Már Párizs felé nyomulnak a németek

Publikálás dátuma
2018.06.04. 10:28

A Marne mentén lesz a döntő csata a németek és a franciák között

A németeknek egy hét előtt megindított offenzívája még egyre tart. Noha az előnyomulás, üteme természetszerűen veszített is a gyors üteméből és nem haladhatnak napi tíz kilométereket, azért a támadó front nagyjában mozgásban van.

A legújabb hivatalos jelentésekből megállapítható, hogy a németek három irányból törekszenek Páris felé. Az egyik irány, a támadó front jobbszárnya, az Oise- és az Áisne-folyók szögében, a második irány a Soissonstól délnyugatra van, a harmadik irány a Marne-folyó. Az Oise és az Aisne szögében a németek újabb előhaladást tettek Compiiegne félé és a védőket a Moulin sous Touvent—St. Christophe—Vingre-vonal-ra vetették vissza. Moulin sous Touvent Compiégnetől északkeletre 16 kilométerre van. Jelentős lépést tettek előre a német csapatok Soissonstól délnyugatra.

Itt elfoglalták Chandunt, Soissonstól 2 kilométerre. Tovább délnyugatra átlépték a Savieres-lapályt és elérték a Villers-Cotterets-erdő keleti szélét. Magát a községet, amely az erdő közelében van, még nem foglalták el. Villers-Cotterets a Soissons—Páris-i vasútvonal mentén van és vasútvonal köti össze Compiégne-nel is. Villers-Cotterets. annyira van Páristól, mint Cegléd Budapesttől.

A Marne mentén a németek Chateau-Thierryn már tul vannak és a város nyugati oldalán levő magaslatokat is elfoglalták. A németek itt és Villers-Cottelets-nél állnak legközelebb Párishoz.

Az angol lapok hadikritikusai úgy vélik, hogy a Marne mentén lesz a döntő csata a németek és a franciák között. Olasz lapok londoni és párizsi tudósítói szerint az ántánt-hadvezetőség azt reméli, hogy a német offenzívát Foch tábornok harcbavetett tartalékseregeivel csakhamar meg tudja állítani.

Népszava 1918. június 4.

Szerző