Áttörés: daganatmentessé tettek egy áttétes mellrákban szenvedő nőt

Publikálás dátuma
2018.06.05. 13:11
Illusztráció: AFP
Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben - adta hírül az MTI a The Guardian című brit napilap honlapja  alapján.

A 49 esztendős nőbeteget azt követően választották ki az új terápiára, hogy számos kemoterápiás kezeléssel sem sikerült megakadályozni, hogy a jobb mellében kifejlődött tumor növekedjen és tovább terjedjen a májára és más szerveire. Orvosai szerint, akik a marylandi amerikai Országos Rákkutató Intézetben (NCI) kezelték a pácienst, a nő állapotában "figyelemreméltó" változás következett be: a terápia olyan hatásosan söpörte el a ráksejteket, hogy már két éve teljesen daganatmentes.

Laszlo Radvanyi, az Ontariói Rákkutató Intézet tudományos igazgatója - aki nem vett részt a páciens kezelésében - úgy vélte, hogy az "példátlan eredményre vezetett egy ilyen előrehaladott stádiumú rák esetében". A drámai siker nyomán feltámadt a remény, hogy a terápia más előrehaladott állapotú mellrákos páciensek és egyéb nehezen kezelhető daganatok, mint a petefészekrák és a prosztatarák esetében is működhet. A kutatók most teljes körű klinikai vizsgálatra készülnek annak megállapítására, hogy mennyire hatásos a kezelés.

A szakértők azonban óva intettek a túlzott reményektől, és hangsúlyozták, hogy egyelőre csak egyetlen nőnél bizonyult sikeresnek a módszer, és meg kell várni a további klinikai tesztek eredményét más rákos betegeknél is. A kutatók szerint, míg a kezelés elvileg számos különböző ráktípus esetén működhet, nem fog mindenkit meggyógyítani.

A kezeléshez az orvosok először apró szöveteket metszettek ki a páciens melldaganatából és az áttétekből. A tumorsejtek közé beszűrődött immunsejteket kiemelték a kivágott szövetekből, és laboratóriumban milliárd számban tenyésztették. Közben a tumorszövetek génszekvenálásával megállapították, hogy milyen mutációk jellemzőek a daganatra. Megkeresték, hogy melyek azok az immunsejtek, amelyek a daganat legfontosabb mutációit támadják. Ezeket az immunsejteket visszajuttatták a páciens szervezetébe, ahol megtámadták és megölték a tumorsejteket.

A páciens szervezetébe 80 milliárd kiválasztott immunsejtet juttattak vissza. A terápia alatt a nő pembrolizumabot is kapott, egy olyan szokásos gyógyszert, amely támogatja az immunrendszert a daganat elleni küzdelemben. A 42. hét után elvégzett vizsgálat azt mutatta, hogy a nő teljesen daganatmentes lett, és azóta is az maradt. Bár a terápiát kifejlesztő amerikai orvosok nem lehetnek biztosak abban, hogy mennyire járultak hozzá a befecskendezett immunsejtek a nő gyógyulásához, önmagában a pembrolizumab-hatóanyag alkalmazása korábban nem volt elégséges az előrehaladott állapotú mellrákok kezelésére. A bejuttatott T-sejtek 17 hónappal a kezelés megkezdése után is megtalálhatók voltak a nő szervezetében.

A sikerről a Nature Medicine folyóiratban számoltak be a kutatók.

Szerző
Témák
daganat mellrák

Idegen csillagok bolygóira szervez virtuális túrákat a NASA

Publikálás dátuma
2018.06.04. 16:54
Kepler 16b - forrás: NASA
Exoplanet Travel Bureau, azaz Exobolygó Utazási Iroda néven virtuális kirándulások szervezésébe fogott az amerikai űrügynökség, a NASA - szúrta ki az Index.hu a Digital Trends honlapján a hírt.

Eddig három bolygó szerepel az elérhető célállomások listáján: A Trappist-1e, a Kepler-16b, illetve a Kepler-186f, ahol akár még élet is előfordulhat. Ezeken a helyeken a rendelkezésre álló adatok alapján megrajzolt virtuális környezetben lehet körülnézni. Szó szerint: 360 fokban nézelődhetünk.

A virtuális környezetbe beillesztettek néhány érdekes információt is, amelyek kattintásra ugranak elő, de a honlapon ezen kívül is sok érdekesség olvasható az exobolygó-vadászatról - azaz a Naprendszeren kívüli, idegen csillagok körül keringő bolygók utáni kutatásról. A NASA ráadásul szabadon hozzáférhetővé tett az exobolygókhoz kapcsolódóan a retro sci-fik hangulatát idéző posztereket is.

Akár ilyen is lehet a Kepler-186f felszíne a bolygóról jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján. Forrás: NASA

Akár ilyen is lehet a Kepler-186f felszíne a bolygóról jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján. Forrás: NASA

A szóban forgó égitesteket felfedező Kepler űrteleszkóp már az utolsókat rúgja - a 2009-ben útjára indított exobolygó-vadász űrtávcsőnek hónapokon belül elfogy az üzemanyaga. Azért még februárban is talált száz új bolygót, és a rengeteg általa gyűjtött adatban még jóval azután is lesz mit keresni, hogy elbúcsúzunk tőle. Az adatok elemzésébe egyébként a Google segítségével bárki bekapcsolódhat.

Szerző

Nem figyel a diák? Mesterséges intelligencia árulkodik a tanárnak

Publikálás dátuma
2018.06.04. 14:14
Illusztráció: Németh András Péter
Arcfelismerő buktatja le egy kínai középiskolában azokat a diákokat, akik nem figyelnek órán - írja a Mashable alapján a 24.hu. A rendszer "kétélű fegyver": az unalmas tanárokat is segíthet kiszűrni.

Hangzhou tartomány egyik középiskolájában már tesztelnek egy olyan viselkedéselemző rendszert, ami kamerák és arcfelismeréses szoftver segítségével vizsgálja óra közben a diákokat. A program felismeri az arcokra kiült érzelmeket - köztük az unalom jeleit is. Ha az oda nem figyelés elér egy bizonyos szintet, a rendszer rögtön értesítést küld a tanárnak. Kevesebb, mint egy percbe telik neki megmondani azt is, teljes létszámban jelen van-e az osztály.

Ugyan elsőre úgy tűnik, hogy ez csak a diákok számára "kegyetlen büntetés", elvileg az oktatók munkájának értékelésére is alkalmas. A visszajelzések alapján az is lemérhető, mennyire képes - vagy épp képtelen - megragadni diákjai figyelmét egy-egy tanár. Az iskola vezetőségét sok kritika érte a rendszer miatt. Ennek ellenére, a nyári szüntet végéig minden egyes tanteremet felszerelnek vele - nyilatkozta az igazgató.

Szerző