelem és víz nélkül sorsára hagyták. Később egy part menti őrhajó fölszedte őket.

Népszava 1918. június 7.

Szerző