Előfizetés

Nem tudni, lesz-e Trump-Kim Dzsong Un csúcstalálkozó

Publikálás dátuma
2018.05.31. 23:12
Mike Pompeo Fotó: AFP/Kena Betancur

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Kim Jong Csollal tartott megbeszélései utáni sajtóértekezleten kérdésre válaszolva azt mondta: még  nem állítható bizonyossággal, hogy lesz-e csúcstalálkozó Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között – írja az MTI.

Az amerikai diplomácia vezetője mindazonáltal hangsúlyozta: az elmúlt 72 órában „nagyszerű haladást” sikerült elérni, és a megbeszélések Észak-Koreával „jó irányban haladnak”. Pompeo leszögezte: nyilvánosság előtt nem kívánja megvitatni, hogy mit tartalmazhat az Észak-Koreával kötendő megállapodás. Szavai szerint a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között tervezett csúcstalálkozó „az életben egyszer adódó lehetőség”. 

A sajtótájékoztatón jelen volt Kim Jong Csol is, ám ő nem értékelte a megbeszéléseket, és kérdésekre sem válaszolt. 

Pompeo egy Twitter-bejegyzést is közzétett, amelyben „lényegbevágónak” minősítette az eszmecserét. Megbeszéltük a vezetőink közötti lehetséges csúcstalálkozó prioritásait – fogalmazott.

Donald Trump amerikai elnök korábban úgy fogalmazott, hogy „nagyon pozitívak” az eddigi egyeztetések a szingapúri csúcstalálkozóról. Újságíróknak azt mondta: az Észak-Koreában tárgyaló amerikai delegáció pénteken tér vissza Washingtonba, és várhatóan levelet hoz Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőtől. „Várom, mi lesz a levélben” – jelentette ki Trump. Arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, vajon kialakulóban van-e megállapodás Észak-Koreával, az elnök azt válaszolta: „szerintem nagyon pozitív lesz, a találkozók nagyon pozitívak voltak”.

Felfedte kilétét Babcsenko „bérgyilkosa”

Publikálás dátuma
2018.05.31. 21:30
Balról jobbra: Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője; Arkagyij Babcsenkó; Jurij Lucenko belügyminiszter. Fotó: S
Önként felfedte kilétét Arkagyij Babcsenko Kijevben élő orosz ellenzéki újságíró „bérgyilkosa” csütörtökön saját Facebook-oldalán – írja az MTI.

A férfit Olekszij Cimbaljuknak hívják, és valóban hosszú ideig szolgált az ukrán fegyveres erőknél a Donyec-medencei konfliktus övezetében. A férfi azért döntött úgy, hogy felfedi kilétét, mert az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője által összehívott szerdai kijevi sajtótájékoztatón az újságíróknak bemutatott, rejtett kamerával készített felvételen – amelyen átveszi megbízójától a pénzt a „bérgyilkosságért” – nem torzították el a hangját. Ezután úgy gondolta, hogy nincs értelme tovább titkolóznia – magyarázta. Kijelentette ugyanakkor, hogy a sajtónak a közeljövőben nem nyilatkozik, mivel az eljárás még tart, ő pedig titoktartási nyilatkozatot írt alá. 

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a férfi maga fordult az SZBU-hoz rögtön azután, hogy megkereste őt a Babcsenko elleni gyilkosságot szervező férfi az ajánlattal. Egyébként a rejtett kamerás felvételt is ő készítette.

„Nagyszerű, hogy a (biztonsági) szolgálatnál olyan tehetséges fiatal ügynökök dolgoznak, akikhez nyugodtan odamehetsz azzal az információval, hogy gyilkosságra béreltek fel. Hozzájuk fordulsz, és nem félsz attól, hogy azzal a dollárban fizető megbízóval együtt téged is bevarrnak. Őszintén, nem tudom, mi lesz velem, kicsit ideges vagyok. Azt viszont biztosan tudom, hogy az az ügynök, aki ezt az egész ügyet magához vette és az ügyre állított nyomozó becsületes emberek” – írta Cimbaljuk.

Kedd este arról jelentek meg hírek, hogy a 41 éves orosz állampolgárságú, Vlagyimir Putyin orosz elnököt ádázul bíráló újságírót, Arkagyij Babcsenkót, a krími tatár ATR televízió műsorvezetőjét kijevi lakásának bejárata előtt meggyilkolták, a hátába leadott három lövéssel. Az újságíró kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.

Szerda délután derült csak ki, hogy az újságíró életben van. Vaszil Hricak, az SZBU vezetője Kijevben sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen közölte, hogy az ukrán biztonsági szolgálat rendezte meg Babcsenko halálát, majd az újságíró is megjelent a tájékoztatón a bejelentéstől megdöbbent, a hírt viszont örömmel fogadó kollégái előtt. Hricak akkor azt is elmondta, hogy Az orosz titkosszolgálatok egy ukrán állampolgárt bíztak meg a gyilkosság megszervezésével - közölte Vaszil Hricak.

Mégis Conte lesz az olasz kormányfő

Publikálás dátuma
2018.05.31. 21:18
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

Megoldódni látszik az olasz politikai válság. A két populista párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali radikális Liga végül beadta a derekát, s mégsem ragaszkodnak Paolo Savona gazdasági miniszteri kinevezéséhez. Az euroszkeptikus közgazdász ugyan a kabinet tagja lesz, a nem túl jelentős közösségi politikák nevű tárcát irányíthatja, a gazdasági tárca élére azonban azt a Giovanni Triát nevezték, aki – Savonával szemben – nem kívánja kivezetni Olaszországot az euróövezetből. A megállapodás értelmében Giuseppe Conte lesz a kormányfő, aki múlt vasárnap még visszaadta a kormányalakítási megbízást Sergio Mattarella elnöknek. Az, hogy a két populista párt mégis hajlandó volt a kompromisszumra, a köztársasági elnök nagy személyes sikerének tekinthető. Kérdés azonban, hogyan tudja valóra váltani a két populista párt a kormányprogramban felsorolt sok ígéretét.