Előfizetés

Pákh 3 milliárdért mégis túlad a Golgotán

Publikálás dátuma
2018.06.05. 21:31
Pákh Imre műgyűjtő, a Golgota projektorra kivetített képe előtt Forrás: Népszava
A Munkácsy-festmény tulajdonosa hosszas huzakodás után mégis eladja a képet az államnak, tízmillió dollárt kér az alkotásért.

Eladja Pákh Imre a tulajdonában lévő Golgota-festményt, Munkácsy Krisztus-trilógiájának egyik darabját.

A műgyűjtő-üzletember ezt az ATV kérdésére erősítette meg, azután, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kormányinfóján jelezte, a kormány kész megvenni tízmillió dollárért az alkotást.

Ezzel lezárul a Pákh Imre és az állam között évek óta zajló, pereskedésig fajuló huzavona: az amerikai állampolgár Pákh még 2003-ban vette meg a festményt, és eleve tízmillió dollárra srófolta az árat, miközben a jegybank csak hatmillió dollárt kínált érte. A tulajdonos és az állam közötti harc minőségét jelzi, hogy megegyezés hiányában a Golgota sokáig csak letakarva volt látható –  illetve láthatlan  –  a debreceni Déri Múzeumban, a kormány 2015-ben pedig keresztapás húzással, védetté nyilvánítással próbálta megakadályozni, hogy Pákh elvihesse jogos tulajdonát az országból.

A tulajdonvita idén májusban dőlt el, amikor a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság  hatályon kívül helyezte a Golgota védettségéről szóló kormányhatározatot.

Így elhárult az akadály a festmény elszállítása elől is, a kormány pedig vélhetően ezért adja be a derekát, és fogadja el a tízmillió dolláros árajánlatot. Ha az üzlet létrejön, a 4. Orbán-kormány büszkén jelentheti be, hogy újra egyesítette Munkácsy Krisztus-trilógiáját, hiszen az Ecce Homo és a Krisztus Pilátus előtt már korábban állami tulajdonba került.

7. cikk - Június végén szavaz a magyar jelentésről a LIBE

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.06.05. 21:14
Shutterstock fotó

Június 25-én szavaz az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága (LIBE) a magyarországi helyzetről szóló jelentésről — tudta meg a Népszava. A holland zöldpárti Judith Sargentini előterjesztésében készülő állásfoglalás-tervezet kezdeményezi, hogy a tagállamok indítsanak eljárást Magyarországgal szemben az uniós értékek megsértésének súlyos veszélye miatt. A szavazás előtt néhány nappal — június 20-án vagy 21-én — a szakbizottság még tart egy vitát a beérkezett módosító indítványokról.

Mint megírtuk, a képviselők 263 változtatási javaslatot nyújtottak be a jelentéshez, ezeknek majdnem a felét fideszesek jegyzik. Judith Sargentini bízik benne, hogy a LIBE-ben többséget szerez az indítványa. Táplálja a reményét, hogy az EP legnagyobb frakciójában, a Fideszt magában foglaló Európai Néppártban mind többen nyilvánosan is kifejezik az elégedetlenségüket a magyar kormánypárt politikájával szemben. A hétvégén a holland kereszténydemokraták bírálták a Fideszt, és felvetették néppárti tagságának a felfüggesztését. A parlament plenáris ülése várhatóan szeptemberben szavaz a jelentésről.

Felhőszakadások miatt adott ki vészjelzést az OMSZ

Publikálás dátuma
2018.06.05. 20:51
A meteorológiai szolgálat riasztási zónái Forrás: OMSZ
Öt centinél is több eső hullhat Baranya megye egyes területein, az OMSZ másodfokú riasztást adott ki Pécs és Nagykanizsa régiójára is.

Baranya megye több járására másodfokú riasztásokat adott ki felhőszakadás veszélye miatt kedden kora este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat.

A szolgálat veszélyjelzés szerint az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetések, illetve riasztások vannak érvényben

A meteorológiai szolgálat riasztási zónái Forrás: OMSZ

A meteorológiai szolgálat riasztási zónái Forrás: OMSZ

Éjszaka főként az ország keleti harmadában fordulhat elő dörgés, villámlás. Szerdán napközben a zivatartevékenység várhatóan nagyobb területre terjed ki, legkisebb eséllyel északkeleten valószínű csapadék. A zivatarokat néhol felhőszakadás, átmenetileg viharos szél és kisebb szemű jégeső kísérheti.

A felhőszakadás veszélye miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye kivételével szerdára is az egész országra kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint kedden 17 és 23 fok közé hűl a levegő. Szerdán a leghidegebb órákban 13-20, napközben 25-31 Celsius-fok lehet.