Előfizetés

Kitiltották a segway-t és társait a pesti belváros járdáiról

Publikálás dátuma
2018.05.29. 16:03
Segway. Illusztráció: THIERRY ROGE / BELGA MAG / BELGA
Június közepétől tilos a turisták által kedvelt segway, az elektromos kerékpár, az elektromos roller, az elektromos gördeszka, a hoverboard, a sörbike és a riksa használata az V. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben - közölte az önkormányzat kedden az MTI-vel.

A közleményben a döntést azzal indokolták, hogy az utóbbi években a felsorolt - főként elektromos - közlekedési eszközök elterjedése miatt rengetegen panaszkodtak a Belvárosban, aminek az a legfőbb oka, hogy rutintalan emberek járnak velük. Ezek az eszközök a járdán, viszonylag nagy sebességgel közlekednek, az elektromos motor zajtalanságából adódóan kevésbé észrevehetők, ezért fokozottan balesetveszélyesek. A riksák és sörbike-ok méretükből eredően eleve alkalmatlanok arra, hogy a gyalogosok között közlekedjenek - tették hozzá.

A rendeletmódosítás következtében a gyalogosforgalom céljára szolgáló területeken, parkokban csak tolva vagy kézben szállítva lehet velük átmenni. Aki nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően jár el, 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. A közterület-felügyelő legfeljebb 50 ezer forint helyszíni bírságot szabhat ki - írták.

A döntés előtt az önkormányzat kiemelt hangsúlyt fektetett az egyeztetésre az érintett vállalkozásokkal, az ott élőkkel és a felügyeleti szervekkel, valamint előzetes hatásvizsgálat is készült ebben a kérdéskörben - olvasható a közleményben.

A szóban forgó segway egy önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású közlekedési eszköz. A hoverboard egy önegyensúlyozó elektromos roller, a sörbike - másnéven sörbicikli vagy beerbike - pedig gyakorlatilag egy négykerekű, többszemélyes "kocsmabicikli". Az ezeket az eszközöket bérbe adóknak tájékoztatniuk kell bérlőiket a tilalomról.

Meghalt Bihartorda polgármestere

Publikálás dátuma
2018.05.29. 15:52
Fotó: Shutterstock

Meghalt Módos Imre, Bihartorda polgármestere – írja a Civishír.hu, az értesülést Petrucz Sándor jegyző is megerősítette. Petrucz Sándor az MTI-nek elmondta: a település vezetője hétfőn hunyt el, az időközi polgármester-választás időpontjáról később döntenek.

A portál információi szerint a hatvanas éveiben járó agrárvállakozó rosszul lett, összeesett és már nem tudták megmenteni az életét.

Módos Imrét a Fidesz-KDNP jelöltjeként választottak meg a 900 lakosú település élére, egyedüli jelöltként. 2010-ben, ugyancsak a Fidesz színeiben függetlenként induló ellenfelét győzte le.

Bagóért kerülhet Seszták köréhez a kisvárdai fürdő üzemeltetése

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.05.29. 15:19
A kisvárdai fürdő , még 2016-ban. A létesítmény jelenleg zárva tart Forrás: Facebook/ Kisvárda Várfürdő
Több milliárdnyi közpénzt öltek a Várfürdőbe, üzemeltetési jogát most ennek töredékéért kaphatja meg egy Seszták Miklós érdekköréhez köthető cég.
  • Seszták királysága alatt 3 milliárdos állami támogatás érkezett a kisvárdai Várfürdőre.
  • A kisvárdai önkormányzat később éppen hárommilliárdért adta volna el 25 évre a fürdő üzemeltetési jogát.
  • A választások után egy héttel már 659 millióért kínálták a koncessziós jogot.
  • A közbeszerzést egy nyíregyházi vállalkozó cége vitte el, a Kft. kapcsolható Seszták Miklós érdekeltségi köréhez.

Emlékeznek még a hatalmas támogatással bővített és felújított kisvárdai fürdőprojektre? A Várfürdőben ország harmadik legnagyobb csúszdaparkja, sétány, sőt, vízi filmstúdió is épült, de hát Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter városába amúgy is csak dőlt a fejlesztési célú közpénz. A beruházás azért is visszhangot kapott, mert a felújítás miatt bezárt komplexum termálvizét a közeli kisvárdai stadion gyepfűtésére használták – persze, gondos visszahűtés után.

Milliárdokért akarták, de így is jó lesz

A minisztert azonban leváltották, a kisvárdai önkormányzat pedig úgy tűnik, töredékáron is szabadulni akart a fürdőkomplexum fenntartásával járó költségektől. Nem is akárki vihette az üzemeltetést: a koncessziós jogot megszerző cég ügyvezetője ismert vállalkozónak számít Kisvárdán, cége pedig – hogy, hogy nem – többszörös áttéttel Seszták érdekeltségeihez köthető.

Először az Mfor.hu vette észre, most az európai közbeszerzési értesítőben is megjelent, hogy Kisvárda idén júliustól 659,4 millió forintért, 2043-ig eladta a Várfürdő üzemeltetési jogát a tenderen egyedüliként jelentkező AV2 Invest Kft.-nek. A szerződéses összegből a cég 300 millió forintot beruházásra fordít, így az önkormányzat évente mintegy 10 milliós hasznot lát a fürdőből, a bérleti díj pedig csak minimálisan nőhet az évek során.

Mindez óriási visszalépés ahhoz képest, hogy város a Magyar Nemzet korábbi cikke szerint 2018 februárjában 3 milliárd forintért akarta eladni a 25 éves koncessziós jogot – pont annyiért, amennyi állami támogatást  kaptak a Várfürdő felturbózására. Beszédes az is, hogy a város már a fejlesztési szakaszban, Seszták minisztersége idején szabadulni akart a projekttől, és most a korábban tervezett évi 120 milliós bevétel helyett pár millióval is megelégednek.

Egyfős cég, remek kapcsolatokkal

A pályázaton kihívó nélkül befutó AV2 Investet 2017 novemberében alapították az Opten nyilvántartása szerint. Az egyszemélyes, 3 millió forintos kezdőtőkével létrejött vállalkozás ügyvezetője Török László nyíregyházi vállalkozó, aki egyben a Lesz Feszt kisvárdai fesztivál igazgatója, korábban pedig Kisvárda idegenforgalmi cégének ügyvezetője is volt.

Török László közös céget (Nyírségi Gasztronómia Kft.) visz a Seszták Miklós üzleti köreihez sorolt Mikucza Tamással, ebben mindketten tulajdonosok. Ráadásul Mikucza hozta létre a Leszfesztet szervező Alkossunk Várost Alapítványt is, amiben Török kurátorként szerepel. A korábbi fejlesztési miniszter a kisvárdai fesztivál fővédnöke volt Andy Vajna filmügyi kormánybiztossal együtt, az olajozott együttműködést pedig jól jelzi, hogy a Friss Média cikke szerint a Lesz Feszt Promotion és az Alkossunk Várost Seszták közbenjárásával alakíthatott ki jégpályát a kisvárdai Várkertben.

A Mikucza-család nemrég az állami tulajdonból magánkézbe kerülő nyíregyházi Erzsébet-szálló miatt került a hírekbe, de Seszták Miklóst sejtették a mögött is, hogy Mikucza Tamás kölcsönszerződés útján zálogjogot szerzett egy bodrogkisfalui kikötőt üzemeltető cégben, az I.Controllban. A vállalkozónak látnoki képességei lehetnek: 2016 végén jelent meg a Kft.-ben, alig másfél évvel később pedig a kormány bejelentette, hogy 4,6 milliárdos turisztikai fejlesztést terveznek a Bodrog Tokajtól a szlovák határig terjedő szakaszán.

Mit kell ezen még fejleszteni?

A kisvárdai fürdőkoncesszió kapcsán megkérdeztük Lelesz Tibor helyi polgármestert, hogy a város miért adta el töredékáron az üzemeltetési jogot, ha korábban 3 milliárdért próbálták értékesíteni, és milyen számítások alapján tartották reálisnak az eredetileg tervezett árat.

Török Lászlótól pedig azt szerettük volna megtudni, hogy frissen bejegyzett minicége milyen forrásból vásárolta meg a 659 milliós koncessziós jogot, és hogy mit kellene még 300 millióból építenie a Várfürdő területén, ha két és fél év alatt már több milliárdos közpénztömeget költöttek a komplexum korszerűsítésére. 

Válaszoltak, meg nem is

Kérdéseinkre egyelőre csak Barabás Jánosné kisvárdai jegyző reagált, Leleszi megbízásából, levele azonban nem tartalmaz konkrétumokat. Mint írja, a város a korábbi évek fürdőbevételei alapján döntött a koncessziós szerződés értékéről –  ez azonban nem magyarázza meg, hogy miért írtak ki az év elején még 3 milliárdos becsült értéket ugyanarra az időtartamra, ha a bevételek most csak 659 milliós keretet tettek lehetővé.

A fejlesztési tervekre vonatkozó kérdést pedig arra hivatkozva hárították el, hogy AV2  üzleti titoknak minősítette az ajánlatához csatolt adatokat – utóbbi azért is meglepő, hiszen maga a bérbeadó önkormányzat kötötte ki, hogy az üzemeltető 300 milliót kell költsön fürdőberuházásokra.