Előfizetés

Kúria: törvénysértő volt leállítani a razziát a szcientológusoknál

Publikálás dátuma
2018.05.31. 14:22
Kép: Molnár Ádám
A Kúria csütörtökön úgy döntött: törvénysértő volt a nyomozási bírói döntés, amelyben hatályon kívül helyezték a Magyarországi Szcientológiai Egyháznál a házkutatást, motozást és lefoglalást elrendelő rendőrségi határozatot - számol be az MTI. A Kúria döntésének nincs joghatása a folyamatban lévő büntetőügyre.

Az ügy előzménye, hogy Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila 2016. decemberében hatósági eljárást indított a Szcientológia Vallási Egyesület adatkezelése miatt. A NAIH elnöke a beszerzett adatok alapján nem sokkal később feljelentést tett személyes adattal visszaélés, adócsalás, kuruzslás és kiskorú veszélyeztetése miatt, azzal, hogy más bűncselekmények sem zárhatók ki.

A NAIH 2017. októberében lezárta a hatósági eljárást, jogellenes adatkezelés miatt 20 millió forint bírságot szabott ki és átadta a lefoglalt iratokat a Nemzeti Nyomozó Irodának. Az NNI október 17-én elrendelte a házkutatást, motozást és lefoglalást az egyesület Váci úti székházában. Ezt másnap végre is hajtották.

A házkutatás ellen panasszal élt a szcientológusok képviselője, ezt azonban a Fővárosi Főügyészség elutasította. Az elutasító határozat ellen a szervezet jogi képviselője felülvizsgálati indítványt nyújtott be, ennek a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája 2018. február 9-én viszont már helyet adott, és a házkutatást, motozást és lefoglalást elrendelő határozatot hatályon kívül helyezte.

A nyomozási bíró arra hivatkozott, hogy az elrendelő határozatban személyes adattal visszaélés miatt indult eljárásról van szó, a nagyobb súlyú kémkedésre csak később történt utalás, az arra utaló adatok a nyomozati irathalmazból nem kerültek elő. Úgy vélte, sérült a szükségesség és az arányosság elve, mivel a hatóság más módon is megszerezhette volna az iratokat. Hiányosságként hozta fel továbbá, hogy az elrendelő határozat nem utalt arra, milyen bizonyítékok megszerzésére irányult az NNI akciója.

A nyomozási bíró végzése ellen a legfőbb ügyész nyújtott be jogorvoslati indítványt, arra hivatkozva, hogy az törvénysértő volt. A legfőbb ügyész szerint a lefoglalás kérdésében nem is volt hatásköre a nyomozási bírónak, mivel azt nem ügyész rendelte el, a házkutatás és a motozás elrendelésének pedig megvoltak a feltételei.

A Kúria csütörtöki nyilvános tárgyalásán megállapította, hogy törvénysértő volt a nyomozási bíró végzése, amelyben helyt adott a lefoglalás elrendelése miatt benyújtott felülvizsgálati indítványnak és hatályion kívül helyezte azt. A Kúria egyetértett a legfőbb ügyésszel: a nyomozási bírónak nem volt hatásköre dönteni a kérdésében.

A bíróság szerint mivel feltehetően folyamatos, rendszerszintű volt az egyesületnél az adatgyűjtés- és kezelés, ezért feltehetően a NAIH-vizsgálat óta is keletkeztek adatok, ezeket pedig le kellett foglalni a nyomozáshoz. A bíróság szerint az adatokat máshogyan nem lehetett volna beszerezni, az nem volt elvárható, hogy az egyesület önmaga átadja a bizonyítékokat, így a rendőri intézkedés nem sértette a szükségesség elvét. A Kúria szerint az arányosság elve sem sérült, mivel nem létezik olyan, hogy "kevésbé alapos" házkutatás, és a vallásgyakorlást sem akadályozta a lefoglalás. A Kúria ítélete jogerős.

Az egyesületnél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is folytat eljárást, ebben az ügyben február 15-én tartottak házkutatást az egyház központjában.

Reagált a Szcientológia Egyház
Mivel a Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi jogerős végzésének – amelyben elmarasztalta a Nemzeti Nyomozóiroda akcióját – sajnos semmilyen kihatása nem volt a nyomozóhatóság tevékenységére és a mai Kúriai döntésnek sincs joghatása az eljárásra - közölte szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Szcientológia Egyház.
Dr. Szikinger István az Egyház jogi képviseletében elmondta, hogy bízott a Kúria pozitív döntésében: „Mélységesen egyetértettem a nyomozási bíróval abban, hogy súlyosan sérült a szükségesség és arányosság alapjogi és büntetőjogi elve a Szcientológia Egyházzal szembeni kényszerintézkedés során. Mivel véleményem szerint ügyfelem tisztességes eljáráshoz való joga is sérült, át fogjuk gondolni a további jogi lehetőségeket." – fogalmazott.
Miklovicz Attila, az Egyház szóvivője szerint: „Nem kívánunk harcolni sem a hatóságokkal, sem az ügyészséggel. Szeretnénk inkább társadalmi szerepvállalásunkra koncentrálni. Például Egyházunk csak az idén több mint negyedmillió drogfelvilágosító kiadvány szétosztását tette lehetővé a magyar embereknek. Remélem, hogy a jövőben inkább a párbeszéd jellemzi majd a kapcsolatot az Egyház és a hatóságok között. Mi továbbra is nyitottak vagyunk erre, de nem adjuk fel a vallásszabadsághoz való jogunkat. Bízunk az igazságszolgáltatásban, hiszen hasonlóan igaztalan eljárások zárultak a világ számos országában azzal, hogy minden vád alaptalannak bizonyult az Egyházzal szemben."

Közpénzből felújított kastélyszállodát igazgat Schmitt Pál lánya

Publikálás dátuma
2018.05.31. 13:27
A több mint egymilliárdból felújított Klebesberg kastély kapuja Fotó: Facebook/Varga Mihály
A Klebesberg kastélyt több mint egymilliárdból hozták rendbe, hogy egy magáncég használja szállodaként. Van emlékházuk is – akkor lehet látogatni, ha épp nincs esküvő.

Hiába hívják Kebesberg-emlékháznak, néhány képen és bútoron kívül semmi sem emlékeztet a volt kultuszminiszterre a közpénzből restaurált pesthidegkúti épületben. Sőt, időnként a berendezést is kihordják innen, mivel az épületet rendszeresen bérbe adják lagzikhoz - írja a HVG.

Mint a lap megtudta, a Varga Mihály pénzügyminiszter közbenjárására 1,15 milliárd forintból felújított budai Klebesberg Kastélyban jelenleg magán fenntartású szálloda és kivehető rendezvényház üzemel. Az újságírók inkognitóban, látszólag esküvői helyszínt keresve jutottak be az épületbe, ahol rövid időn belül kiderült, hogy

  • a Klebesberg Kunó kultuszminiszterről elnevezett emlékházban valójában alig akad látnivaló
  • A helyet csak akkor lehet ingyenesen látogatni, ha ott épp nem tartanak esküvőt
  • a kastélyszállodát Schmitt Pál korábbi államfő lánya, Schmitt Gréta igazgatja
  • A helyszínen rendszeresen tartanak „polgári estéket”, például a békemenetes Bencsik András és Kovács Zoltán kormányszóvivő részvételével

A létesítmény így nem csak közcélúnak kevéssé tűnik, de a lap szerint kifejezett gondot okoz a környéken lakókat: a turisták reggelente buszokkal érkeznek a kastélyszállodába, járműveik pedig elfoglalják a helyi óvoda előtti közparkolót, a gyerekükért érkező szülők így csak lavírozva tudnak bejutni a parkolóhelyre.

A lap hiába próbálta megszólaltatni Schmitt Grétát, és a szállodát üzemeltető Optimum Füred Kft.-t, de nem érkezett válasz kérdéseikre – hivatalosan nem válaszolt a pénzügyminisztérium sem.

Varga Mihály viszont meglepő módon órákon belül személyesen reagált a cikk felvetéseire: Facebook-posztjában hazugságnak nevezte, hogy a környékbeliek nem látogathatják a létesítményt – igaz, ilyesmit a HVG nem is állított – majd ironikusan megköszönte a cikk által jelentett ingyenreklámot.

A divatra is rátette kezét Orbán Ráhel

Publikálás dátuma
2018.05.31. 12:33
Fotó: Népszava
Állami irányítást kapott a divatipar fejlesztése - írja a HVG. Lapátra tették Közép-Európa legrangosabb divateseményének sikeres szervezői gárdáját, hogy a Central European Fashin Week irányítását Orbán Ráhel ismerősei vehessék át - ám ez csak a jéghegy csúcsa. A Magyar Turisztikai Ügynökség 2 milliárdot kapott a divat- és dizájnipar "fejlesztésére", és a kormány - szintén az MTÜ érdekeltségeként - új vállalkozást is indított a feladat elvégzésére.

A divatipari hatalomátvételnek voltak előjelei - írja a lap. Egy tavaly decemberi közlöny szerint például a kormány 2 milliárd forintot irányzott elő a magyar divat- és dizájnipar fejlesztéséhez kapcsolódó feladatok ellátására, méghozzá a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) fennhatósága alatt. Márpedig az ügynökség egyik legbefolyásosabb személyisége éppen Orbán Ráhel. A nagyvonalú állami beavatkozásnál még árulkodóbb volt, hogy a divathét korábbi stábját - nemzetközi sikerei ellenére - menesztették.

A kormány továbbá arról is döntött, hogy 150 millió forintból - szintén az MTÜ érdekeltségeként -, egy új vállalkozást is létrehoznak, a magyar divat- és dizájnipar "átfogó megújítására". A Divatipari Marketing Igazgatóság már tavaly létrejött az MTÜ-n belül - a fiatalos #hellodivat néven divatipari stratégiai napot is tartottak 2017 végén, ahol a résztvevők 5 éves tervet dolgoztak ki.

A szervezet élére Orbán Ráhelnek és családjának személyes jó ismerőse, Bata-Jakab Zsófia került. Bata-Jakab a kormányfő lányával egy időben járt a Corvinus marketing szakára, és már egyetemi évei alatt is dolgozott például a - Lévai Anikó által felkarolt, ám hatalmasat bukó - részben állami Attitude divatmárka csapatában. A Divatipari Marketing Igazgatóságnak az ő felügyeletével összeállított stábjában alig lehet olyat találni, aki valamilyen formában ne kötődne a Tiborcz–Orbán házaspárhoz.

Az MTÜ divatiparért felelős vezetője a napokban arról nyilatkozott, hogy az ügynökség által készített új országimázsfilmben hangsúlyos szerepet kapott a magyar divat. Egy korábbi kormányhatározatban az átfogó turisztikai reform első lépéseként jelölték meg ennek a klipnek a leforgatását. A turisztikai országmárka kidolgozásakor - amelyre az MTÜ 1,9 milliárd forintot kapott - Orbán Ráhel volt az egyik tanácsadó. Ezt az MTÜ vezérigazgatója, Guller Zoltán is elismerte. A szakértői csapat tagjai közt Zoób Katit, a fesztiválszervező Lobenwein Norbertet, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia alapító elnökét, Bíró Lajost, valamint az úszóvébé fináléját rendező koreográfust, Vági Bencét és a Fonó művészeti vezetőjét, Berecz Istvánt is megnevezte. Köztükszintén nem sokan vannak, akik - ha mást nem - legalább ne mutatkoznának rendszeresen a kormányfő lányának társaságában.

Márciusban került ki az internetre egy videó, amin Orbán Ráhel két egykori egyetemi társával arról beszélget, hogy ki hogyan részesülhetne a turizmus körüli pénzekből. Ők - Máté Kristóf és Berényi Vince - jelenleg már az MTÜ vezetőségének tagjai.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy az MTÜ ágazati igazgatósága alá került az ország legfontosabb divat-eseménye is. A Central European Fashion Week az idén már új az csapattal, a kormány legkedveltebb rendezvényhelyszínén, a Várkert Bazárban került megrendezésre.