Dániában betilthatják a gyerekek körülmetélését

Publikálás dátuma
2018.06.04. 14:08
A dán parlament - AFP fotó
Dánia lehet az első ország a világon, ahol megtilthatják a 18. év alattiak körülmetélését, miután egy ezt kezdeményező petíciót már több mint 50 ezren aláírtak - informál a Quartz nyomán az Index.

Ötvenezer aláírás szükséges ahhoz, hogy egy ügyet a dán parlament megvitasson, és szavazzon is arról. Azt, hogy a gyerekek körülmetélését tiltsák be, már korábban is kezdeményezték ,most a szükséges számú aláírás összegyűjtésével a téma napirendre is kerül.

Az ország régóta a liberális reformok úttörője. Dánia az elsők között hozott környezetvédelmi törvényeket, legalizálta a pornográfiát, és ismerte el a melegházasságot. Ahogy a Népszava is megírta, a minap döntöttek arról, hogy megtiltják az arcot fedő fátyol viselését is. 

A gyerekek körülmetélésének kérdésében ugyanakkor közel sincs akkora egyetértés, ez esetben ugyanis választani kell a szülők és a gyerekek jogai között - hívja fel a figyelmet a fontos momentumra a portál.  Dániában évente 1000-2000 körülmetélést végeznek - jellemzően vallási okokból zsidó és muszlim gyerekeken.

Szerző

Kitört a Fuego vulkán Guatemalában

Publikálás dátuma
2018.06.04. 13:50
AFP Fotó: Orlando Estrada

Legalább 25 ember, köztük több gyerek életét vesztette, miután kitört a Fuego vulkán Guatemalában – írja a BBC. A tűzhányó vasárnap lépett működésbe, a legfrissebb hírek szerint több százan megsérültek és sokan eltűntek. Guatemalaváros nemzetközi repülőterét lezárták. A hatóságok azt tanácsolják a lakosoknak, hogy maszkkal védekezzenek a hamu ellen.

A Guatemala déli részén, Guatemalavárostól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvő Fuego vulkán az ország legaktívabb tűzhányója.

Szerző
Frissítve: 2018.06.06. 15:56

Nem terrorista, egy zavarodott férfi volt a késes támadó

Publikálás dátuma
2018.06.04. 13:16
Forrás: Euronews videó

A német rendőrség közlése szerint nem terrorista volt a berlini támadó - informál az Euronews. Az 53 éves osztrák férfi egy késsel hadonászott a berlini dómban, miközben nagyjából százan voltak odabent. A rendőrök csak úgy tudták megfékezni, hogy rálőttek: a lábát találták el. Az akcióban egy rendőr is megsebesült, mindkettejüket kórházba vitték. A 19. századi katedrális Berlin központi részén, a történelmi Múzeum-szigeten található, egyike a német főváros legnépszerűbb turistalátványosságainak. A sajtónak szemtanúk is azt mondták: a támadó láthatóan zavart volt.

Szerző