Előfizetés

Beismerte az MTI: hazugságokat terjesztettek a Helsinki Bizottságról

Publikálás dátuma
2018.05.30. 10:56
Fotó: Népszava
Éjszaka tette ki beismerő vallomással felérő helyreigazítását a Magyar Távirati Iroda. Kormányzati üzenetet idéztek, de ez is kimerítette a híresztelés fogalmát.

Beismerte az MTI, hazugságokat terjesztettek a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) tevékenységéről, azzal, hogy idézték a Kormányzati Tájékoztató Központ lejárató és valótlan tartalmú állításait. A távirati iroda szemérmesen kedd éjszaka folyamán tette ki helyreigazítását, amit szó szerint közlünk:

„A "Kormányzati Tájékoztatási Központ Közleménye – Reagálás a Helsinki Bizottság közleményére" címmel 2017. december 8. napján az Országos Sajtószolgálat honlapján megjelent közleményben valótlanul híreszteltük, hogy a Helsinki Bizottság pénzt keresett azzal, hogy feljelentette Magyarországot azért, mert Magyarország nem bánt megfelelően a bevándorlókkal.

Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy a Magyar Helsinki Bizottság több száz millió forintot kap külföldről átláthatatlan módon. A valóság ezzel szemben az, hogy a Magyar Helsinki Bizottság nem keresett pénzt azzal, hogy eljárást indított a magyar állam ellen a menekülőkkel szemben tanúsított bánásmód miatt. A Magyar Helsinki Bizottság finanszírozása pedig a jogszabályoknak megfelelően átlátható.”

Az MTI korábban az Országos Sajtószolgálaton keresztül idézte a kormányzati állításokat, és mivel ezek változtatás nélküli közlemények voltak, a távirati iroda szerint értük csak a kiadónak kell felelősséget vállalnia. A Magyar Helsinki Bizottság azonban pert indított az őket besározó közlemények publikálása miatt, a Fővárosi Törvényszék pedig igazat adott a jogvédő csoportnak: a bíróság januári döntése szerint az MTI felel az oldalukon megjelenő anyagokért – annál is inkább, mivel az ellenzéki pártok Tiborcz Istvánról vagy Mészáros Lőrincről szóló közleményeit a személyi jogok védelmére hivatkozva utasították vissza, vagy tudatos szerkesztési elveket használnak.

Az MHB május 4-én egy újabb pert nyert meg jogerősen: a Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodának nyilvánosan, saját oldalán is bocsánatot kell kérnie, amiért a jogvédő szervezetről hazugságokat terjesztett egy nemzeti konzultációs szóróanyagban, sőt, kétmillió forintos sérelemdíjat kell fizetniük a bizottság részére.

Dúró Dóra kész visszaadni mandátumát

Publikálás dátuma
2018.05.30. 10:45
Fotó: Németh András Péter
Dúró Dóra kész visszaadni képviselői mandátumát. A Jobbik politikusa ezt a Facebook-oldalán közölte éjszaka arra reagálva, hogy kedden bizalomvesztésre hivatkozva kizárták a párt országgyűlési frakciójából.

Dúró Dóra bejegyzésében úgy fogalmazott, "méltósággal tudomásul veszem, de megdöbbentett a bajtársaknak hitt frakciótársak konkrétumok nélküli, koncepciós döntése".

Véleménye szerint a platform a tisztújító kongresszus demokratikus döntése szoros eredményének leképeződése. Elhagyását pedig nem azért helyezte kilátásba, mert félt az egyébként szerinte jogtalan következményektől, hanem mert a Jobbik egyben tartása volt a legfontosabb neki; úgy látja azonban, hogy nem mindenki ezt a szempontot helyezi előtérbe - tette hozzá Dúró Dóra. Közölte, az elmúlt hónapokban többször is "közeli realitássá" vált számára, hogy mással foglalkozzon, és elkezdett - például angoltanulással - felkészülni egy "civil életre".

A Jobbik Országos Elnöksége visszahívta országgyűlési képviselői tisztségéből Dúró Dórát - közölte a párt szerda délután. 

Dúró, Toroczkai László elnökhelyettes-jelöltje volt a Jobbik május 12-i tisztújításán. Mint ismert, Sneider Tamást választották elnökké, ezt követően Toroczkai bejelentette: "Mi Magunk" néven platformot alapít a Jobbikon belül. A párt elnöksége szerint azonban ez az alapszabályba ütközik, így fegyelmi eljárást kezdeményeztek az alulmaradt elnök-jelölttel. A platformhoz a Jobbik-frakcióból csak Dúró csatlakozott.

Mirkóczki az Alfahírnak azzal indokolt, hogy "bizalmi válság alakult ki" a képviselővel szemben. Hozzátette: Dúró mandátumának sorsáról a párt elnöksége dönthet. A Jobbik alapszabálya szerint – idézte fel a portál -, ha az elnökség kétharmada úgy dönt, felszólíthatják mandátumának visszaadására. A párt parlamenti képviselői a Szent Korona előtt tett esküjükben vállalták, hogy ennek alávetik magukat. 

Kapcsolódó
Kizárták Dúró Dórát a Jobbik-frakcióból

Megszakította útját egy repülő Budapesten

Publikálás dátuma
2018.05.30. 09:59
Illusztráció: AFP
Egy utas rosszulléte miatt.Budapesten szakította meg útját az Air India légitársaság Delhi–London járata kedden kora este - írta az Airportal.hu.

A portál információi szerint a Boeing 787-8 Dreamliner személyzete a román-magyar határ térségében infarktus gyanúja miatt  döntött az út megszakítása mellett. A Repülőtéri Sürgősségi Ügyelet szakemberei a gép fedélzetére érve azt látták, hogy egy idős nőt lélegeztetnek. Az ellátást átvéve, az úgynevezett Rautek műfogás közben, a beteg légútjából egy fél golflabda nagyságú gumicukor darab távozott. A nő légzése és keringése rövidesen rendeződött, így stabil állapotban adták át a mentőknek.