Előfizetés

Meggyilkoltak egy orosz ellenzéki újságírót Kijevben

Publikálás dátuma
2018.05.30. 12:15
Arkagyij Babcsenkó lakása előtt, a gyilkosság után. Fotó: Stringer / Sputnik
Az orosz kormány és az EBESZ is követeli az újabb ukrajnai újságíró-gyilkosság haladéktalan felderítését, miközben az ukrán vezetők az gyanítják, hogy Oroszország áll a Kijevbe költözött ismert orosz ellenzéki újságíró, Arkagyij Babcsenko megölése mögött - számol be az MTI. A kijevi rendőrfőnök úgy véli, újságírói tevékenységével függhet össze Babcsenko meggyilkolása.

Frissítés: mégis él Arkagyij Babcsenkó. A támadást az ukrán biztonsági szolgálat rendezte meg, hogy általa orosz ügynököket leplezzenek le. Vaszil Hricak, a szolgálat vezetője szerint ugyanakkor az orosz biztonsági szolgálat valóban elrendelte a gyilkosságot.

Háromszor hátba lőtték Arkagyij Babcsenkót kijevi otthona küszöbén. A gyilkos feltehetően a lépcsőfeljáratban várta őt kedd este, és akkor lőtt, amikor az újságíró a bérelt lakásának ajtajához ért. Bent tartózkodó felesége hívta ki a mentőket, de a férfi kórházba szállításkor belehalt sebesüléseibe.

A 41 éves áldozat korábban a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap és több más moszkvai sajtóorgánum haditudósítója volt. Az UNIAN hírügynökség ismertetése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök ádáz bírálója volt. Elemzőként is ismertté vált, több könyvet írt, amelyeket 16 nyelvre fordítottak le, és 22 országban adtak ki. Számos rangos díjjal ismerték el tevékenységét, az angol PEN Club is kitüntette. Tavaly februárban Prágába, majd onnan augusztusban Kijevbe költözött, mert fenyegetve érezte magát saját hazájában. Ukrajnában a Prime: Babcsenko tévéműsort vezette az ATR krími tatár tévéadón.

Az UNIAN ukrán hírügynökség Andrij Kriscsenkót, az ukrán főváros rendőrfőnökét idézve közölte: a gyilkosság a nyomozás mostani állása alapján nagy valószínűséggel Babcsenko újságírói tevékenységével van összefüggésben. A rendőrfőnök hozzátette, hogy Babcsenko feleségét még nem tudták kihallgatni, mert sokkos állapotban van, jelenleg orvosi, pszichológusi segítséget nyújtanak neki.

A feltételezett tettesről fantomkép készült, amelyet Vjacseszlav Abroszkin, az ukrán országos rendőrparancsnok első helyettese tett közzé Facebook-oldalán – közölték szerdán ukrán híradások.

Kriscsenkónak a bűncselekmény motívumaira vonatkozó szavait a kijevi rendőrség szóvivője később pontosította, kijelentve, hogy az indítékok között az újságíró hivatása és politikai nézetei mellett a nyomozók egyelőre más lehetséges indítékokat is figyelembe vesznek, továbbá mindenre kiterjedő, komplex vizsgálatokat végeznek, beleértve a ballisztikai és orvosszakértői elemzéseket.

Haladéktalan kivizsgálást követelnek

Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője Twitter-bejegyzésében az újságíró-gyilkosság haladéktalan és teljes kivizsgálására szólította a kijevi hatóságokat. Az orosz külügyminisztérium felszólította az ukrán hatóságokat, hogy mindent tegyenek meg a gyilkosság felderítéséért. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet arra számít, a hatóságok Moszkvát teszik majd felelőssé a támadásért. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója valóban szóba is hozta Moszkva felelősségét: már rögtön a gyilkosság után azt állította, hogy Oroszországnak köze lehet Babcsenko megöléséhez. Erre tett utalást Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is az ENSZ Biztonsági Tanács kelet-ukrajnai helyzetnek szentelt keddi ülésén. Felhívta a figyelmet arra, hogy Babcsenko az orosz "rezsim" ismert ellenlábasa volt, és mielőtt Ukrajnába költözött, többször megfenyegették őt és családját.

A megölt újságíró egyik társa, Miroszlav Haj biztosra veszi, hogy Babcsenko politikai indíttatású gyilkosság áldozata lett. Emlékeztetett arra ő is, hogy többször kapott halálos fenyegetéseket. "Ez kizárólag oroszellenes álláspontjával és tevékenységével függ össze. Rendszeresen szólalt fel támogatólag Ukrajna mellett, Putyin és Oroszország ellen. (...) Azt írta, azzal fenyegették, hogy megölik, végeznek vele és családjával is... Ő Oroszország szégyenletes politikáját világította meg. Ez csakis politikai gyilkosság" - idézte Hajt az ukrán hírügynökség.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára szerdai közleményében tudatta: az újságírók és a sajtószabadság elleni támadások veszélyes fenyegetést jelentenek a demokráciára, és az Európa Tanács erőteljesen elítéli Arkagyij Babcsenko brutális meggyilkolását. Jagland ugyancsak aláhúzta, hogy Babcsenko meggyilkolását alaposan ki kell vizsgálni, és az elkövetőket felelősségre kell vonni. A szociáldemokrata, norvég politikus megjegyzi, hogy egyre több támadás éri Európában az újságírókat és a véleménynyilvánítás szabadságát, és ennek minden eszközzel véget kell vetni.

Villám csapott az Eiffel-toronyba (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.30. 10:42
Illusztráció: AFP

Elárasztott utcák, lezárt metróállomások - ez maradt Párizsban a vihar után, előtte az azonban "égi-show" is látható volt, sokan megörökítették, ahogy pár napon belül már másodszor villám csapott a város jelképének számító Eiffel-toronyba.

Durván alábecsülték a hurrikán áldozatainak számát

Publikálás dátuma
2018.05.30. 07:35
Fotó: AFP/Ricardo Arduengo

Harvardi szakértők azt állítják, hogy a Puerto Ricó-i kormány nem mondott igazat: valójában hetvenszer több halálos áldozata volt a Maria hurrikánnak, mint azt a vezetés állította. A patinás amerikai egyetem által publikált jelentést kedden hozták nyilvánosságra, s ebben az áll, hogy a tavaly őszi természeti katasztrófa összesen 4600 ember életét követelte. A halálos áldozatok harmada az egészségügyi ellátás akadozása következtében vesztette életét. Az életmentést egyebek között áramkimaradások és az áradások miatt járhatatlanná vált utak tették szinte lehetetlenné.