Amerikai importvámok – Itt az EU válasza

Publikálás dátuma
2018.06.06. 15:29
AFP / Wiktor Dabkowski / DPA
Már júliusban hatályba lépteti válaszintézkedéseit az Európai Unió az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámokra, a tervezett lépések keretében az első körben mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek ki 25 százalékos importvámot – írja az MTI.

Az Európai Bizottság szerdai ülésén jóváhagyták azt az amerikai árulistát, amelyet az EU importvámokkal sújtana, és amelyet már korábban megküldtek a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO). A listán többek között a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, de megtalálhatók rajta bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is. Szakértők szerint számos érintett amerikai cég központja fontos republikánus vezetésű államokban található.

A testület közölte: a tagországokkal együttműködésben várhatóan még júniusban sikerül lezárni a megfelelő eljárást, a védővámok így már a következő hónapban életbe léphetnek.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos leszögezte: ez „megfontolt, arányos és jogszerű” választ jelent Washington „egyoldalú és törvénytelen” lépésére. „Sajnáljuk, hogy az Egyesült Államok nem hagyott számunkra más választást” – fogalmazott.

Az EU tavaly 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba. Brüsszeli tájékoztatás szerint ezért a jövőben további 3,6 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek majd még ki importvámot. Erre három év múlva vagy a WTO vitarendezési eljárásának lezárulta után kerülhet sor.

Donald Trump amerikai elnök még március 23-án – nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva – jelentette be, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél-, és 10 százalékos vámtarifával pedig az alumíniumtermékek behozatalát. A Fehér Ház azonban átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezekkel az országokkal a végleges mentesítésért cserében az Egyesült Államoknak kedvező gazdasági megállapodást sikerül kötnie.

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter múlt héten közölte, hogy Washington június 1-jei hatállyal kiveti a védővámokat az európai, kanadai és mexikói acél-, és alumíniumtermékekre. „A tárgyalások nem vezettek eredményre” – fogalmazott Ross.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ezt követően aggodalmát fejezte ki az „indokolatlan” amerikai döntés miatt, amely szerinte ellentétes a WTO szabályaival. Mint rámutatott, az Egyesült Államok nem hagyott más lehetőséget, mint hogy a WTO-hoz forduljanak, és importvámokat vessenek ki bizonyos amerikai árukra.

Szerző
Frissítve: 2018.06.06. 16:29

Méghogy jegy 1 euróért... - Hamis Wizz Air promó a neten

Publikálás dátuma
2018.06.06. 13:48
Illusztráció/AFP fotó

Hamis Wizz Air promóció terjed az interneten, a cég arculatával megegyező weblap, illetve Facebook poszt hamisan azt ígéri, hogy egy megosztással, valamint néhány kérdésre adott helyes válasszal a felhasználó 1 euróért 2 Wizz Air repülőjegyet vásárolhat - figyelmeztet a légitársaság MTI-nek küldött szerdai közleményében. A diszkont légitársaság hivatalos honlapja a wizzair.com címen található. Bármilyen promóciót, versenyt kizárólag a saját hivatalos honlapján, illetve a saját hivatalos közösségi média felületein, valamint a Wizz hírlevélben hirdetnek meg - közölték. A tájékoztatás szerint a Wizz Air megteszi a szükséges lépéseket azon természetes és jogi személyek ellen, akik hamisan állítják, hogy a Wizz Air nevében járnak el, és a cég nevében megtévesztik a fogyasztókat.

Szerző

Liszteskék eszik el előlünk a káposztát (is)

Publikálás dátuma
2018.06.06. 13:09
Shutterstock fotó
Noha igen bájos nevük van, valójában kis gazemberek, még vírusokat is terjesztenek. A sikeres védekezéshez gyakran ötvözni kell a kémiai és a biológiai megoldásokat - írja az Agrofórum.

A portálon egy gazda kérdésére válaszolva az okleveles növényorvos tájékoztat:  a liszteskék apró, fehér molyokra emlékeztető, libegő röptű rovarok. Az imágóknak 2 pár szárnyuk és erős szipókájuk van, a szárnyakat lisztszerű viaszpor fedi. A párás, meleg helyeket kedvelő, sok tápnövényű rovarok, leginkább a paradicsomon, paprikán, uborkán, káposztán és dísznövényeken károsítanak.

Szívogatásuk nyomán a levelek halványodnak, sárgulnak, elhalva leesnek. Tömeges megtelepedésük esetén jelentős mennyiségű mézharmatot fecskendeznek a növények levelére. A mézharmaton a korompenész telepedik meg, és vastagon ellepi azt, eladhatatlanná téve a termésünket. A liszteskék a szívogatáson túl másodlagosan számos, burgonyát, paradicsomot, dohányt és egyéb növényeket fertőző vírusokat is terjesztenek.

Az ellenük való védekezést előrejelzésre alapozva kell elkezdeni, melyre a sárga ragacsos fogólapok használata az ajánlott. A liszteskéket (főként az imágókat) szabad szemmel is megfigyelhetjük, felzavarva tömegesen repülnek fel, majd újra visszatelepednek a növény fonákjára. A védekezést már alacsonyabb kártevő népesség esetén célszerű elkezdeni, tömeges előfordulásuk esetén több kezelésre is szükség van.

A lárvák és az imágók ellen egyaránt védekezhetünk rovarölő készítményekkel, az imágók és a mozgó lárvák könnyen elpusztíthatóak, de az idősebb, viaszbölcsőben lévő lárvák ellenállóbbak. Az egyes növényvédő szer hatóanyagokkal szemben nagyfokú ellenállóságot fejlesztettek ki, ezért elengedhetetlen a felszívódó hatóanyagok használata és a megfelelő szerrotáció. A szakember kiemeli a spirotetramat hatóanyagú készítményt, amiy ugyan nem hat azonnal, de felszívódó képességével és a hatóanyag gyökérirányba történő szállítódásával jelenleg kiemelkedik a liszteskék elleni védekezésben.

Szerző