Mit kíván a magyar orvos?

Publikálás dátuma
2018.05.29. 17:27
Fotó: Vajda József
Még idén 660 milliárdot kér az orvosi kamara bérfejlesztésre és a kórházak konszolidációjára. Éger szerint, ha az orvosok „társadalmi státusznak megfelelő tisztes életvitelt biztosító” fizetést kapnak, a kamara is lép, hogy megszünjön a hálapénz.

A hétvégén az orvosi kamara is benyújtotta a maga hat pontos kívánságlistáját az egészségügyért felelős tárca új vezetőinek – erről maga Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke számolt be a sajtónak kedden.

A köztestület listája aligha ítélhető szerénynek. Eszerint ugyanis már ettől az évtől 660 milliárdos többlet forrást kérnek az egészségügyi közkiadásokra. Az összeg egyik felét bérekre, a másik felét a kórházak konszolidációjára költetnék a kormányzattal.

Elvárják, hogy az eddigieknél gyorsabb ütemben emelkedjenek a bérek. (A ciklus utolsó két évében a szakorvosok alapbére 207 ezer forinttal nőtt.) Éger István erre azért is szükség van, mert a „társadalmi státusznak megfelelő tisztes életvitelt biztosító” orvosi jövedelem mellett megszüntethető lenne az orvosok elvándorlása az állami intézményekből, valamint a köztestület az etikai vétségek közé emelhetné, tilthatná a hálapénzt. A Népszava kérdésre, hogy mégis mekkora orvosi jövedelem mellett lépne a kamara, Éger István azt mondta: nem kíván konkrét összeget megjelölni, de ha a kormány biztosítja a célra a GDP egy százalékát, akkor azzal már elérhetik azt az összeget, ami mellett a kamara megtiltja a hálapénzt.

Egyebek mellett rögzíttetnék az alaptörvényben, hogy az egészségügyi közkiadásokra mindenkor a GDP 6,5 százalékát kell biztosítani. Ragaszkodnak ahhoz is, hogy illesszék a Nemzeti Alaptantervbe a kötelező egészségtan oktatást. Ez utóbbitól azt remélik, hogy a lakosság kevésbé terheli majd a közfinanszírozott ellátórendszert, ha megtanulja milyen problémákkal kell valóban orvoshoz fordulnia. A köztestület elnöke megkerülhetetlen lépésnek ítélte a magán és a közellátás szétválasztását, áttekinthető szabályozását is. Mint mondta: most az a látszat, hogy a magánrendelők átvették a közfeladatokat, miközben a valóságban a súlyosabb esetekkel, a drágán kezelhető szövődményekkel a közintézményeknek kell megbirkózniuk, amelykben viszont egyre kevesebb az orvos.

Az alapellátás számára pontosan leírt hatásköri listát vár el a kamara, s ennek elkészítéséhez elkerülhetetlen a szakmai kollégiumok, a szakfelügyeleti rendszer megszervezése, a független tisztiorvosi rendszer megteremtése.

- Kásler Miklós humán miniszterrel, aki régi jó ismerőse, már személyesen is találkozott, Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkárral még nem volt alkalmuk beszélni – mondta Éger István. Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy a béremelés folytatásában biztos, hiszen arra a választások előtt ígéretet kaptak az ágazati érdekegyeztető fórumokon Balog Zoltántól.

Éger átgondolatlannak nevezte a háziorvosi törzskarton bevezetését is. Ez azt jelentené, hogy a háziorvosoknak egy új állapot felmérést kell majd a betegekről rögzíteniük július elsejétől. Csakhogy a kamara elnöke szerint ezzel szinte lehetetlent kíván a jogalkotó a háziorvosoktól, akiknek a rendelés alatt biztosan nincs idejük erre az új feladatra.

Szerző

Kémper - A Kúria is felmentette a volt titkosszolgálati vezetőket

Publikálás dátuma
2018.05.29. 16:42
Népszava fotó
A Kúria kedden elutasította a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati indítványát a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetők ügyében, így jogerős maradt a korábbi felmentő rendelkezés.
N

Az ügyészség a Gyurcsány-kormány idején történtek miatt 2011-ben kémkedés és más bűncselekmények miatt vádat emelt Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter, Galambos Lajos és Laborcz Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatói és egy magánszemély ellen. Tavaly ősszel a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felmentette a vádlottakat, ez ellen nyújtott be az ügyészség felülvizsgálati indítványt. A tanácsvezető bíró csaknem egyórás, nyilvános indoklásban fejtette ki érveit az államtitok miatt zárt ajtók mögött zajló perben. Azt mondta, az NBH-nál "idegen" állampolgárok bevonásával folytatott poligráfos vizsgálatokkal kapcsolatban Galambos Lajos "sok szabályt sértett", ám nem bizonyítható a kémkedéshez szükséges szándékosság. (MTI) 

A kémper az úgynevezett elszámoltatások szimbolikus ügye volt, 2010-ben maga Orbán Viktor kormányfő jelentette ki, nyilván abszolút nem a nyomásgyakorlás szándékával, hogy a magyar emberek jövője elszámoltatás nélkül nem lehet sikeres. A következő két évben két elszámoltatási biztos is rászállt az "ügyekre" 1442 ügy kivizsgálása kezdődött meg, 61 esetben büntetőfeljelentés is született, de vádemelési szakaszba összesen hét jutott el. (ráadásul 2016-ban Budai Gyulának  még ötszázezer forintot fizetnie is kellett Szilvásynak, mert az egykori elszámoltatási kormánybiztos 2010 végén azt állította, hogy őt 2008 és 2010 májusa között lehallgatták, és e mögött Szilvásy állhat, ezt azonban nem tudta bizonyítani.)

A Legfőbb Ügyészség közleménye

Magyarország Ügyészsége tudomásul veszi a Kúria felülvizsgálati eljárásban hozott döntését az ún. kémügyben. A közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében ugyanakkor célszerűnek tartaná az ország biztonságát nem érintő, minősített ügyiratok titkosságának a feloldását, és azok tartalmának nyilvánosság elé tárását. A Kúria határozatának írásba foglalását követően, az ügyészség haladéktalanul megteszi az erre vonatkozó kezdeményezését.

Szerző

Kitiltották a segway-t és társait a pesti belváros járdáiról

Publikálás dátuma
2018.05.29. 16:03
Segway. Illusztráció: THIERRY ROGE / BELGA MAG / BELGA
Június közepétől tilos a turisták által kedvelt segway, az elektromos kerékpár, az elektromos roller, az elektromos gördeszka, a hoverboard, a sörbike és a riksa használata az V. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben - közölte az önkormányzat kedden az MTI-vel.

A közleményben a döntést azzal indokolták, hogy az utóbbi években a felsorolt - főként elektromos - közlekedési eszközök elterjedése miatt rengetegen panaszkodtak a Belvárosban, aminek az a legfőbb oka, hogy rutintalan emberek járnak velük. Ezek az eszközök a járdán, viszonylag nagy sebességgel közlekednek, az elektromos motor zajtalanságából adódóan kevésbé észrevehetők, ezért fokozottan balesetveszélyesek. A riksák és sörbike-ok méretükből eredően eleve alkalmatlanok arra, hogy a gyalogosok között közlekedjenek - tették hozzá.

A rendeletmódosítás következtében a gyalogosforgalom céljára szolgáló területeken, parkokban csak tolva vagy kézben szállítva lehet velük átmenni. Aki nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően jár el, 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. A közterület-felügyelő legfeljebb 50 ezer forint helyszíni bírságot szabhat ki - írták.

A döntés előtt az önkormányzat kiemelt hangsúlyt fektetett az egyeztetésre az érintett vállalkozásokkal, az ott élőkkel és a felügyeleti szervekkel, valamint előzetes hatásvizsgálat is készült ebben a kérdéskörben - olvasható a közleményben.

A szóban forgó segway egy önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású közlekedési eszköz. A hoverboard egy önegyensúlyozó elektromos roller, a sörbike - másnéven sörbicikli vagy beerbike - pedig gyakorlatilag egy négykerekű, többszemélyes "kocsmabicikli". Az ezeket az eszközöket bérbe adóknak tájékoztatniuk kell bérlőiket a tilalomról.

Szerző