Ennyit keresnek a magyarok - OECD felmérés

Publikálás dátuma
2018.05.26. 12:10
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Az OECD országok közül Svájcban, majd Luxemburgban és Izlandon a legmagasabbak a fizetések. A 35 országból Magyarország a bruttó átlagbér tekintetében 31. helyen áll, viszont a magas hazai adóterhek miatt nettó kereset tekintetében csak Mexikót és Lettországot előzzük meg - írja a portfolio.hu.

Mind a bruttó, mind pedig a nettó fizetés tekintetében a svájciak tudhatják magukének a legmagasabb béreket az OECD-országok állampolgárai közül, őket követik a luxemburgiak, majd az izlandiak. A sorrend ezt követően bonyolultabbá válik, hiszen bruttó bér tekintetében Dél-Korea jóval hátrébb van, mint Németország, az alacsonyabb adóterhek miatt a koreaiak mégis többet vihetnek haza, mint a németek.

Bruttó bér alapján Magyarország hátulról az 5. helyen áll, a magas hazai adóterhek miatt viszont nettó kereset tekintetében Mexikó és Lettország áll csak mögöttünk. A szlovák nettó bérek (a helyi árszínvonalat is számításba véve) 5%-kal, a cseh és a lengyel 10-10%-kal magasabbak, mint a hazaiak.

Szerző
Témák
kereset OECD

Mészáros Lőrinc lánya is új céget alapított

H-M Pet Kft. néven jegyeztetett be új, egyszemélyes céget Homlok-Mészáros Ágnes. Ő a miniszterelnöki jó barát, egyben 280 milliárdos vagyonnal az ország második leggazdagabb oligarchájának, Mészáros Lőrincnek a kisebbik leánya - írja a 24.hu.

A 3 millió forint jegyzett tőkével gründolt társaság főtevékenységként az egyéb műanyagtermék gyártást tüntette fel. A törzsbetét 100 százalékos tulajdonosaként Homlok-Mészáros Ágnes szerepel az alapító okiratban, és ő az ügyvezető is. Valamiért azonban fontosnak tartották rögzíteni, hogy a nyereséget azért nem húzogathatja ki majd kénye-kedve szerint az ügyvezető: nem jogosult osztalékelőleg kifizetéséről dönteni.

Tulajdonosként viszont bizonyára megteheti, bár aligha szorul rá, egyéb érdekeltségeiből is folynak a 100 milliók.

Szerző

Építeni

A napokban derült ki, hogy a következő másfél évre újabb 250 milliárd forintot irányoztak elő további stadionok építésére, illetve bővítésére. Vagyis Orbán focimániája tovább fokozódik. Pedig sok területen lenne égetően szükséges ez a hatalmas összeg. Hogy csak az egészségügyet említsem, a bérek emelésével legalább fékezni kellene az orvosok, ápolók nyugatra távozását. De a kórházak CT-vel, MRI-vel és más életmentő modern eszközökkel való ellátása, bővítése is fontos lenne. Itt, Nagykőrösön is bemutatták a focipálya újabb átalakítását – merthogy nem is olyan régen már egyszer kibővítették, a lelátót renoválták.

Most kap a város egy újabb műfüves és két kisebb edzőpályát. Lesz már négy pálya. No és a lelátót is kibővítik. A pályák mellé még 165 férőhelyes autóparkoló is épül. Ugyan mikor fog egy-egy meccsre kimenni ennyi autós? De a lényeg, hogy építsünk. Láttunk már ilyet, például a helyi Hősök tere építésekor. Ekkor felbontották a Városháza mögé pár évvel korábban megépített parkolót, majd ugyanazokat a köveket visszarakták, az érdekesség kedvéért most nem az útra merőlegesen, hanem ferdén álló sorokban.

Szerző