Előfizetés

Vadállatok szöktek meg egy állatkertből – vagy mégsem?

Publikálás dátuma
2018.06.01. 15:58
Oroszlánok a németországi Lünebachban található állatkertben még 2016. június 28-án AFP Fotó: Harald Tittel/DPA

Megszökött két oroszlán, két tigris és egy jaguár egy, a németországi Lünebachban található állatkertből – írta a rendőrség közlésére hivatkozva a BBC. A hatóságok a lakóknak azt tanácsolták, hogy maradjanak otthonaikban, és értesítsék a rendőrséget, ha látják valamelyik állatot. Az MTI tudósítása szerint az állatokat sikerült rövid idő alatt befogni.

Később azonban a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság arról számolt be, hogy téves volt az elszabadult nagymacskákról szóló riasztás, az állatok valójában nem hagyták el kifutójukat. Egy drón segítségével kutatták fel őket a Biberach nevű patak áradása miatt víz alá került állatkertben. Csak egy medve szabadult el, amelyet le is lőttek.

Az SWR szerint egyelőre nem tudni, hogy mennyire biztonságosak a kifutók. A hatóságok attól tartanak, hogy a vadállatok áttörhetnek az árvízben megrongálódott kerítéseken, ezért rendőrök őrzik a kifutókat, és mérlegelik, hogy lakóikat átmenetileg áthelyezik egy másik állatkertbe.

Az állatkert mintegy 50 kilométerre északra van Trier városától, és nagymacska populációjáról híres. 1972 óta magántulajdonban működik. A 30 hektáron elterülő Eifel Zoo a honlapja szerint 60 egzotikus és őshonos állatfaj mintegy 400 példányának ad otthont, köztük afrikai oroszlánoknak és szibériai tigriseknek.

A Stop Soros visszavonására szólítanak fel Strasbourgból

Publikálás dátuma
2018.06.01. 14:31
Dunja Mijatovic, egy 2011-es, az új média-szabályozáshoz kapcsolódó magyarországi látogatása alkalmával. Fotó: BALINT PORNECZI /
A magyar kormány törvényjavaslata jelentősen korlátozná a civil szervezetek bevándorlókat támogató munkáját, sérti az ilyen szervezetekben tevékenykedők, valamint a menedékkérők jogait - hangsúlyozta nyilatkozatában Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, írja az MTI.

Nyilatkozatában Mijatovic aggodalmát fejezte ki a Stop Soros törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyet emberi jogi szempontból aggasztó fejleménynek nevezett. Véleménye szerint elfogadása esetén a rendelkezés jelentősen korlátozná az emberi jogokat védelmező civil szervezetek nélkülözhetetlen munkáját, amelynek hiánya alapvető szolgáltatásoktól fosztaná meg a menekülteket. Emellett idegengyűlöletet szíthat és bizalmatlanságot kelthet az elkötelezett emberi jogi aktivistákkal szemben - írta.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács emberi jogi biztosa úgy vélekedett, hogy meg kell akadályozni minden olyan intézkedést, amelyek korlátozzák, szankcionálják, megbélyegzik vagy hátrányos helyzetbe hozzák a migráció területén tevékenykedő civil szervezeteket és embereket. Az ilyesmi helyett a munkájukat támogató jogi környezetet kell létrehozni - jelentette ki.

Mijatovic a törvényjavaslat visszavonására szólított fel, kiemelve, hogy a magyar hatóságoknak minden nemzetközi emberi jogi kötelességüknek eleget kell tenniük és emberségesebb hozzáállást kell tanúsítaniuk a migránsok és menedékkérők szükségletei iránt.

Durván beszólt Ivanka Trumpnak egy műsorvezető (videó)

Publikálás dátuma
2018.06.01. 11:11
Samantha Bee újságíró Fotó: AFP
Újabb botrány tört ki az amerikai médiában: Samantha Bee újságíró, televíziós műsorvezető, politikai kommentátor minősíthetetlen kifejezésekkel támadt neki Ivanka Trumpnak, az amerikai elnök, Donald Trump lányának, aki a Fehér Házban apja tanácsadója is - írta az MTI.

A Fehér Ház "aljasnak és gonosznak" minősítette Samantha Bee obszcén mondatait, amelyek a kommentátor televíziós showműsorában hangzottak el. Samantha Bee csütörtökön este bocsánatot kért, de a botrány nem csillapodik.

Konzervatív személyiségek Bee műsorának megszüntetését követelik, ahogyan történt ez a napokban Roseanne Barr műsorával az ABC televízióban, miután a magát Trump hívének mondó Barr Barack Obama volt elnök kabinetfőnökére, Valerie Jarrettre tett rasszista megjegyzéseket. Liberális médiumok is erőteljesen elítélik Samantha Bee műsorát: a CNN hírtelevízió műsorvezetője például leszögezte: nincs kettős mérce, a sértést és a kirekesztést akkor is el kell ítélni, ha liberális kommentátor az "elkövető".

A durva támadásra Ivanka Trump egy fotója teremtett alkalmat: az elnök leánya az egyik kisgyermekével fényképeztette le magát, amint átöleli. Samantha Bee erre azt mondta: "tudod, Ivanka, csodálatos ez a fotó rólad és a gyermekedről, de mint anya az anyának, hadd mondjam azt neked: csinálj valamit a papád bevándorlási politikájával." Majd rendkívül durva kifejezésekkel illette Donald Trumpot és a lányát.

A showműsort sugárzó TBS televízió vezetői közleményben kértek bocsánatot, szintén "aljasnak és megengedhetetlennek" minősítve az elhangzottakat. "Ezeknek a kifejezéseknek nem lett volna szabad adásba kerülniük. Ez a mi hibánk is, és nagyon sajnáljuk" - olvasható a televíziós csatorna közleményében. Két hirdető már csütörtökön este bejelentette: nem hirdet többé Samantha Bee műsorában.