Kiderült, milyen kérdések szerepelhetnek az új konzultációban

Publikálás dátuma
2018.06.05. 17:56
LOIC VENANCE / AFP

Orbán Viktor miniszterelnök a választást követően beszélt arról, hogy a nőkkel akar megállapodni, az ő véleményükre kíváncsi a gyerekvállalásról. A Hvg.hu most azt írja: úgy tudják, az új, demográfiai témájú nemzeti konzultációt ősszel indítanák el, így a másfél-két hónapos visszaküldési határidőt, illetve az eredmények kiértékeléséhez szükséges időt figyelembe véve év vége előtt aligha születhet meg a családpolitikai akcióterv. Információik szerint a kérdőíveit minden nagykorú magyar állampolgárnak – 8 millió 18–98 éves férfinak és nőnek – küldi majd ki a kormány, nemcsak a célba vett csoportnak.

A portál azt írja, a konzultációban például megkérdeznék, egyetértenek-e azzal, hogy a jövőben nagyobb anyagi megbecsülés – akár egy teljes főállást kiváltó „fizetés” – járjon a 3 vagy több gyereket nevelő, emiatt munkát vállalni sok esetben nem tudó főállású anyáknak. De az is szerepelne, hogy mely, a magyar munkaerőpiacról ma nagyrészt hiányzó atipikus foglalkoztatási formák, a távmunka, rugalmas vagy részmunkaidő szélesebb körű elterjesztése könnyítene a gyerekvállalás után újra elhelyezkedni próbáló nők helyzetén. Információik szerint az sem kizárt, hogy a minden 5. magyar párt érintő meddőséggel kapcsolatban is lesz majd kérdés az íven.

Szerző

Stop Soros - Köszönőviszonyban sincs a valóság a jogszabályokkal

Publikálás dátuma
2018.06.05. 17:31
Fotó: Tóth Gergő
Az alaptörvény hetedik módosításának, illetve az úgynevezett Stop Soros! törvénycsomag tárgyalásával folytatódott a T. Ház munkája kedden.

A kormány módosító javaslata rögzíti, hogy Magyarország területére idegen népesség nem telepíthető be – szögezte le Trócsányi László igazságügyi miniszter.

- A 2016-os kvótanépszavazás és az áprilisi országgyűlési választás után az országgyűlésnek kötelező módosítania az alkotmányt - egészítette ki a miniszter szavait Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője. A módosítás további pontjai közül kitért a közigazgatási felső-bíróság felállítására, üdvözölve, hogy visszaállítják a bírósági rendszer történeti alapjait, külföldi példákra hivatkozva pedig megjegyezte, nem tekinthető extrémnek, hogy az alaptörvény rendezi a közigazgatási bírósági szervezeti rendszer kereteit.

Az ellenzéki pártok Kocsissal és Trócsányival ellentétben úgy vélték: az alkotmánymódosítási javaslat csak aktuális politikai érdekeket szolgál. Arató Gergely, a DK vezérszónoka szerint ez az „európai értékek ellen vívott kultúrháború fegyvere", Harangozó Tamás, az MSZP politikus pedig azt mondta: ez részben nettó politikai hatalmi számítás végrehajtását szolgálja, részben pedig normatartalom nélküli politikai kommunikációs lózungokat rejt. Hasonlóan látta Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője is, aki szerint a javaslattal a kormányoldal el akarja terelni a figyelmet az ország valós problémáiról, az egészségügy szétveréséről, az évek óta nem emelkedő nyugdíjakról vagy a katasztrofális demográfiai mutatókról. Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke ezt azzal egészítette ki, hogy az előterjesztés nem a megoldást célozza, a kabinet csak gyűlöletpropagandát folytat.

A Stop Soros! törvénycsomagra áttérve Mirkóczi Ádám arról beszélt, hogy a kormányoldal célja nem a konszenzus megteremtése, hanem, hogy a következő választásokon lehessen mutogatni: ki, mit nem támogatott. A Jobbik szóvivője szerint az elmúlt évek bevándorlással kapcsolatos retorikája nem volt keresztényi. - Miért nem szerepel már a javaslatban a civil szervezetek regisztrációja, átvilágítások, illetékfizetés külföldi támogatások esetén? - tette fel a kérdést a politikus, hozzátéve: szerinte az előterjesztés "elvesztette Soros jellegét", és felvetette annak lehetőségét, hogy ez az európai néppárti kritika miatt van.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára megismételte a hónapok óta tartó fideszes kommunikáció alaptételét: Magyarországot és annak kormányát ma azért támadják, mert az a Soros-terv útjában áll. Kósa Lajos leköszönt tárcanélküli miniszter azt hangsúlyozta, hogy a demokrácia, a szabadság, az egyenjogúság, a keresztény kultúra által közvetített értékvilág mind-mind veszélyeztetve van, amikor milliószámra özönlenek Európába lényegében ellenőrizetlenül olyan emberek, akik nem üldöztetés elől menekülnek, csupán jobb életre vágynak. Mirkóczki erre reagálva arra kérdezett rá: hogyan érkeztek az országba azok a menekültek, akik kedvező elbírálásban részesültek, mert szerinte mindegyikük biztonságos országon keresztül közelítette meg Magyarországot. Emlékeztetett: erre a már eddig létező szabályok alapján sem lett volna lehetőség. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint a valóság és a magyar jogszabályok köszönőviszonyban sincsenek egymással.

Szerző

Uniós válságra készül, és spájzol a kabinet

Publikálás dátuma
2018.06.05. 17:24
Gulyás Gergely kormányinfót tart Fotó: Népszava/Tóth Gergő
Összeomlás jöhet az eurózónában, ezért a kormány növeli az általános tartalékot. Az alaptörvény is támogatni fogja a Stop Sorost, és adócsökkentés jön -ígérte kormányinfóján Gulyás Gergely.
  • Az ENSZ menekültügyi szervezetét is agresszornak tartja a magyar kormány
  • Válság jöhet az eurózónában, ezért félre kell tenni
  • Ennek ellenére jövőre is 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel és 1,8 százalékos hiánnyal számolnak
  • 4000 milliárd  forint jut a jövő évi beruházásokra

Büntetőjogi tényállás lesz az illegális bevándorlás szervezése, a hamarosan módosuló alaptörvény viszont nem utasítja el teljesen a menekültek befogadását – mondta keddi, rendkívüli kormányinfóján Gulyás Gergely.

Ha a Holdról jön, talán befogadjuk

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az alaptörvény is megőrzi majd az első biztonságos ország elvét, és nem ütközik a genfi egyezménnyel. Vagyis, ha egy menekült Magyarországra érkezne először a háborús zónából, akkor menedékjogot kérhet – igaz, Gulyás arról nem beszélt, hogy Magyarország Ukrajnán kívül minden szomszédos államot, sőt, az unió tagjelölt államait is bizonságos országként kezeli, a menekültek pedig útjuk során biztosan áthaladnak ilyen területen is. 

Gulyás támadásként értékelte, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztossága tiltakozott a Stop Soros miatt, és Soros György háttérmunkáját sejtette a reakció mögött. Azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország – értsd, a magyar kormány – a június végére tervezett uniós csúcson vétóval is megakadályozza majd a kötelező letelepedési kvóták bevezetését, bár szerinte erre nem lesz szükség, mivel már Angela Merkel sem látja sikeresnek a 160 ezer menekült elosztási tervét.

A miniszter nem finomkodott akkor sem, amikor az Amnesty International terveiről kérdezték; a felvetésre, hogy a  jogvédő csoport  legális migrációs útvonalakat dolgozna ki, Gulyás megjegyezte számára értelmezhetetlen ez a fogalom a menekültválság szempontjából. Ezzel tulajdonképpen azt mondta ki, hogy minden menekült illegális betolakodónak számít, mindezt alig pár perccel azután, hogy kifejtette: szerinte a módosított alaptörvény és a Stop Soros nem ütközik a genfi egyezménybe.

Gulyás harciasan fogalmazott az Európai Néppárttal kapcsolatban is: szerinte a jelenleg a Fidesz segíthet a pártszövetségnek és nem fordítva, mindezt pedig a német CDU-val és a CSU-val partnerségben szeretnék elérni. Ehhez képest a holland kereszténydemokrata tömörülés (CDA) a Fidesz Néppártból való kizárása mellett kampányol, és Andreas Nick, a CDU képviselője is sürgetett lépéseket a Fidesz ellen, főként a CEU ellen indított magyar kormányzati hadjárat miatt.

Mint kiderült, valósak a hírek, miszerint az Orbán-kabinet nemzetközi válsághelyzettől tart: korábban az ATV számolt be elsőként arról, hogy Orbán Viktor pénzügyi krízist jósolt a kötcsei találkozón. Gulyás Gergely szerint az eurozóna tagállamaiban jöhet válság, amit az államok magas eladósodottsága, az amerikai védővámok bevezetése, és a maastrichti kritériumok be nem tartása együttesen idézhet elő – a kormány ezért 50 százalékkal, 165 milliárd forintra emeli az általános költségvetési tartalékot.

  • A jövő évi büdzsé tervét elmondása szerint június 13- án terjeszti be Varga Mihály, és 20-án fogadhatja el a parlament.
  • 2019-ben 1,8 százalékos államháztartási hiánnyal, és 4 százalék feletti növekedéssel számolnak, bár erre még nyilvánvalóan kihatha a csak jósolt pénzügyi válság.
  • A beruházásokra 4000 milliárd forintot szánnak, mindezt pedig konzervatív költségvetési tervnek nevezte a kancellária miniszer.

Gulyás Gergely nem maradt adós az ígéretekkel sem: a kétgyerekes családoknak 40 ezer forintos családi adókedvezményt ígért, és állítása szerint jövőre 19, 5 százalékra vágnák vissza a jelenleg 22 százalékos szociális hozzájárulási adót, igaz, ezt már korábban is belengették. Gulyás szerint támogatásra számíthat a vendéglátóipar is, és csökkentik a munkanélküliség jelenleg 38 százalékos arányát.

A köztisztviselők még várhatnak

a köztisztviselőket azonban semmivel nem tudta kecsegtetni: újságírói kérdésre maga emelte ki, hogy tíz éve nem volt béremelés a köztisztviselői karnál, és most is csak a tárgyalási szakasznál tartanak az ügyben – az emelés lehetséges mértékéről pedig nem akart beszélni.

Gulyás Paks2 kapcsán hangsúlyozta, hogy idén még nem hívtunk le az orosz hitelből, a földmunkák viszont már elkezdődhet, és a miniszter szerint jelenleg úgy látszik, hogy tartható lesz a beruházás kitűzött, 2026-os határideje. A két új terminál építése jelenleg azonban még csak terv, és az engedélyeztetés fázisában jár.

Kásler útjai kifürkészhetetlenek

A kancelláriaminiszter kormányinfóján lényegében elismerte, hogy Kásler Miklós szinte minden régi vezetőt kirúg az Emmiből, és saját embereivel tölti be a pozíciókat. Szerinte ez azonban minden miniszter saját döntési szabadságához tartozik, ahogy Orbánéhoz pedig az, hogy kit nevez ki miniszterhez. Gulyás azzal nem értett egyet, hogy Kásler tisztogatása egyben kritika is lenne a humán tárca korábbi vezetése felé, Balog Zoltánt pedig annak leváltása ellenére is miniszterként emlegeti.

Szerző