Egy év börtön járhat a menekültnek adott szendvics miatt

Publikálás dátuma
2018.05.28. 17:11
Regisztrálásra várakozó menedékkérők a görög-török határon, a görög Fylakio faluban Forrás: AFP/ Socrates Baltagiannis / DPA
A jogsegély is büntetendő vétségnek számít a szigorított Stop Soros szerint. Kocsis Máté hétfőn büszkén kiállt a civil szervezeteket sújtó törvényjavaslat mellett.

A Fidesz frakcióelnöksége támogatja a szigorított Stop Soros-törvényjavaslatot, főként azt, hogy az illegális bevándorlás szervezése bűncselekménnyé váljon - mondta sajtótájékoztatóján Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetőjének beszámolójából kiderült, hogy már azért is 5-90 nap elzárás járna a törvényjavaslat szerint, ha valaki szervezetten segíti a magyar menedékjogi eljárás megindítását olyan személy esetében, aki nincs üldöztetésnek kitéve – az is rács mögé kerülget, az illegálisan Magyarországra érkező személyeknek tartózkodási jogcímet szerez.

Ezt szankcionálni magában nonszensz: a tartózkodási jogcím kiadásáról a kormány alá tartozó Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dönt, és ők nyilvánvalóan nem adnak menedékjogot illegális bevándorlónak vagy jogalap nélküli kérvényezőnek.

A javaslat trükkös megfogalmazása viszont kizárja, hogy egy civil szervezet akár valódi menekülteknek segítsen: egy 2015-ös törvény értelmében ugyanis az EU-tagjelölt államok – Szerbia, Madecónia – is biztonságos harmadik országnak számítanak, tehát a rajtuk keresztül érkező menekültek sincsenek üldöztetésnek kitéve, legalábbis papírforma szerint.

A fentinél keményebb büntetés, egy év börtön jár a törvényjavaslat szerint azoknak, akik anyagi eszközöket szolgáltatnak a jogellenes bevándorlás elősegítéséhez, és ezt rendszeresen, a határtól számított nyolc kilométeren belül folytatják. Anyagi eszköznek számít persze a menekültnek, bevándorlónak adott szendvics, takaró vagy egy palack víz.

Kocsis Máté egyébként már azt is büntetendő tevékenységnek tartja, ha valaki határmegfigyelést tart Magyarország területén belül – ha abszurd elképzelése törvényerőre emelkedik, börtön járhat járhat érte, ha egy civil szervezet a menekültekkel való bánásmódot, a rendőrség fellépését monitorozza a déli határon.

Legyűri az alaptörvényt is

A szigorított, és a kormánytól független civil jogvédő szervezetek ellen irányuló Stop Soros annyira szembe megy a Fidesz-kormányzás alatt elfogadott alaptörvénnyel, hogy utóbbit módosítani kell majd a törvényjavaslat elfogadásához.

Ez azonban nem jelent problémát a kormánypártnak: beterjesztik az alkotmánymódosítást, és a Stop Soros elfogadásával párhuzamosan erről is dönt majd az Országgyűlési fideszes kétharmada. Mindez annyira biztos, hogy Orbán Viktor már egy belvárosi nyugdíjasklub vendégeinek is megígérte - hiába bírálja a tervezetet az ENSZ menekültügyi bizottsága. 

Szerző

Áder új rektoroknak adott megbízást

Publikálás dátuma
2018.05.28. 15:45
Fotó: Tóth Gergő

Több rektor is átvehette megbízó levelét hétfőn a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnöktől. A köztársasági elnök április 23-án kelt határozata szerint - Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások korábbi miniszterének javaslatára - a Magyar Táncművészeti Egyetemen Bolvári-Takács Gábor egyetemi tanárt bízták meg a rektori feladatok ellátásával idén augusztus 16-tól 2023. augusztus 15-ig. A Szegedi Tudományegyetem rektora Rovó László Róbert egyetemi tanár lesz július elsejétől 2022. június 30-ig. A Pécsi Tudományegyetemen Miseta Attila János egyetemi tanár látja el a rektori feladatokat ugyancsak július 1-től 2022. június 30-ig.

A Semmelweis Egyetemen pedig Merkely Béla Péter egyetemi tanárt bízták meg a rektori feladatok ellátásával július 1-től 2023. június 30-ig.

A semmelweis.hu tudósítása szerint Merkely Bélát a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettesét, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját 2017. december 14-én, jelentős többséggel választotta rektorjelöltjének a Semmelweis Egyetem szenátusa.

A Nemzeti felsőoktatásról szóló jogszabály értelmében a rektorjelölt személyéről szóló javaslatot az egyetem elküldi a fenntartónak. A rektori megbízásra vonatkozó javaslatot a szaktárca vezetője küldi meg a köztársasági elnöknek, aki 2018. július 1-jével 5 éves időtartamra bízza meg az új vezetőt. Dr. Merkely Béla ősszel mutatta be rektorjelölti programját Semmelweis Egyetemen, akkor úgy fogalmazott: hallgató-, beteg- és munkatársközpontú intézményt kíván formálni az egyetemből. A jelenlegi rektor dr. Szél Ágoston megbízása 2018. június 30-án jár le, és – mivel az Nftv. szerint adott felsőoktatási intézményben ugyanazon személy összesen legfeljebb két alkalommal kaphat rektori magasabb vezetői megbízást – tovább nem hosszabbítható meg.

Szerző

Leselejtezett traffipaxokkal járhatnak a rendőrség kémautói

Publikálás dátuma
2018.05.28. 14:12
60-as táblánál lefülelt gyorshajtó Forrás: Youtube/ PoliceHungary
Nincs hitelesítési engedély azokra az eszközökre, amikkel a rendőrség jelöletlen kocsijai mérik a gyorshajtókat - írja a 24.hu. A rendőrség szerint ez egyszerűen nem igaz.

Már nincs hatályos hitelesítési engedély azokra a régi típusú traffipaxokra, amelyeket a rendőrség az elmúlt hetekben kezdett újra használni a közutakon cirkáló civil személyautóiban.

A sebességmérőket valójában már évekkel ezelőtt leselejtezték, mert az országos Véda-hálózattól eltérően nem képesek online továbbítani a gyorshajtókról készült videofelvételeket - írja a 24.hu.

A zárt adathálózatot azért fejlesztettek ki, hogy biztonságos legyen az adatkezelés, és ne lehessen belenyúlni a rendszerbe –

Az Országos Rendőr-főkapitányság a múlt héten elismerte, hogy a kapitányságok újabban hatósági jelzések nélküli autókat is bevetnek forgalomellenőrzési feladatokra, majd néhány nappal később egy videoösszeállítást is közzétett a civil gépkocsik gyorshajtókról készült felvételeiből.

A rendőrök azt állítják, hogy a fix helyekre telepített radarokkal és a hagyományos rendőrautókkal végzett ellenőrzések sokszor nem érik el a kívánt célt, mert az autósok egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg a traffipaxok látókörében van. A gyorsforgalmi utakon a hagyományos rendőrautók jelenléte ráadásul balesetveszélyes is, mert a vezetők rendszeresen beletaposnak a fékbe, hogy elkerüljék a büntetést.

A civilnek álcázott szolgálati autókat olyan készülékekkel szerelték fel, amelyek menet közben is képesek bemérni a gépkocsik sebességét. A police.hu oldalon meg is jelölték: a FámaLézer típusú eszközökről van szó, amelyeket április közepére „felújítottak és hitelesítettek”.

Csakhogy a 2000-es évek elején kifejlesztett FámaLézer nem is szerepel a kormányhivatal adatbázisában a hitelesítési engedéllyel rendelkező sebességmérő készüléktípusok között.

A Budapest Főváros Kormányhivatalának Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályánál, amely 2017-ben átvette Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal feladatait, jelenleg öt engedélyes típust tartanak nyilván, amelyek az ARH Informatikai Zrt. és a Jenoptik Gmbh. termékei közül kerületek ki. A FámaLézer legmodernebb, III. generációs VHT-507 típusának hitelesítési engedélye a portál szerint két éve lejárt.

Lapunk érdeklődött az ORFK-nál, hogyan lehetnek szerintük hitelesítettek a Fáma-eszközök, ha azok nem szerepelnek a hivatalos lajstromban, és hogy április 26. óta hány szabálytalankodó autóst buktattak le a traffipaxtípus felvételei alapján, mekkora összegű büntetést szabtak ki rájuk. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy lehet-e egyáltalán szabályosan büntetni egy autóst, ha traffipax valójában nincs hitelesítve. Ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.

A rendőrség később közleményben reagált a portál állításaira: mint írják,  A a FámaLézereket a rendőrség soha nem selejtezte, használatukat a VÉDA rendszer üzembe állításakor felfüggesztette. Az eszközöket még 2018. április 16-ai felszerelésüket megelőzően felújították és hitelesítették.

Az ORFK azt is hangsúlyozza, hogy a hitelesítést nem a neten elérhető lajstrom, hanem a készüléken található tanúsítvány  bizonyítja, és a szabályszerű mérésnek nem feltétele, hogy a készülék adatai elérhetőek legyenek egy hivatal honlapján.

Szerző