Előfizetés

Kitört a Fuego vulkán Guatemalában

Publikálás dátuma
2018.06.04. 13:50
AFP Fotó: Orlando Estrada

Legalább 25 ember, köztük több gyerek életét vesztette, miután kitört a Fuego vulkán Guatemalában – írja a BBC. A tűzhányó vasárnap lépett működésbe, a legfrissebb hírek szerint több százan megsérültek és sokan eltűntek. Guatemalaváros nemzetközi repülőterét lezárták. A hatóságok azt tanácsolják a lakosoknak, hogy maszkkal védekezzenek a hamu ellen.

A Guatemala déli részén, Guatemalavárostól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvő Fuego vulkán az ország legaktívabb tűzhányója.

Nem terrorista, egy zavarodott férfi volt a késes támadó

Publikálás dátuma
2018.06.04. 13:16
Forrás: Euronews videó

A német rendőrség közlése szerint nem terrorista volt a berlini támadó - informál az Euronews. Az 53 éves osztrák férfi egy késsel hadonászott a berlini dómban, miközben nagyjából százan voltak odabent. A rendőrök csak úgy tudták megfékezni, hogy rálőttek: a lábát találták el. Az akcióban egy rendőr is megsebesült, mindkettejüket kórházba vitték. A 19. századi katedrális Berlin központi részén, a történelmi Múzeum-szigeten található, egyike a német főváros legnépszerűbb turistalátványosságainak. A sajtónak szemtanúk is azt mondták: a támadó láthatóan zavart volt.

Félrevezették a közvéleményt?

Valószínűleg az eddig véltél kétszer többe kerül majd a július 1-től kezdődő soros uniós elnökség Ausztria számára – közölte hétfői kiadásában a Die Presse. A szociáldemokrata SPÖ kérdést intézett a minisztériumokhoz a költségekkel kapcsolatban, ebből az derül ki, hogy 2018 második felkében 92,8 millió euró anyagi kiadással számolnak. Ebbe azonban nem számolták bele a személyi kiadásokat. A korábbi uniós elnökségek alapján azonban mintegy 120 millió eurós kiadással lehet számolni. Sebastian Kurz miniszterelnök eddig 43 millió eurós költségről beszélt. Jörg Leichtfried, az SPÖ uniós ügyekben illetékes szóvivője úgy vélte, a jobboldali kormány szándékosan vezette félre a közvéleményt. Úgy vélte, a belügyminisztériumnál és a védelmi tárcánál a tervezett kiadások többszörösét kell majd kifizetni.