Garancsi és a Mol is kivonul a MET-ből

Publikálás dátuma
2018.05.30. 11:34
Orbán Viktor és Garancsi István a felcsúti focistadionban, 2017.augusztus 24-án Fotó: Molnár Ádám
A nagy tulajdonosok kiszállnak, az energiakereskedő cég a menedzsmenthez kerül. Az átalakulást bevásárlások követhetik.

Teljes egészében a menedzsment kezébe kerül az energiakereskedő MET, miután ismert tulajdonosai eladják a részesedésüket. A csoport további európai vásárlásokat tervez, amihez tőkét von be - értesült az Index.

A portál emlékeztet, régóta keringtek különböző pletykák a MET eladásáról, és mint Lakatos Benjamin cégvezetőtől most kiderült, valóban nagyjából egy éve kezdődtek azok a zürichi, londoni és New York-i tárgyalások, amelyeknek a végén, május 30-án megszületett a mostani döntés.

Lakatos Benjamin vezérigazgató és a MET további menedzserei kivásárolták a korábbi tulajdonostársakat: így kiszáll az üzletből Garancsi István – Orbán Viktor kötélbarátja, a Videoton FC és a Market Zrt. társtulajdonosa – távozik a Csányi Sándorral folytatott üzleteiről ismert Nagy György, és az egykori alapító Mol Nyrt. is.

A menedzsment egy friss alapítású svájci érdekeltségen keresztül (MET Capital Partners AG) a nemzetközi ING Bank hitelének segítségével válik száz százalékos tulajdonossá.

Az együttes tranzakció közös eladói gondolkodást sejtet, de hogy miért léptek a korábbi részvényesek, vagyis miért adták el a folyamatosan nyereséges kereskedőcsoportot, arról leginkább csak találgatni lehet, írja a lap.

A MET menedzsmentje szerint leginkább azért, mert kisebbségi tulajdonos, pénzügyi befektetőként nem kívántak részt venni a következő évek iparági konszolidációjában, ahhoz ugyanis méretes tőkeemelésekre lesz szükség.

A portál szerint az sem kizárt, hogy a MET-et övező negatív sajtómegjelenések és parlamenti interpellációk is zavarták a részvényeseket. Ráadásul egy zárt társaságból nem is olyan egyszerű kiszállni, állítólag eladási szándék már korábban is jelentkezett, így most, hogy vevő is lett, mindenki örömmel lépett.

Szerző

Idei mélypontja közelében a forint

Publikálás dátuma
2018.05.30. 10:34
Illusztráció: Shutterstock
Szerdára virradóra idei leggyengébb jegyzése közelében a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon - írta az MTI.

Az eurót a kedd esti 320,57 forint után kissé magasabban 320,81 forinton jegyezték reggel nyolc órakor a bankközi devizapiacon.

A dollár jegyzése a kedd esti 278,23 forintról 278,55-re, a svájci franké pedig 280,30 forintról 279,71 forintra csökkent szerda reggelre.

Kedd este a forintnak az euró 320,88 forintos, a dollár 278,55 forintos, a svájci frank 280,92 forintos jegyzésén alakult ki idei leggyengébb árfolyama. Az eurót legutóbb két éve, a dollárt egy éve, a svájci frankot közel egy éve jegyezték hasonló szinten.

Szerző

Megint drágult a gázolaj

Publikálás dátuma
2018.05.30. 09:55
Illusztráció: Népszava
Bruttó 2 forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol, a 95-ös benzin ára nem változott - tájékoztatott az MTI.

Az emeléssel a gázolaj átlagára 410 forintra nőtt, a benziné 398 forint maradt.

Az üzemanyagok ára legutóbb pénteken változott, akkor bruttó 6-6 forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj ára is.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Szerző