7. cikk - Június végén szavaz a magyar jelentésről a LIBE

Publikálás dátuma
2018.06.05. 21:14
Shutterstock fotó

Június 25-én szavaz az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága (LIBE) a magyarországi helyzetről szóló jelentésről — tudta meg a Népszava. A holland zöldpárti Judith Sargentini előterjesztésében készülő állásfoglalás-tervezet kezdeményezi, hogy a tagállamok indítsanak eljárást Magyarországgal szemben az uniós értékek megsértésének súlyos veszélye miatt. A szavazás előtt néhány nappal — június 20-án vagy 21-én — a szakbizottság még tart egy vitát a beérkezett módosító indítványokról.

Mint megírtuk, a képviselők 263 változtatási javaslatot nyújtottak be a jelentéshez, ezeknek majdnem a felét fideszesek jegyzik. Judith Sargentini bízik benne, hogy a LIBE-ben többséget szerez az indítványa. Táplálja a reményét, hogy az EP legnagyobb frakciójában, a Fideszt magában foglaló Európai Néppártban mind többen nyilvánosan is kifejezik az elégedetlenségüket a magyar kormánypárt politikájával szemben. A hétvégén a holland kereszténydemokraták bírálták a Fideszt, és felvetették néppárti tagságának a felfüggesztését. A parlament plenáris ülése várhatóan szeptemberben szavaz a jelentésről.

Felhőszakadások miatt adott ki vészjelzést az OMSZ

Publikálás dátuma
2018.06.05. 20:51
A meteorológiai szolgálat riasztási zónái Forrás: OMSZ
Öt centinél is több eső hullhat Baranya megye egyes területein, az OMSZ másodfokú riasztást adott ki Pécs és Nagykanizsa régiójára is.

Baranya megye több járására másodfokú riasztásokat adott ki felhőszakadás veszélye miatt kedden kora este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat.

A szolgálat veszélyjelzés szerint az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetések, illetve riasztások vannak érvényben

A meteorológiai szolgálat riasztási zónái Forrás: OMSZ

A meteorológiai szolgálat riasztási zónái Forrás: OMSZ

Éjszaka főként az ország keleti harmadában fordulhat elő dörgés, villámlás. Szerdán napközben a zivatartevékenység várhatóan nagyobb területre terjed ki, legkisebb eséllyel északkeleten valószínű csapadék. A zivatarokat néhol felhőszakadás, átmenetileg viharos szél és kisebb szemű jégeső kísérheti.

A felhőszakadás veszélye miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye kivételével szerdára is az egész országra kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint kedden 17 és 23 fok közé hűl a levegő. Szerdán a leghidegebb órákban 13-20, napközben 25-31 Celsius-fok lehet.

Szerző

Nem jelentette fel az OBT a kormányt

Az Országos Bírói Tanács (OBT) meghívta az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatának (ENCJ) újonnan megválasztott elnökét, Kees Sterket, hogy látogasson el Magyarországra és vegyen részt az OBT júliusi ülésén. Az ENCJ elnöke a meghívást elfogadta, amit június 5-én hivatalosan is visszajelzett az OBT felé. Az ENCJ elnökének levele és az ENCJ hivatalos közleménye is kitér arra, hogy tévesen jelent meg külföldi lapokban az a hír,  hogy a szervezet beavatkozás céljából érkezik Magyarországra - akár a közigazgatási bíróságok, akár az igazságügyi igazgatás tervezett reformja kapcsán. Ilyen kérés az OBT részéről nem hangzott el - írta közleményében Hilbert Edit, az OBT soros elnöke. A közlemény szerint nem is tartozik az ENCJ feladatai közé az egyes országokkal, kormányokkal szembeni fellépés. Hilbert Edit kitért arra is, hogy az OBT megalakulásától kezdve elkötelezett amellett, hogy az esetleges jogi vagy egyéb nézeteltéréseket párbeszéd útján tisztázza az érdekeltekkel.

Ismert, a januárban választott, új összetételű OBT, amely a törvény szerint az Országos Bírósági Hivatalt (OBH) ellenőrző szervezet, az elmúlt hónapokban megvizsgálta az OBH nagy hatalmú elnökének, Handó Tündének a kinevezési gyakorlatát, s törvénysértőnek találta azt. Az OBT - amelyet időközben Handó nyomására egy tucatnyi tag otthagyott - kilátásba helyezte azt is, hogy kezdeményezi Handó tisztségétől való megfosztását. 

Szerző
Témák
feljelentés OBT